»O nomofobiji lahko s kliničnega vidika govorimo takrat, ko strah oz. bojazen pred nedosegljivostjo vpliva na naše doživljanje, mišljenje in ravnanje v taki meri, da nam v življenju povzroča težave pri urejanju vsakdanjih življenjskih zahtev, odnosov in osiromaši naše življenje,« razlaga dr. Janez Rojšek, spec. klin. psih, psihoterapevt-supervizor na Združenju psihoterapevtov Slovenije. Sem ne moremo šteti ljudi, ki so lahko pri svojem poslovanju pomembno odvisni od komunikacije in baze podatkov, ki jih hranijo v mobitelu, in do določene mere tudi povečane želje mladostnikov po komunikaciji, ki jo prav mobitel omogoča.

Simptomi in kako se straha znebiti

Pod simptome nomofobije uvrščamo občutek tesnobe in panike ob možnosti nedosegljivosti ter spremljajoča občutja zdolgočasenosti, osamljenosti, negotovosti, trenutne samote pri mladih. Da se temu strahu izognete, Rojšek svetuje, da občasno izklopite mobilni telefon. To lahko storite že med ogledom filma v kinu, med kakšnim koncertom, v gledališču, med spanjem. Poleg tega pa obstajajo še mnogi drugi povsem praktični nasveti: nosite s seboj polnilec, sorodnikom in prijateljem sporočite še drugo številko, na kateri ste dosegljivi, imenik iz mobilnika prepišite v domačo beležnico, ne odlagajte mobilnika na javnih mestih, nosite ga na manj vidnih in skritih mestih.

Kadar pa simptomi s svojo bojaznijo prežamejo človekovo ravnanje in mu pomenijo oviro pri urejanju vsakdanjih življenjskih zahtev, je potrebna strokovna pomoč v obliki psihoterapije. Takrat lahko govorimo o nomofobiji kot duševni motnji, za katero so značilni štirje osnovni fenomeni: vodilni strah (bojazen), strah pred strahom, izogibalno vedenje in spremljajoči simptomi. »Izbor psihoterapevtskih pristopov je bogat, od vedenjsko–kognitivne, suportivne do analitično usmerjene psihoterapije. Medikamentozna terapija je po dosedanjih izkušnjah manj uspešna,« razlaga Rojšek.

Sicer je samo ime bolezni nomofobija nastalo iz angleškega izraza »no mobile«, in sicer leta 2008, ko so objavili prve rezultate raziskave YouGova ter nato še SecurEnvoy. Rezultati teh raziskav zaključujejo, da naj bi bilo obolelih od 48 do 58 odstotkov, druge raziskave pa navajajo številke od 4,5 do 11,8 odstotkov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR