Najprej zagotovo neprilagojena hitrost

Hitrostne omejitve imajo svojo logiko: tam so, da ščitijo udeležence in jasno sporočajo, da je treba prilagoditi hitrost zaradi razmer, drugih udeležencev ali lastnosti ceste. Vse lepo in prav, vsi si želimo čim prej opraviti, kar pač že moramo in nato uživati v brezskrbnem brezdelju. Ampak da bi zato ogrožali svojo varnost in varnost drugih? Zato se želimo z letošnjo akcijo še posebej zahvaliti zmernim voznikom, tistim, ki vozijo varno, močno zmanjšajo hitrost v naseljih ter v bližini šol in vrtcev, ki niso objestni in za vsako ceno prvi. Tistim, ki upoštevajo in spoštujejo druge in prilagodijo tudi svoje ravnanje v prometu. HVALA, KER VOZIŠ ZMERNO, reče prikupna mladenka in se zahvali atraktivnemu fantu, ki ji je ustavil pred prehodom za pešce. HVALA, reče oče svoji že skoraj odrasli hčeri, da si še vedno ob meni. HVALA reče sin fotru in stopi ob njegov bok. HVALA, KER VOZIŠ ZMERNO!

Pa ni samo hitrost. Sledi nujna uporaba varnostnega pasu na vseh sedežih v avtu, spredaj in zadaj. Ali veš, da je tvoja naletna teža (če tehtaš približno 60 kg) pri 50 km/h že 2 toni, pri 90 km/h pa že skoraj 7 ton? In vsa ta teža pade nate, če nisi pripet.

Pa seveda alkohol in druge droge. Ko voziš, ne pij, in ko piješ, ne vozi. (Simple as that.) Alkohol tako spremeni naše dojemanje, zaznavanje in miselne procese, jih upočasni in popači, da kot voznik nikakor ne morem varno voziti, pa čeprav “meni itak nič ni in znam slepo vozit“. In seveda prijatelji/-ice in punce/fanti ste tudi tisti, ki lahko pomembno vplivate na voznika in mu jasno sporočite, da se z njim/njo ne boste peljali, ker je pod vplivom alkohola. Alkohol sploh ne spada v promet. Med pešci in kolesarji, ki so udeleženi v prometnih nesrečah, je žal veliko tudi takih pod vplivom alkohola. Zato nikar ne misli, da si peš ali s kolesom bolj varen/-na. Raje si poišči ustrezen prevoz, še bolje pa, da sploh ne piješ alkoholnih pijač.
Kot pešec moraš poskrbeti tudi, da te bodo lahko drugi videli, zato v mraku ali temi uporabljaj odsevne predmete (odsevni trakovi, torbe z odsevniki, mobitel z odsevno površino, kapa ali odsevni šal, druge modne odsevne dodatke).

Uporabljaj zaščitno čelado na kolesu in motorju! Čelada ti lahko ob morebitnem padcu zaščiti dragoceno premoženje (beri: možgane), ki jih boš za uspešno šolanje še zelo potreboval/-a. Čelado si izbereš tako, da ustreza standardom, da je prave velikosti ter seveda, da ti je kul in jo boš z veseljem uporabljal/-a.

Za konec pa bi te radi spomnili, da je prometna varnost predvsem stvar osebne odgovornosti in zavedanja, ne pa toliko sreče, in da lahko za svojo varnost najboljše poskrbiš sam/-a. HVALA, KER SE VARNO VEDEŠ V PROMETU!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR