Tamponi

So preprosti in varni za uporabo ter so različnih oblik in velikosti, odišavljeni ali ne. Pri uporabi tamponov pa moramo biti izredno previdni. Tamponi so izdelani iz bombaža in sintetičnih snovi, kar poveča vpojnost. Tamponi, izdelani iz 100 % bombaža so najbolj primerni, ker ne vsebujejo sintetičnih vlaken in zato ne dražijo sluznice. Za zdravje so škodljivi sintetični tamponi, ki so podloženi s plastiko in zato ne dihajo. Po odstranitvi tampona iz nožnice pustijo v njej drobne delce, ki lahko poškodujejo nožnico in izsušijo sluznico, zato lahko pride do okužbe nožnice, poleg tega se sintetični tamponi ne razgradijo v naravi.

Tampone je treba menjavati pogosto (nikoli en tampon cel dan/noč).

Redko ženske zaradi uporabe tamponov doživijo toksičen šok, ker se v tamponu začnejo razmnoževati bakterije, ki skozi vagino preidejo v krvni obtok in vanj vnesejo toksine, ki lahko povzročijo bolezni. Še posebej so priporočljivi tamponi s probiotikom, saj s pozitivnim delovanjem ugodno vplivajo na sluznico nožnice. Priporočajo se vsem, ki imajo izcedke, srbečico, ponavljajoča glivična vnetja.

Higienski vložki

Namenjeni so zunanji uporabi, ki je enostavna (prilepite jih na spodnje perilo). Najprimernejši so bombažni vložki iz nebeljenega in organskega bombaža, ki ne vsebujejo dišav. Slabost vložkov, še posebej v poletnih mesecih, je neprijeten vonj.

Higienske vložke je treba pogosto menjavati, ne le zaradi neprijetnega vonja in polnosti, ampak tudi zaradi možnosti okužbe kot pri tamponih.

Menstrualna skodelica

V zadnjem času je vedno bolj priljubljena uporaba menstrualne skodelice, ki je namenjena večkratni in notranji uporabi, ki je enostavna in varna. V skodelici se nabira menstrualni kri. Ko se skodelica napolni, jo preprosto izpraznite, očistite in ponovno vstavite (prazni se povprečno 2–3-krat dnevno).

Menstrualne skodelice so narejene iz tekočega silikona, brez vsebnosti lateksa. Cena menstrualne skodelice je od 20–35 €, njena življenjska doba pa med 5 in 10 let.

Na potovanju je lahko sicer neprijetno, če vode nimate na dosegu, pri čemer pa si lahko pomagate s plastenko vode in dezinfekcijskimi robčki.

Pralni vložki

Pralni vložki so lahko narejeni iz bambusa ali bombaža in so odporni na bakterije in glivice. Pralne vložke je treba dnevno menjavati, pred prvo uporabo pa jih je treba oprati, ker jim na ta način povečate vpojnost. Pri pralnih vložkih iz bambusovega materiala, ki deluje antibakterijsko, ob priporočeni menjavi ne prihaja do neprijetnega vonja. Po uporabi jih sperite s hladno tekočo vodo (še bolje jih je v hladni vodi namočiti in pustiti čez noč), nato jih operete v pralnem stroju.

Pralni vložki so priporočljive za vse, ki imate težave z vnetji, srbečico, razdraženo nožnico, itd.

Po izkušnjah uporabnic so lahko tisti z gumbi za zapenjaje moteči na kolesu. Ob pravilnem vzdrževanju (pranje, sušenje na zraku) je življenjska doba pralnih vložkov 5 let. Cena od 5 € dalje.

Menstrualne hlačke

To so higienske spodnjice, ki ščitijo pred madeži v času menstruacije. Izdelane so iz tkanin, ki ne prepuščajo tekočine, vendar so mehke in zračne. Cena od 15 € dalje.

Najstarejša oblika …

… ki jo ženske uporabljajo med menstruacijo so higienski vložki. Na trgu je vedno večja izbira, od naravnih pa do klasičnih. Najdejo se tudi pralni vložki za večkratno uporabo. Mag. Irena Kirar Fazarinc, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva opozarja, da »pretirana raba ščitnikov za perilo ali mini vložkov lahko poveča težave s pogostnostjo glivičnih okužb.« Sicer pa se v zadnjem času bolj pojavlja zaskrbljenost glede kemikalij, ki jih lahko vsebujejo. Nasprotniki vložkov opozarjajo na to, da vložki zaradi svojih materialov (sintetični, različni geli za boljšo vpojnost, lepljiva plastila) lahko povzročijo vnetja. Poleg tega pa je zaskrbljenost tudi zaradi uporabe dioksina, ki naj bi bil karcinogena snov. Strokovnjakinja pojasnjuje, da se dioksin lahko pojavlja tudi v tamponih in higienskih vložkih, vendar nima vpliva na zdravje. Dodaja, da je največji problem izpostavljenost dioksinu v hrani. Druge sporne snovi so še furan (lahko se pojavi tudi v papirnih izdelkih in plenicah), OCDD, hxCDF in OCDF – večina teh toksičnih snovi je prepovedanih. Iz tega vidika, je »zdravju najbolj varna uporaba higienskih vložkov in tamponov brez plastičnih aplikatorjev, iz nebeljenega, organskega bombaža, ki ne vsebujejo dišav, snovi za povečevanje absorbnosti izdelkov ali zagotavljanja daljšega trajanja uporabe.«

Alternativa?

Tudi uporaba tamponov ima omejitve, klinične izkušnje kažejo, da je več glivičnih vnetij, kot posledica nepravilne uporabe (pozabljen tampon, pregloboko potisnjen tampon) pa lahko pride do toksičnega šoka. Zato je nujna pravilna uporaba (redno menjavanje, tampona se ne sme potisniti v zadnjo tretjino nožnice), »iz vidika preprečevanja okužb v nožnici, pa je zdravju bolj varna uporaba higienskih vložkov ali pa menstrualne skodelice.« Slednje so vedno bolj priljubljene. Te menstrualne krvi ne vpijajo temveč jo zbirajo v nožnici. Narejene so iz naravne gume ali silikona, materialov, na katerih se bakterije praviloma ne razmnožujejo. Uporaba je lahko tudi dolgotrajnejša (do 12 ur na dan), primerna je tudi za čas športnih in plavalnih aktivnosti.

Sicer pa je bolj ekološka, saj naj bi ženske v času rodne dobe  uporabile 12.-16.000 vložkov ali tamponov, zanemariti pa ne smemo tudi denarnega vidika.

Lajšanje krčev

Krči so naraven pojav, nadzorovan z različnimi hormoni in snovmi. Mag. Irena Kirar Fazarinc pojasnjuje, da na zaznavanje občutka ob tem dogajanju vplivajo »številni dejavniki, socialno ekonomski, psihološki, družbeni, tudi izobrazba. Raziskave kažejo, da je odnos mladih deklet do krčev v času menstrualnih krvavitev izrazito pod vplivom družinskega okolja. Na videz zapletena trditev, vendar lasten temeljni odnos, ki ga oblikujemo do svojega telesa in zdravja pogosto izhaja prav na sporočilih iz družinskega okolja. Strokovno pa drži, močnejša ko je krvavitev, močnejši so krči.« Za lajšanje bolečin se priporoča pitje različnih čajev (npr. kamilica, ingver), gretje/hlajenje spodnjega dela telesa, fizična aktivnost, pravilna prehrana (povečan vnos vitamina C, vitamin B6, kalcija, magnezija, vode), uporabna je tudi elektrostimulativna metoda. Pri kroničnih težavah ginekologi svetujejo zdravljenje s spolnimi hormoni, ki zavirajo ovulacijo. Analgetikov pa se lahko poslužujete le kot izhod v sili, ker se jih telo navadi, kar ob prekomerni rabi lahko vodi v analgetično odvisnost.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR