Vnetje žrela – bolečine v grlu

Prepoznamo ga po pekoči, praskajoči bolečini v grlu, težavah pri požiranju, pordelim, s sluzjo ali gnojem obloženim žrelom, zvišani temperaturi in glavobolu. Pogosto se razvije skupaj s prehladom. Na vrat si lahko dajete tople in hladne obkladke z žajbljem, kisom ter sivkinim in evkaliptusovim oljem. Pomagalo vam bo tudi grgranje žajblja in inhaliranje kamilic ter domači sirup iz smrekovih vršičkov (ta je učinkovit predvsem pri izkašljevanju). Izogibajte se kajenju in zakajenim prostorom, saj ti dražijo sluznico.

Nahod

Okužba nosne sluznice, ki je posledica podhladitve ali gripe. Nosna sluznica nabrekne in izcedek je zelo gost ali gnojen. Največkrat preneha po 5. ali 6. dneh. Simptome lahko blažite z različnimi pršili za nos, vse od fiziološke raztopine in izvlečkov iz morske vode. Veliko pijte, da bo izcedek ostal gost. Pripravite si parno kopel za obraz z izvlečki kamilice, bora ali evkaliptusa. Pomagajo tudi čaji iz lipovega cvetja, kamilice in ingver. Poleg tega je priporočljivo, da uživate česen ter živila in pijače, bogate z vitaminom C.

Sinusitis

Če se nahod ne pozdravi, lahko pride do sinusitisa oziroma vnetja obnosnih votlin. Takrat so obnosne in čelne votline obdane s sluznico, ki zaradi virusa ali bakterije zateče. Ker izloček ne more iztekati, vas boli glava, saj prihaja do pritiska. Pomagate si lahko podobno kot pri nahodu, v kolikor pa je obolenje težje, se odpravite k zdravniku, ki vam bo predpisal antibiotike.

Navaden prehlad

Virusna okužba, ki povzroča vnetje sluznic v nosu in grlu ter vnetje bronhialnih poti. Običajen prehlad traja teden dni, prepoznamo ga po bolečinah v grlu, glavobolu, nahodu in kašljanju. Priporočljivo je, da med prehladom uživate hrano, bogato z vitaminom C – predvsem sadje in zelenjavo, rdečo papriko, pomaranče, grenivke, limone, brokoli ipd. ter napitke, ki vsebujejo vitamin C, kot je sveže stisnjen pomarančni sok. Jejte živila, bogata s cinkom (morski sadeži, pusto meso, bučno seme, mleko, trdi sir, jogurt, oreščki, fižol in polnozrnati kruh), saj lahko v nekaterih primerih skrajšajo trajanje prehlada. Pomagala pa vam bo tudi kokošja juha, ki ima rahel antibiotični učinek. Pri kuhanju izdatno uporabljajte čili in ingver, ki odpirata zamašene dihalne poti in lajšata glavobol. Ne pozabite niti na med, ki blažilno deluje na boleče grlo.

Gripa

Je prav tako virusna okužba zgornjih dihalnih poti, ki ima znake prehlada: nahod, bolečine v sklepih, grlu, predelu križa in glave, vročina, mrzlica, splošna medlost. Če imate vročino, veliko pijte, predvsem čaje, ki imajo krepčilne lastnosti: evkaliptus, bezgovo cvetje, lipovo cvetje, šipek ter ribezov in brusnični sok. Jejte sadje in zelenjavo, ki vsebuje veliko vitamina C. Uporabljajte eterična olja za inhalacije (timijan, lovor) ter za masažo vratu in prsi (evkaliptus, čajevec). Pomagale vam bodo tudi parne kopeli za obraz in inhalacije s cvetovi kamilice in timijanom. Če se po 3. ali 4. dneh še ne boste počutili bolje in če vam vročina ne pade, obiščite zdravnika.

 

Viri: dr. Eberhard L. Hartmann: Tisoč in eno domače zdravilo – Veliki priročnik domačih zdravil, dr. Earl Mindell: Hrana kot zdravilo – Kako lahko s hrano preprečimo bolezni od prehlada do raka, Miriam Polulin: Zdravilna hrana – Praktični vodnik ključnih živil za trdno zdravje.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR