• BrusketaBRUSCHETA (opečeni kruhki) – s pridihom Italije.

Sestavine za 4 kose: štirje kosi belega kruha, strok česna, olivno olje, dva paradižnika, sol, poper, sveža bazilika

Paradižnik narežemo na kocke in popražimo. Pokrijemo in na srednjem ognju dušimo vsaj 5 minut in začinimo. Paradižnik je narejen, ko lahko še vidimo koščke, a je že podoben omaki. Medtem opečemo kruh (lahko na žaru, v pečici ali toasterju). Pečen kruh natremo s česnom in pokapamo z olivnim oljem, naložimo paradižnik in postrežemo. Postrežemo lahko tudi z lososom, mozzarello, slanino…

  • BuritoBurritos de Pollo – TORTILJE – naj zadiši po Mehiki.

Sestavine: 8 mehkih pšeničnih tortilj, 150 g piščančjih prsi, narezanih na trakove, 2 žlici olivnega olja, 200 ml Taco omake (pekoče ali rahlo pekoče), 75 g sladkih koruznih zrn, 1 kisla smetana, 1 žlica čilija jalepenos (po želji), 2 mladi čebulici (ali 1/2 navadne čebule), 100 g mladega sira, 50 g čedar sira ali gavde, origano, poper.

Čebulo grobo sesekljamo, gavdo naribamo, mladi sir zmečkamo z vilico. Vse skupaj zmešamo in začinimo s poprom, žlico olivnega olja in origanom.. Dodamo kislo smetano in koruzna zrna. Vse dobro premešamo. Piščančje meso popečemo na olivnem olju. Dodamo omako taco in pražimo pri nizki temperaturi 3 – 4 minute. Tortilje namažemo s sirovo omako in dodamo piščančje meso. Tortilje zvijemo v sendvič burrito ali v tradicionalni burrito in jih okrasimo s čilijem jelapenos.

  • PIZZA MUFFINI

Sestavine za 12 muffinov: 1 dl mlačnega mleka, žlička sladkorja, ½ zavitka kvasa (21 g), 250 g moke, 4 žlice masla, jajce, sol, ½ žlice začimb za pizzo, maščoba in moka za model (ali pa uporabimo “papirnate srajčke”), sesekljana čebula, žlica olja, 50 g šunke (ali salame, slanine …), paradižnik, 50 g šampinjonov, 50 g sira

V posodi zamešamo 3 žlice toplega mleka in sladkor ter v tej tekočini raztopimo kvas. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas. Dodamo maslo, jajce, preostalo mleko, sol in začimbe za pizzo. Z ročnim mešalnikom (lahko ročno) zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 35 minut. Pečico segrejemo na 180°. Pekač za muffine namažemo z maslom, pomokamo ali pa vanje položimo papirnate srajčke. Sesekljano čebulo prepražimo. Šunko in sir naribamo, paradižnik olupimo in narežemo na kocke, šampinjone narežemo na lističe (ali uporabimo šampinjone iz konzerve), nato vse skupaj vgnetemo v testo z ročnim mešalnikom (lahko ročno). Testo razdelimo na 12 delov in položimo v vdolbinice pekača ter potresemo s preostalo polovico sira. Pečemo jih 25 minut, da postanejo zlato – rjavi. Ponudimo tople ali hladne.

  • MINI PARADIŽNIKOVE TORTICE

Sestavine za 3-4 osebe: 1 zavitek zmrznjenega listnatega testa, nekaj žličk gorčice, 10 dag naribanega sira (npr. gaude), 10 dag šunke ali pršuta, 2 paradižnika primerne velikosti, origano, sol, nekaj lističev sveže bazilike

Odmrznemo in razvaljamo listnato testo.Pekač za muffine namastimo z malo olja (najbolje s silikonskim čopičem).Iz testa izrezujemo kroge (s kozarcem) in jih razporedimo v pekač za muffine (do vrha, da nastanejo nekakšne skledice). Odrezke testa na koncu združimo, malo pregnetemo ter tudi z njimi zapolnimo odprtine pekača.Testo v pekaču premažemo z gorčico, potresemo z naribanim sirom (ne preveč), po želji dodamo šunko ali pršut, narezan na koščke.Paradižnik narežemo na kolobarje (pazimo na njegovo velikost, ki naj ne presega premera odprtin) in jih polagamo na testo. Potresemo z origanom in posolimo.V pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo približno 20 – 25 minut. Dekoriramo z baziliko.

  • PIZZA ROGLJIČKI / ŽEPKI

Sestavine: 3 dl olja, 0,5 l mleka, 1 kvas, 1 kg moke, žlička soli, žlička sladkorja, šunka, sir, kečap.

Vse sestavine (razen šunke, sira in kečapa) vmešajte v posodi, tako da dobite testo. Vmešajte jih tako, da na koncu dobite gladko zmes. Testa ni treba pustiti, da vzhaja, takoj ga lahko razdelite na 4–5 enakih delov.Nato vsak del posebej na tanko razvaljajte in izrežite na trikotnike ali kvadrate. Na vsak trikotnik/kvadrat namažite kečap in dodajte šunko in sir. Če se odločite za trikotnike, jih nato zavijte v rogljičke.Kvadratke pa samo prepognite in rob pritisnite z vilico. Pecite jih približno 20–25 minut na približno 200 stopinj do zlate barve.Po želji pa lahko 5 minut pred koncem namažete ketchup tudi po vrhu in dodate še malo naribanega sira.

         

 

 

 

  • ROGLJIČKI Z MARMELADO

Sestavine: 3 dl olja, 0,5 l mleka, 1 kvas, 1 kg moke,  žlička soli, žlička sladkorja, marmelada, sladkor v prahu.

Vse sestavine (razen marmelade in sladkorja v prahu) vmešajte v posodi, tako da dobite testo. Vmešajte jih tako, da na koncu dobite gladko zmes. Testa ni treba pustiti, da vzhaja, takoj ga lahko razdelite na 4–5 enakih delov.Nato vsak del posebej na tanko razvaljajte in izrežite na trikotnike. Na vsak trikotnik namažite marmelado, pri čemer pazite, da je ne bo preveč, saj se bo kasneje stopila. Nato jih zavijte v rogljičke (od širšega konca proti ožjemu).Pecite jih približno 20–25 minut približno 200 stopinj do zlate barve na. Pečene rogljičke posujte s sladkorjem v prahu.

  • PIZZA RULADA

Sestavine: 500 g listnatega testa, 300 g šunke, 300 g sira, 300 g narezanih šampinjonov, 180 ml kisle smetane, kečap, 2 jajci, origano, olje.

V posodi zmešajte jajca in kislo smetano, tako da dobite gladko zmes. Šunko lahko po želji narežete na trakove ali kocke, sir pa naribate. Tri plasti listnatega testa dajte enega na drugega in zgornjo plast namažite s kečapom. Nato dodajte eno plast listnatega testa, na katerega dajte polovico naribanega sira ali pa kar v kosih (lahko tudi toast sir). Nanj dodajte še eno plast testa in na njo polovico šunke. Na naslednjo plast lahko po želji dodate šampinjone ali pa že zmes z jajci in smetano (malo zmesi si pustite za konec).Na zadnjo plast listnatega testa pa nanesite kečap, preostalo polovico šunke in sira , malo origana in vse skupaj zavijte v rulado. Posodo, v kateri boste pekli rolado, najprej namažite z oljem, nato pa po vrhu rulade namažite preostanek zmesi z jajci in smetano. Pecite približno pol ure na 200 stopinj. Ko rulada dobi lepo zlato rumeno barvo, jo vzemite iz pečice in narežite na kolobarje, debele približno 3 cm.

  • TOAST PIZZA

Sestavine: toast (beli ali črn), sir, šunka, jajca, kisla smetana, kečap.

V segreto pečico položite toast kruhke, ki jih najprej premažete s kečapom, nato dodate sir, ki ga lahko po želji tudi naribate, šunko (lahko tudi pršut, hrenovke, suho salamo, panceto ali kaj drugega). Po želji lahko vse skupaj prelijete z mešanico jajc in kisle smetane ali pa dodate kakšne druge sestavine (bučke, koruzo, olive, paradižnik, papriko …). Vse skupaj v pečici pecite približno 20 minut.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR