Prijava na e-nasvete

Zakaj čokolada pred izpiti

Čokolada vsebuje močne antioksidante. Bioflavonoidi in flavonoidi blagodejno delujejo na arterije. Čokolada mora vsebovati čim večji delež kakava, najmanj 60-odstotni (črna čokolada), saj je kakav tisti, ki vsebuje toliko koristnih snovi. Kakav je vir železa, bakra in magnezija; v beli in mlečni čokoladi pa je več kalcija. Čokolada prav tako vsebuje številne vitamine in minerale, ki jih organizem nujno potrebuje, vendar moramo za zadosten vnos hranljivih snovi za telo poseči po drugi polnovredni hrani.

Zakaj te lahko čokolada prebudi in pred izpitom povzroča večjo zbranost?

Kemikalije atilamin, sorodne adrenalinu in dopaminu, povzročijo, da se počutimo udobno in preprečujejo dremavost. Čokolada vsebuje tudi feniletilamine, ki dvigujejo raven energije in povečujejo serotonin v možganih, ki deluje kot antidepresiv. Kadar je nivo serotonina povišan, je počutje evforično, kadar pa je prenizek, nas lahko napade žalost. Triptofan je nujno potrebna aminokislina in predstopnja serotonina, prenašalca med živci, ki uravnava razpoloženje in zmanjšuje strah, napetost.

Ali lahko čokolada pripomore k boljšemu počutju?

Odgovor je pritrdilen, vendar to bolj velja za uživanje temne čokolade, ki je bolj bogata s kakavom, ta pa pomaga blažiti simptome utrujenosti. Kakav spodbuja tudi proizvodnjo hormonov endorfinov. Endorfin je naravni telesni hormon, ki povzroča občutek zadovoljstva in dobrega počutja. Ko endorfin preide v krvni obtok, daje občutek pozitivne energije in sreče.

Lea Beznik univ. dipl. psih. iz centra za svetovanje in usmerjanje otrok, mladostnikov in  staršev Platea, svetuje: »Čokolada ima intenziven, a kratek učinek na delovanje možganov, podobno kot kava. Dokazano je, da vpliva na počutje, vzbuja občutek veselja in sprošča, kar nam zelo ustreza, kadar smo pod stresom. Vendar čokolada je in bo razvada, ki jo lahko zaužijemo le v majhnih količinah, poleg tega pa je priporočljivo, da vsebuje vsaj nad 65 % kakava. Pred izpiti ali stresnimi situacijami je pomembno, da se znamo sprostiti, se umiriti in osredotočiti na nalogo, ki je pred nami. Če tablica kakovostne čokolade na nekoga pred neko stresno situacijo vpliva ugodno, ni nič narobe oziroma je celo smiselno, da si jo privošči.«

Erika Povšnar, univ. dipl. ped. iz ZVC ZD Kranj svetuje: »Čokolada v sebi skriva 300–400 različnih kemičnih spojin in je zakladnica beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov, vitaminov, balastnih snovi, vode, encimov in podobnih snovi, ki ji dajejo tudi precejšno antioksidativno moč. Med sestavinami najdemo tudi psihoaktivne snovi, kot so kofein, triptofan, teofilin, serotonin. V prednosti je temna čokolada, ki ji nasploh pripisujejo ugodnejše učinke na telo. Ne le na srce in ožilje, koristila naj bi tudi možganom. Spodbujanje  kognitivnih funkcij, manjšo utrujenost, uravnavanje čustev (dviguje raven serotonina) povezujejo z uspešnejšim študijem oz. učenjem. Toda na drugi strani je naštetih snovi z opisanim stimulativnim delovanjem odločno premalo, da bi učinkovale. Ob tem se spomnimo, da je čokolada tudi kalorično živilo (20 g čokolade – 2 koščka –  vsebujetapribližno. 90 kcal., ki jih 80 kg težka oseba porabi z 9 minutami teka ali 11 minutami intenzivne hoje ali 12 minutami telovadbe). Ne glede na to pa bo košček ali dva čokolade med študijem kratkotrajna, a dobrodošla sprostitev in užitek.«

Vir: www.cokoladnica.si/cokoladni_zakladi/uzivanje_cokolade/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

WordPress Ads