Kdo je mlad voznik oz. voznik začetnik?

Po zakonu je voznik začetnik vsak voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti; vsak voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit dve leti ali manj; voznik motornega vozila, ki ima vozniški izpit za vožnjo vozil katere od kategorij A2, A in B manj kot dve leti, tudi če ima vozniško dovoljenje za vožnjo ostalih kategorij motornih vozil dalj časa.

Novopečeni vozniki so sicer polni znanja o prometnih predpisih, vendar brez izkušenj z ravnanjem v primeru kritičnih situacij. Tega se zavedajo tudi v Šoli vožnje AMZS, kjer močno zagovarjajo dodatno usposabljanje voznikov v letih po pridobitvi izpita. V AMZS centru varne vožnje bodo mladi vozniki tako dobili ustrezne izkušnje in občutek za ravnanje z vozilom v različnih pogojih vožnje in različnih nevarnih situacijah.

Kdo in kdaj mora opraviti novo dodatno usposabljanje?

Program dodatnega usposabljanja je obvezen za vse voznike začetnike, ki so vozniški izpit pridobili od 13. avgusta 2010 dalje. Ob podaljšanju vozniškega dovoljenja (vozniku, ki opravi vozniški izpit, se vozniško dovoljenje izda za dobo dveh let), se bo od njih zahtevalo potrdilo o opravljenem programu dodatnega usposabljanja. Program, ki ga izvaja AMZS center varne vožnje na Vranskem, morajo kandidati opraviti po najmanj štirih mesecih in v največ dveh letih po izdaji vozniškega dovoljenja. Status voznika začetnika velja do voznikovega 21. leta starosti. V kolikor voznik dodatnega usposabljanja ne opravi, mu vozniško dovoljenje podaljšajo za eno leto. Če voznik v tem času še vedno ne opravi dodatnega usposabljanja, mora ponovno opravljati vozniški izpit.

Kaj obsega program dodatnega usposabljanja?

Od 1. julija 2011 program sestavljata le dve vsebini:
– Vadba varne vožnje
– Skupinska delavnica o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa.

Vožnje odličnosti, ki je bila pred 1. julijem še obvezna, tako sedaj ni več potrebno opravljati.

Viri: Pravilnik o programih dodatnega usposabljanja voznikov in programu usposabljanja izvajalcev programa (Uradni list RS, št. 69/2007, 140. člen), Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/2010).

zp8497586rq

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.