Na slovenskem trgu obstaja več vrst kontracepcijskih sredstev. Izbirate lahko med:

  • različnimi vrstami kontracepcijskih tabletk;
  • bakrenim in dvema hormonskima materničnima vložkoma;
  • vaginalnim obročkom;
  • kontracepcijskim obližem;
  • kontracepcijskimi injekcijami;
  • moško in žensko sterilizacijo;
  • tabletko za nujno kontracepcijo;
  • pregradnimi metodami (kondom, ženski kondom, spermicidi ali diafragma).

Kontracepcija je zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo v primeru pravilne in redne uporabe. Zaščita pred neželeno zanositvijo ni zaščita pred spolno nalezljivimi boleznimi!

Nasprotniki kontracepcijskih tablet opozarjajo, da so te lahko vzrok za večjo pojavnost glivičnih okužb, pri kadilkah, starejših od 35 let pa sicer redko, a lahko povzročajo pljučno embolijo, nekateri trdijo tudi, da je posledica večja pojavnost raka na dojkah (več na www.zazdravje.net). Slednje nima dokazane znanstvene osnove, glivična obolenja pa so lahko tudi zaradi vse bolj obširnega kroničnega stresa preobremenjene študentke in kasneje vedno zaposlene sodobne ženske.

Kontracepcija, primerna za študentke

Najprej se moramo vprašati, ali gre za kontracepcijo pri nestalnih partnerjih ali pri stalnih partnerji. Pri nestalnih partnerjih ni varne spolnosti brez kondoma, ki je edina kontracepcija, ki ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Pri stalnih partnerjih imamo možnost izbire tudi drugih metod. Najpogostejše so kontracepcijske tabletke in maternični vložki. Primarij Darija Strah, specialistka ginekologije z Diagnostičnega centra Strah, zaradi prednosti, svetuje tudi uporabo hormonskega vaginalnega obročka. »Vaginalni obroček je mehak in tanek, prijeten za uporabo. Vsebuje hormone v zelo nizki koncentraciji, veliko manj kot pri vseh oblikah tabletk.«

Hormonska kontracepcija se izdaja na recept in je na voljo brez doplačila. Doplačati moramo le za tabletko z ženskim identičnim estrogenom 17-beta estradiolom. Kondome lahko kupimo v marsikateri trgovini. Njihova zanesljivost je manjša, so pa edino sredstvo, ki varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Vsekakor je pomembno, da izberite kontracepcijsko sredstvo skupaj s svojim ginekologom, ki bo znal najbolje pretehtati med koristjo in tveganjem izbrane kontracepcije in vam omogočil tudi, da se boste ob varni zaščiti počutile dobro, svobodno, z najmanj možnimi stranskimi učinki.

Ginekolog bo odgovoril na vsa vaša vprašanja

Pred uporabo kontracepcijske zaščite se s svojim ginekologom posvetujte o vseh morebitnih vprašanjih. Na nekaj najpogostejših vprašanj o zaščiti smo poiskali odgovore pri prim. Dariji Strah, specialistki ginekologije, Diagnostični center Strah, in Katarini Galič Jerman, dr. med.

Kontracepcijske tabletke ali kondom?
Ginekologi svetujejo zaščito obeh – zaščita pred nezaželeno nosečnostjo in preprečitev prenosa spolno prenosljivih bolezni.
Stranski učinki uporabe kontracepcije?
Med najbolj pogoste stranske učinke spadajo glavobol, napetost v dojkah, občutek napetosti v spodnjem delu trebuha, rahla slabost, nihanje v razpoloženju in možnost vmesnih krvavitev (predvsem prve 3 mesece), ki nastopijo v času med dvema menstruacijama, manjši libido, redkeje tudi izpadanje las. Večina učinkov v nekaj mesecih izzveni ali se omili.
Vpliv uporabe kontracepcije na telesno težo?
Skoraj za vse vrste tabletk in drugih oblik (maternični vložek ali vaginalni obroček) raziskave trdijo, da se telesna teža ženske, ki kontracepcijo uporablja, ne spremeni. Če se ženska zredi, se mora vprašati, ali je morda spremenila slog življenja, ali je zmanjšala telesno aktivnost ali uživa večje obroke. Obstaja majhen delež tistih, ki se zredijo. Večina tabletk ima namreč poleg vsem enakega estrogena drugačen hormon progesteron, zato lahko izberete tisto, ki ne bo imela vpliva na večanje teže.

Spolni odnos, ki se začne brez kondoma in konča z njim?
Priporočljivo je, da ima partner kondom ves čas odnosa, saj se prevečkrat zgodi, da semenska tekočina pred končnim izlivom botruje neželeni zanositvi.
Vmesne krvavitve med uporabo kontracepcije?
Vzrok je lahko pozabljena tabletka ali pa premalo močna tabletka – v tem primeru je treba zamenjati trenutne tabletke za tabletke z več estrogena ali uporabiti kako drugo obliko, na primer vaginalni obroček, ki je še posebej za študentke odlična izbira.
Viroza in učinkovitost kontracepcijske tabletke?
Ob virozi je tabletka enako učinkovita. Učinkovitost se zmanjša le ob jemanju določenih antibiotikov – pred tem se posvetujte z zdravnikom.
Ali lahko vaginalni obroček izpade iz nožnice?
Takšni primeri so zelo redki, vzrok je lahko premalo globoko vstavljen obroček ali zelo močna menstrualna krvavitev.
Od katerega trenutka po začetku uporabe so kontracepcijske tabletke učinkovite?
V prvem ciklusu se svetuje še uporabo kondoma, kasneje to ni več potrebno.
Kaj če kondom med spolnim odnosom poči?
Treba je vzeti tabletko za nujno kontracepcijo (tabletko z ulipristalacetatom v 120 urah po spolnem odnosu, tabletko z levonorgestrelom v 72 urah po spolnem odnosu, v obeh primerih najbolje čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu), ki jo lahko brez recepta kupite v lekarni.
Ali uživanje alkohola vpliva na učinkovitost kontracepcijske zaščite?
Alkohol in kajenje ne vplivata na učinkovitost.
Kaj narediti v primeru, če pozabite vzeti tabletko?
Če pozabite 1 tabletko, jo lahko nadomestite v naslednjih 12 urah brez posledic za morebitno manjšo učinkovitost. Če pa je pozabljenih več tabletk, se je treba v istem ciklusu zaščiti s kondomom. Tabletke uporabite do konca tablice. Ko v naslednjem ciklusu ponovno pravilno jemljete tabletke, ste zopet varne.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR