• Ljubljanski gradLjubljanski grad je privlačna turistična točka in prizorišče številnih kulturnih prireditev, koncertov, gledaliških predstav, razstav, kongresov in protokolarnih sprejemov, ki v slikovitem okolju gradu dodajajo poseben pečat utripu mesta.
 • Park Tivoli je največji in najlepši ljubljanski park, ki sega v samo središče mesta. Meri približno 5 km2. Razdeljen je na tri glavne drevorede, nasajene s kostanji. Njegovo ureditev s posameznimi cvetličnimi parterji in zanimivimi drevesi dopolnjujejo številni kipi in več fontan. Leta 1880 so ob robu parka uredili ribnik. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom.
 • Iz tivolskega parka potekajo sprehajalne in rekreacijske poti na vrh Rožnika, z gozdom pokritega hriba, visokega 391 m. Vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja. Na vrhu vas čaka cerkev, Rožnik pa je najbolj znan po svojem kresovanju.
 • Botanični vrt – na Ižanski cesti 15 ob Gruberjevem prekopu. V vrtu gojijo več kot 4500 različnih vrst rastlin. Dobra tretjina je domačih, preostale pa so prinesli z vsega sveta.
 • Bokalce – na obrobju Ljubljane v bližini Vrhovcev stoji grad Bokalce, ki žal še čaka na svojo obnovo.
 • Živalski vrt – Večna pot 70 – Zoološki vrt leži na južnem pobočju Rožnika in je od mestnega središča oddaljen 20 minut peš. V vrtu so zbrane živalske vrste z vseh kontinentov, ponaša pa se predvsem z vrstami, značilnimi za področje, kjer se stikajo alpski, panonski in sredozemski svet.
 • Ljubljansko barje se razprostira v južnem in jugovzhodnem delu Ljubljanske kotline, med Škofljico, Igom, Podpečjo, Borovnico, Vrhniko, Drenovim Gričem in Brezovico. Meri okoli 160 kvadratnih kilometrov. Zaradi tektonskih premikov, prelomov ter nanosov rek so na območju barja nastala številna močvirja in šotišča, v katerih živijo mnoge redke in zanimive rastlinske ter živalske vrste, predvsem ptic in divjadi. Ena največjih kulturnih znamenitosti je na ogled v Črni vasi (ime je dobila po črni zemlji). Cerkev Sv. Mihaela je najlepši arhitekturni spomenik na Barju. Na Ljubljanskem barju so odkrili najstarejše sledi poselitve na območju današnje Ljubljane. Najstarejše naselje je nastalo v času srednje kamene dobe (okoli leta 5000 pr. n. št.). Najpomembnejše med najdbami je najstarejše leseno kolo na svetu, ki je bilo izdelano približno med leti 3350 in 3100 pr. n. št. Zelo je primerno za sprehajanje. Priporočamo Plečnikovo cerkev v Črni vasi, ki je res nekaj posebnega.
 • Vzpon na Šmarno goro (667 metrov nadmorske višine) traja med pol do nekaj več kot ene ure, odvisno od poti, ki si jo izberete. Urejenih in označenih poti, povečini relativno nezahtevnih, je približno petnajst. Na vrhu se razprostira čudovit razgled na Kamniške in Julijske Alpe, po Ljubljanski kotlini in celo na Dolenjsko s Trdinovim vrhom.
 • Hrib Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Nekoč je bil hrib večinoma gol (od tod izhaja tudi njegovo ime), po letu 1890 pa so ga začeli načrtno pogozdovati. Danes na hribu stoji astronomski observatorij.
 • Rakitna leži v osrčju velike kraške planote, na nadmorski višini 800 m v osrčju Krimsko-mokriškega hribovja. Po kraškem polju ob vasi teče ponikalnica Rakitniščica. Po drugi svetovni vojni so izvire v njenem zgornjem delu zajezili in tako ustvarili umetno jezero, ki privablja številne izletnike. V jezeru se je poleti mogoče kopati, pozimi pa se da na njem drsati. Okoli Rakitne so tudi obširni tereni za tek na smučeh. Rakitna je sicer znana po svojem blagodejnem podnebju, ki ga ustvarja mešanje sredozemskih in alpskih zračnih tokov.
 • Zbiljsko jezero je umetno jezero, ki je privlačna turistična točka in pomemben življenjski prostor mnogim vrstam ptic. Ob Zbiljskem jezeru deluje izposojevalnica čolnov, za vožnjo ob jezeru pa je mogoče najeti tudi kočijo. Nekaj kilometrov stran je še manjše Trbojsko jezero, prav tako nastalo z zajezitvijo Save.
 • Iški Vintgar je slikovita soteska, po kateri teče reka Iška. Ob sprehodu po soteski si je mogoče ogledati številne zanimive kamnine, kot so dolomitski prodniki, prepredeni z belimi kalcitnimi žilicami, rdečkaste in zelenkaste zaobljene ploščice z rudnimi primesmi idr., ki pričajo o razgibani geološki zgodovini področja. K njenemu slikovitemu videzu pripomore tudi rastlinstvo, drevje, ki se s koreninami oprijema strmin, ter številne alpske rastline.
 • Arboretum Volčji Potok leži ob robu Kamniškega polja. Je najbolj obiskan botanični park v Sloveniji in je vreden ogleda v vseh letnih časih. Razprostira se na zemljišču, velikem 80 hektarov, v njem pa je posajenih 4500 rastlin z vseh koncev sveta, tako trajnice kot tudi grmovne in drevesne vrste.

Več o izletih v okolice Ljubljane najdete na: www.visitljubljana.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR