Kamilica – Raste med žitom, na njivah. Nabirajte jih ob sončnih dneh, saj takrat vsebujejo več eteričnih olj. Posušite jih na zraku. Kamilica pomirja, zato je koristno pitje njenega čaja, saj pomaga proti nespečnosti, duševnim težavam, preutrujenosti, preobčutljivosti.

Bezeg – Pomladi nabiramo poganjke, liste in cvetove. Notranjo plast lubja na koreninah pa lahko nabiramo skoraj vse leto. Cvetovi so rumenkasto bele barve, iz cvetov pa dozorijo rdeče in črne jagode.

Sivka – Je koristna za obnavljanje celic, deluje proti aknam, za masažo, mila, proti celulitu. Znana je tudi po tem, da nas njen vonj pomirja.

Navadni rman – Najdemo ga na travnikih, ob poteh. Uporaben je za mastno kožo, krepitev lasišča, sproščujočo kopel, kreme za sončenje, manjša vnetja na koži.

Žajbelj – Uporabljamo ga kot čistilni losjon za kožo, ustno vodico, celjenje razjed v ustih, grgranje pri bolečem grlu. Žajbelj je zunanji antiseptik.

Timijan ali materina dušica – Raste na suhih in sončnih tleh. Nabiramo celo zelišče, preden se popolnoma razcveti. Prevretek je primeren za kopeli, odpravljanje aken in čiščenje por.

Rožmarin – Je eno najstarejših kozmetičnih sredstev, ki razkužuje in dobro vpliva na zdravljenje mozoljev.

Šentjanževka – Zel z živo rumenimi cvetovi. Nabiramo nadzemne dele rastline in jih posušimo. Ima pomirjujoč učinek, celi rane, opekline in obnavlja kožo.

Melisa – Zdravilna rastlina z majhnimi belimi cvetovi in nazobčanimi listi. Uporabljajo se listi, ki so kot poparek primerni za kopeli, spiranje mastnih las. Osvežuje in čisti kožo.

Njivska preslica – Raste na vlažnih ilovnatih travnikih. Ima žlebičasto steblo iz katerega poganjajo tanke in razčlenjene resaste vejice. V kozmetiki se uporablja proti gubam, modricam in celulitu.

Slez – Uporabljamo korenine, ki se kopljejo jeseni. Korenine operemo, prerežemo po dolgem in sušimo več dni. Žametne in dlakave liste ter belo rožnate cvetove se nabira poleti in se jih dobro posuši. Koristen je za vlaženje suhih rok in lasišča, obrazne maske, losjone.

Bršljan – Uspeva v senčnih gozdovih. Nabiramo liste in jih posušimo. Predvsem je poparek učinkovit proti celulitu.

Navadna kislica – Raste po travnikih in spada med zeli. Posušimo jo in uporabimo za poparek. Zavira vnetne procese na koži, zdravi rane, akne, vnetja.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR