Prijava na e-nasvete

Vračanje štipendije: zaščitite se pred vračanjem štipendije

Vračanje štipendije je pomembno vprašanje, ki se pogosto pojavlja v kontekstu visokošolskega izobraževanja. Študentje se včasih znajdejo v situacijah, kjer morajo zaradi različnih razlogov razmisliti o tem, ali bodo vrnili prejeto finančno pomoč. Razlogi za vračanje štipendije so lahko raznoliki in vključujejo tako osebne kot tudi institucionalne okoliščine.

Vračanje štipendije

Štipendist je dolžan vrniti štipendijo za letnik, ki ga tudi po enoletnem mirovanju ni uspešno dokončal oziroma ni opravil obveznosti za napredovanje v višji letnik. V primeru, da štipendist ne zmore vrniti dolga v enkratnem znesku, lahko na pristojnem centru za socialno delo sklene dogovor o obročnem vračilu ali odlogu vračila dolga.

Ali se lahko vračilu štipendije izognete

Pomembno
V primeru utemeljenih razlogov (npr. štipendist opusti izobraževanje zaradi najmanj 2 leti trajajoče bolezni oziroma poškodbe ali invalidnosti I. kategorije, socialna ogroženost) lahko štipendist poda predlog za odpis vračila štipendije.

Vračilu štipendije se lahko izognete tako, da v rokih izpolnite vse študijske obveznosti, ki jih predpiše štipenditor in pravočasno sporočate o vseh morebitnih spremembah. Če prejemate Zoisovo ali državno štipendijo ali vam ta miruje, morate štipenditorju v roku 8 dni od nastanka spremembe, ki bi lahko vplivala na štipendijsko razmerje, sporočiti vsako tako spremembo. Med tovrstne spremembe spadajo:

 • prekinitev ali konec izobraževanja,
 • sprememba izobraževalnega programa ali izobraževalne ustanove,
 • sklenitev pogodbe o zaposlitvi ali
 • začetek opravljanja samostojne registrirane dejavnosti oziroma druge okoliščine, zaradi katerih ne izpolnjujete več pogojev za pridobitev štipendije ali katerega od dodatkov k štipendiji.

Ostale obveznosti v zvezi z Zoisovo in državno štipendijo so opredeljene v:

 • Zakonu o štipendiranju (ZŠtip-1),
 • Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) ter
 • Pravilniku o dodeljevanju državnih in Pravilniku o dodeljevanju Zoisovih štipendij.

Za druge štipendije so te obveznosti določene s pogodbo (kadrovske štipendije), javnim razpisom ali drugimi akti (npr. Pravilnik o dodeljevanju štipendije Ad futura).

Kadrovske štipendije
V primeru kadrovskih štipendij običajno štipendist in štipenditor (podjetje) skleneta pogodbo o štipendiranju. V njej so natančno opredeljene obveznosti obeh strank pogodbe. Pri podpisu pogodbe podrobno preberite vse napisano, da boste vedeli, v kaj se spuščate! Posebej pozorni bodite na določila v zvezi z vračilom. Pozanimajte se v katerih primerih je treba štipendijo vračati, v kolikšnem času in na kakšen način.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

212 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni,

  zanima me kako je z vračilom štipendije, če ti fakulteta odobri opravljanje obveznosti (le še magistrsko delo) v št. letu 2015/2016? Trenutno (do 30.9.2015) sem vpisana v (podaljšanega) absolventa.
  Kako to vpliva na vračilo štipendije? Se potem zamakne obdobje do katerega je potrebno študij dokončati še za 1 študijsko leto?

  Hvala za odgovor.

  • Zdravo! Upam da ne odgovarjamo prepozno. Povprašali smo na CSD Ruše, kjer nam je Alenka Šantavec odgovorila: “V skladu z Zakonom o štipendiranju (ZŠtip), veljavnim pred 1.1.2014, ni potrebno vračilo štipendije, če štipendist ne diplomira oz. opravi zaključne naloge v času absolventskega staža. Izpiti za letnik, za katerega je prejemal štipendijo, pa morajo biti opravljeni. Štipendisti, ki so pridobili pravico do državne štipendije po zakonu o štipendiranju (Ur. l. RS, št. 56/2013- ZŠtip-1), ki velja od 1.12014 dalje, morajo vrniti štipendijo za zadnji letnik in absolventski staž, če ne diplomirajo. Predpis, po katerem so pridobili pravico, je naveden v uvodnem (zgornjem) delu odločbe.”
   Torej glede na napisano, glede na to, da še nisi magistrirala in nisi vpisana v absolventa je vračilo odvisno od tega, kdaj si pridobila pravico do štipendije – če si jo pred 2014, potem ni potrebno vračilo (če imaš opravljene vse izpite), če pa po 2014 pa je potrebno vračilo. Vseeno ti priporočamo, da preveriš še na svojem CSDju oziroma v primeru vračila, se poskušaš nekako dogovoriti za odlog ali kaj podobnega. Srečno 🙂

 2. Zdravo,

  Zoisovo štipendijo sem pridobila za študijsko leto 2013/14. Prvi letnik sem nato ponavljala, po ponovnem vpisu v prvi letnik pa sta mi ostala še dva izpita. Letos tako pavziram, fakulteta pa mi je odobrila opravljanje manjkajočih izpitov.
  Marca sem prejela poziv za predložitev dokazil, poslala sem jim omenjeno potrdilo in zaprosila za odlog štipendijskega razmerja do konca študijskega leta, saj sem do takrat en izpit že opravila. Prošnjo so mi zavrnili in me pozvali k vrnitvi. Na odgovor sem poslala pritožbo, na katero mi kljub temu, da je rok za odgovor že potekel, še vedno niso odgovorili. Sedaj pa sem uspešno zaključila vse študijske obveznosti.
  Je kakšna možnost, da mi je sedaj ni potrebno vrniti? Če je njihov razlog to, da v roku nisem zaključila vsega, je malo smešen, glede na to, da se jih tudi oni (preverjeno v večini primerov v zvezi s pritožbami) ne držijo. In kaj je najbolje da storim, počakam na odgovor ali jim kar sedaj pošljem potrdilo o opravljenih izpitih?

  Hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Glede na zakon je tako kot si napisala, torej da moraš vrniti štipendijo. Glede na to, da si poslala ugovor, ti predlagamo, da jih pokličeš in se pozanimaš, kaj se je zgodilo s to pritožbo, sploh če je rok za njihov odgovor že potekel. In ker bi bilo res dobro, da ti štipendije ni treba vračati, se poskusi dogovoriti za osebno srečanje s svojo svetovalko/skrbnico tvoje pogodbe. Če sledimo črti zakona, boš morala štipendijo vrniti – izjema so navedene v 87. členu zakona. Največ kar lahko naredijo je, da jo vrneš v večih obrokih. Ne glede na vse, jih vseeno poskusi prepričati, sploh glede na to, da si sedaj letnik uspešno zaključila, morda bodo lahko naredili izjemo. Držimo pesti da ti uspe, če ti bo, pa nam sporoči.

 3. Pozdravljeni,

  jaz imam pa eno vprašanje. Sem študent mag.študija in imam za opraviti le mag.nalogo. Vendar mislim da se mi letos ne bo izšlo. Prejemam pa državno štipendijo. Abs.staža ne morem več koristiti. Tako me zdaj zanima,ali bom v primeru, če do novega šol.leta ne dokončam mag.naloge, moral vračati štipendijo za to leto? Izpite pa imam vse opravljene. Mag.študij pa delam od leta 2014,tako da spadam že pod nov zakon štipendiranja(verjetno).

  Lp

  • Pozdravljen!

   Na žalost nisi natančno napisal, koliko časa že opravljaš magistrsko nalogo. Namreč, če si letos dokončal vse izpite in ti ostane le magistrska naloga, potem tvoje štipendijsko razmerje miruje (izgubiš status študenta, vendar ti je dovoljeno opravljanje študijskih obveznosti). Če pa je minilo že več kot eno leto, pa štipendijsko razmerje preneha in v tem primeru moraš vrniti štipendijo. Ne glede na vse, ti priporočamo, da se obrneš direktno na svoj CSD, saj ti bodo tam dali najbolj točne informacije glede na tvojo situacijo. Tudi če ti bo treba vrniti štipendijo, se včasih lahko z njimi dogovoriš, da ti zamrznejo vračilo za eno leto, če v tem času opraviš obveznosti. Srečno

 4. Pozdravljeni,

  letos sem drugi letnik,prvič. Torej vse sem delal sproti, imam narejene vse izpite iz obeh letnikov,zadnjega sem končal marca letos, od tedaj pa pišem magistrsko. Sem poklical na CSD, ter so mi povedali da če ne dokončam bom moral vračati. A ni to nenavadno, da je potrebno izpite+nalogo opraviti vse v nekaj mesecih? Sprašujem pa zato, ker sem od CSD že večkrat dobil napačne informacije.
  Hvala za odgovor.

  Lp

 5. Pozdravljeni,

  tudi jaz imam problem z vračilom stipendije. In sicer… za studijsko leto 2011/2012 sem dobila odobreno stipendijo. Potem je mati 21. 12 .2011 predala zahtevek za neko drugo subvencijo in takrat so avtomatsko zopet morali obračunati mojo stipendijo, ker je tako narekoval “novi zakon”. Pet mesecev kasneje, 31. 5. 2012, je zahtevku sledila odločba v kateri so izračunali, da po novem zakonu presegam cenzus in se mi stipendija da v mirovanje. Na to odločbo sem se pritožila, vendar je bila pritozba zavrnjena. Takrat so mi na CSD zagotovili, da mi stipendije za jan., feb., mar., in april ne bo potrebno vračati…. vse do 31. 7. 2014, ko sem dobila odločbo, za vračilo stipendije, kjer so se sklicevali na šesto alineo 49. člena zakona o štipendiranju, ki se nanaša na prenehanje štipendijskega razmerja in se glasi:
  -če po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije (vir: http://www.uradni-list.si/1/content?id=81089 – 29.7.2014).

  Na to odločbo sem se pritožila, ker sem vse studijske obveznosti koncala in septembra 2013 tudi diplomirala. Z CSD sem takrat dobila odgovor, da je moja pritožba posredovana na organ druge stopnje (ministrstvo). Z ministerstva sem sedaj po skoraj dveh letih prejela odgovor, da je moja pritožba neutemeljena in, da se sedaj sklicujejo na nek drug člen po katerem moram za mesece jan – apr 2012 stipendijo vrniti.

  Na internetu sem zasledila tudi tole: državna štipendija; študentom in dijakom, ki so starejši od 18 let, in ki jim je pravica do državne štipendije za šolsko leto 2011/2012 že priznana, ni treba storiti ničesar, saj bodo štipendijo prejemali celo šolsko / študijsko leto oziroma dokler jim je pravica priznana z odločbo (vir: https://www.mojazaposlitev.si/novice/iskalci/Spremembe-ki-jih-prinasa-nova-socialna-zakonodaja-91.php – 16. 9. 2016) in me zanima ali to drzi?

  Poleg tega me zanima, ali obstaja kaksne zakonski rok v katerem je potrebno dobiti odgovor, predn zadeva zastara (če sploh lahko zastara) in če se mi “splača” sproziti socialni spor, saj so nenazadnje sami krivi, da so takrat sprejeli zakon brez informacijske podpore in so se procesi vlekli po pol leta.

  Hvala za Vas odgovor in lep pozdrav!

  • Zdravo še enkrat. Pozanimali smo se na dveh CSDjih, kjer pa nam nekega oprejemljivega odgovora ne dajo, oziroma, če jih citiram: “Tako je, kot ste napisali. Res, da po 01.01.2012 ni bilo potrebno štipendistom storiti nič, a če se je uveljavljala katera druga pravica se je na novo izračunala tudi državna štipendija. Ker je prišlo do preplačila morate seveda ta del vrniti. Če boste šli v socialni spor pa je vaša odločitev.” Na drugem pa so svetovali, da se obrnete na svoj CSD.

   Predlagamo ti, da se obrneš na svetovalko, ki je skrbela za tvojo pogodbo in poskušata najti neko vmesno pot, vendar so zadeve bolj kot ne že dokončne. Glede socialnega spora, zadeva lahko traja in boš morala veliko časa in energije posvetiti temu, na koncu pa niti ni nujno, da bo rešeno v tvojo korist.

 6. Pozdravljeni!

  Zanima me, kako je v primeru, da obiskujem 1. letnik faksa in dobivam Zoisovo štipendijo, a se odločim za prepis? Moram štipendijo vračati ali mi miruje in jo lahko že spet začnem dobivati v 2. letniku (seveda, če imam dovolj visoko povprečje ocen)? Ali obstaja še kakšna druga možnost? Moram v primeru vračanja štipendije naslednje leto ponovno kandidirati za njeno pridobitev?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Zdravo,

   najprej te moramo opozoriti, da moraš o prepisu obvestiti štipenditorja (torej Javni sklad – svetujemo ti, da to storiš še preden prepis tudi izvedeš, pokliči jih in povprašaj o načinu obvestila). Glede na vprašanje, predvidevamo, da se imaš namen prepisati na drugo fakulteto zopet v prvi letnik – v tem primeru ti bo štipendija mirovala in je ne boš prejemala. Lahko jo potem prejemaš naprej v 2. letniku, vendar boš morala izpolnjevati vse pogoje. Štipendijo se vrača po tem, ko se po enem letu mirovanja ugotovi, da naprej ne izpolnjuješ pogojev. In potem ko jo vračaš, jo moraš ponovno pridobiti (imeti poseben dosežek in vse ostale pogoje).

 7. Pozdravljeni!
  Mene zanima.a kak je z tem jaz sem prejemal štipendijo od 2 letnika in zaj jo imam v mirovanju (ponavljam 4 letnik) sem študent z posebnimi potrebami. In sem se odločil da bom prenehal hoditi v šolo in si poiskat službo in Me zanima če morem jaz za vse 3 leta vracat ali samo za 4 letnik. Lp

  • Pozdravljen Tim!
   Sicer nisi napisal katero štipendijo prejemaš, vendar glede na zakon, se vrača štipendijo le za neuspešno zaključen letnik, torej v tvojem primeru le za 4. letnik. Sicer pa držimo pesti, da ti letnik vseeno uspe narediti, saj je šele začetek leta. Srečno 🙂

 8. Pozdravljeni!
  Obiskujem ponovno drugi letnik 4. letnega programa in me zanima, če moram vračati štipendijo, če se prepišem v 3. letni program na enaki šoli?
  Lp.

  • Zdravo Aljaž!
   Če boš uspešno zaključil 2. letnik, potem ti štipendije ni treba vračati, saj si izpolnil pogoje prejemanja. Če pa se boš prepisal na drug program v nižji letnik, potem pa boš štipendijo moral vrniti (le za neuspešno izdelan letnik). Tudi če boš zamenjal program, ti priporočamo, da o tem že prej obvestiš štipenditorja in povprašaš, kakšne možnosti imaš. Morda pa se lahko kaj pozitivnega dogovoriš. Good luck!

 9. Pozdravljeni,
  sem absolventka magisterija. Vse izpite imam narejene v roku, ostala mi je samo se magisterska naloga, ki jo imam v planu narediti letosnje sol.leto. Drzavno stipendijo sem zacela prejemati ze leta 2010/11, ko sem se vpisala v 1.letnik 1.stopnje. Stipendijo sem redno dobivala vsa leta izobrazevanja, tako na 1.stopnji kot na 2.stopnji. Nikoli nisem ponavljala letnika, le koristila sem absolventa tudi na 1.stopnji. Zanima me, glede na to da sem kot absolvent na 1.stopnji prejemala drzavno stipendijo ali jo lahko tudi sedaj prejemam kot absolvent na 2.stopnji? Ali je mozno da bi CSD zahteval vrnitev stipendije za leto 2015/16? Ceprav imam narejene vse izpite, le magisterska naloga mi manjka.

  • Zdravo!
   Zakon ne omejuje prejemanje štipendije z absolventskim stažem, saj je državna štipendija namenjena študentom iz socialno ogroženih družin, tako da jo boš lahko prejemala tudi med absolventom na drugi stopnji. Vseeno za to informacijo pokliči na svoj CSD, saj je vprašanje, ali se ti za drugo stopnjo šteje star ali nov zakon. Povprašaj tudi za vračanje, saj glede na to, da si že vpisana v absolventski staž in štipendije ne prejemaš, se šteje, kot da nisi opravila vseh obveznosti in je možno, da boš štipendijo morala vračati. Čim prej pokliči na svoj CSD in se dogovori, da bo najbolje zate.

 10. Živjo! Prejemam državno štipendijo in sem v 2. letniku na gimnaziji. V šolskem letu 15/16 sem imel povprečje ocen 4.4 in zato sem dobil malo višjo štipendijo. Kaj se zgodi če bom imel v tem letniku nižje povprečje ocen? Bom moral kaj denarja vrniti?

  • Zdravo!
   Pri prejemanju državne štipendije je pomembno, da izpolnjuješ pogoje, torej da uspešno končaš letnik oziroma celotno izobraževanje. Kar se tiče dodatka, ti ga ni treba vračati, saj si si ga zaslužil z dobrimi ocenami. Seveda pa spodbujamo, da boš tudi letos imel visoke ocene 😉

 11. Pozdravljeni!

  Trenutno obiskujem 4. letnik študija na FDV, prejemam državno štipendijo in bom po zaključku semestra vzela absolventa, saj lahko določen izpit opravim šele oktobra. Zanima me, ali imam lahko v času absolventskega staža državno štipendijo ali bom morala štipendijo vračati?

  • Zdravo!

   Štipendijo lahko prejemaš tudi v času absolventskega staža, in sicer v času izobraževanja le enkrat. Ko pa boš diplomirala, pa moraš to javiti v roku 8. dni in predložiti štipenditorju dokazilo. Srečno pri diplomi 🙂

 12. Pozdravljeni!

  Trenutno sem si za šolsko leto 2016/17 vzela dodatno leto (ali po starem absolventski staž). Za opraviti imam še magistrsko nalogo vse izpite sem opravila v prejšnjem šolskem letu, torej v zadnjem letniku druge stopnje. S CSD prejemam državno štipendijo že od začetka študija torej že pet let. Letos sem državno štipendijo dobila tudi za dodatno leto. Zanima pa me, ali moram štipendijo vračati v primeru, da do septembra 2017 ne magistriram? Če pa bi npr. podaljšala staž s pomočjo prošnje (dolgotrajna bolezen) ali potem 100% ni potrebno vračati štipendije, s tem da je drugo dodatno leto ne bi zaprosila?

  Imam pa še eno vprašanje glede kadrovske štipendije: Slovenske železnice so objavile razpis za nekaj kadrovskih štipendij in na ta razpis sem se prijavila. Prošnja je odobrena, prejeti moram le še dopis za sklenitev pogodbe. Zanima me, ali bi morala štipendijo vračati, če ne magistriram v šolskem letu 2016/17 oziroma ali je v vseh pogodbah določen tudi rok diplomiranja? Ali v tem primeru lahko odklonim sklenitev pogodbe tudi če je vloga že pozitivno odobrena?

  • Pozdravljena 🙂

   Če do roka ne magistriraš, boš morala štipendijo vračati, saj ne boš izpolnila svoje obveznosti. Nisi pa napisala, kdaj si se vpisala na drugo stopnjo (dva različna zakona). Tudi če podaljšaš absolventski staž, moraš to štipenditorju sporočiti. Pri tem je najbolje, da se individualno dogovoriš glede vračanja oziroma pogojev, saj bodo največ vedeli o tvojem primeru na tvojem CSDju.
   Za kadrovske štipendije je tako kot si napisala. Preden boš podpisala pogodbo, jo dobro preglej. Pogodba je za vsakega podaljevalca kadrovske štipendije lahko drugačna, tako da so pogoji v vseh pogodbah različni. Če se s pogodbo oziroma pogoji v njej ne strinjaš, lahko odkloniš sklenitev, samo sporočiti jim moraš. Srečno 🙂

 13. Pozdravljeni še enkrat,

  na drugo stopnjo sem se vpisala oktobra 2014, torej takoj po končani prvi stopnji. Ali to kaj spremeni glede vračanja štipendije?

  Hvala za vaš odgovor.

  • Ne, to le pomeni, da zate velja nov zakon, torej da boš morala vrniti štipendijo, če ne magistriraš do roka, za absolventski staž in zadnji letnik. V primeru podaljšanja absolventskega staža, pa kot smo že napisali, se dogovori s CSDjem. Seveda pa je najbolje in spodbujamo, da magistriraš čim prej. Naj ti bo ravno to motivacija 😉

 14. Pozdravljeni!
  Sem dijakinja 1 letnika Biotehnični center – smer cvetličar. V tem letu se nameravam zamenjati program in sicer s cvetličarja na vrtnarja. Prejemam štipendijo in zanima me, če moram res vrniti štipendijo z obrestmi skupaj za te tri mesece kot so mi to povedali.
  Hvala za odgovor.

  • Pozdravljena!

   Nisi napisala, če si pred menjavo programa, štipenditorja obvestila o menjavi. Namreč, če ga nisi, je to vzrok za vračanje, saj moraš štipenditorja o vseh spremembah programa prej obvestiti. Nisi pa napisala, katero štipendijo prejemaš. V vsakem primeru ti predlagamo, da greš osebno do štipenditorja in se pozanimaš, kakšne so tvoje možnosti.

 15. Pozdravljeni!

  Moj primer je malo bolj kompleksen, saj me zanima, če moram vračati štipendijo. Trenutno imam absolventa, vendar mislim, da mi ne bo uspelo pravočasno diplomirati saj bom odsotna v tujini, namreč nikakor ne morem vstopiti v kontakt v profesorico pri kateri še imam obveznosti. Da razložim situacijo: študirati sem začela z šolskim letom 2010/2011. Štipendijo sem dobivala za prvi letnik (2010/2011), nato sem ponavljala letnik, za 2. letnik (2012/2013) sem dobivala štipendijo, nato pa sem pauzirala in ravno tukaj se mi zatakne. Ne razumem kateri zakon pride za mene v poštev. Namreč v šolskem letu 2013/2014 nisem dobivala štipendije, saj sem pauzirala, nato sem pa normalno nadaljevala študij 3letnik (2014/2015), 4.letnik (2015/2016).
  Prosila bi vas za obrazložitev, saj potujem v tujino in obisk CDS-ja ni mogoč. Najlepša hvala!

  • Pozdravljena!

   S tvojim vprašanjem smo se obrnili na CSD, takoj ko dobimo odgovor, sporočimo. Lp, uredništvo

  • Absolventka zdravo! Dobili smo odgovor od ga. Alenke Šantavec s CSD Ruše, in sicer: “Štipendistka, ki je na vas naslovila vprašanje, naj pogleda na odločbo CSD-ja, po katerem zakonu ji je bila dodeljena štipendija. Na začetku odločbe, v uvodu, je naveden predpis, po katerem je upravičena. Glede na to, da je bila v 1. letnik vpisana leta 2010, menim, da po “starem” Zakonu o štipendiranju (ZŠtip). Po tem zakonu štipendije za absolventa ni potrebno vračati. Po Zakonu o štipendiranju (ZŠtip-1), ki je bil objavljen v Uradnem listu 56/2013, mora štipendist vračati štipendijo, če pravočasno ne zaključi izobraževalnega programa za absolvent in 4. letnik. Verjetno bi bilo najbolje, da štipendistka na CSD, ki je izdal odločbo pokliče ali napiše elektronsko sporočilo in tako ji bodo točno povedali, po katerem predpisu ji je bila pravica dodeljena in če bo štipendijo potrebno vračati.”

   Upamo da si dobila odgovor in da ti štipendije ne bo treba vračati.

 16. Pozdravljeni mene pa zanima imamo deklico v rejništvu in smo uradno postavljeni skrbniki ali bomo mi morali vračat v primeru neuspešnega
  konca šolanja državno štipendijo.

  • Pozdravljeni!

   Če je štipendist mladoleten, morajo vlogo tako in tako podpisati tudi zakoniti zastopniki – predvidevamo, da ste to vi. V zakonu sicer je sicer napisano, da mora štipendijo vračati štipendist, ni izrecnega nosilca dolga. Kako bo vrnil štipendijo štipendist, je njegova skrb, predvsem če je polnoleten.

 17. Pozdravljeni. Hčerka obiskuje 4. letnik gimnazije in je prejemnica Zoisove štipendije. Živi cca 80 km izven kraja stalnega bivališča, v dijaškem domu, v kraju šolanja. S februarjem bi se iz dijaškega doma preselila v najemniško stanovanje (do meseca junija, torej za čas 5 mesecev). Zanima me, ali mora Javni sklad obvestiti o spremembi začasnega bivališča (vsekakor bo potrebno na upravni enoti evidentirati drug začasni naslov) in če bo to vplivalo na prejemanje dodatka za bivanje? Hvala.

  • Pozdravljeni!

   Glede na to, da se bo preselila, spremenil se bo tudi začasni naslov, je že zaradi te menjave na Javni sklad treba javiti spremembo. Če je bila hči do sedaj upravičena do dodatka (torej niste imeli subvencioniranega bivanja v dijaškem domu), se po selitvi ne bo nič spremenilo, dodatek ji bo ostal. Če pa zaradi subvencioniranega bivanja ni bila upravičena do dodatka, bo sedaj po zakonu postala, vendar se ta sprememba ne upošteva med letom, torej ne bo vplivala na pridobitev dodatka, saj bi morala imeti to bivališče od prvega dne šolskega leta (17. člen Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij). Sicer pa vam svetujemo, da za zagotovo informacijo povprašate na Javnem skladu, po telefonu so stalno dosegljivi. Prav tako pa bomo veseli, če boste z nami delili njihovo povratno informacijo.

 18. Pozdravljeni!

  V letu 2016/2017 sem se vpisala v prvi letnik faksa univerze v Ljubljani in odobrena mi je bila državna štipendija, ki sem jo začela prejemati tega januarja. Ugotovila sem da mi ta faks ne ustreza in zdaj bi rada prenehala opravljati obveznosti na tem faksu (torej ne bi dokončala prvega letnika) in bi se potem naslednje leto vpisala ponovno v prvi letnik drugačnega faksa. Zanima me ali moram zdaj štipendijo vračati? Mi bo prihodnje leto dovoljeno vložiti prošnjo za prejemanje štipendije ali mi bo naslednje leto štipendija mirovala in jo ne bom prejemala.

  Hvala za vse informacije.

  • Pozdravljena!

   Naslednje leto ti bo štipendijsko razmerje mirovalo. Če pa tudi naslednje leto ne boš dokončala prvega letnika, potem pa boš štipendijo morala vračati. Ne pozabi pa štipenditorja (torej CSD) obvestiti o spremembi izobraževalnega programa, ko boš na novo vpisana. Srečno 🙂

 19. Pozdravljeni,
  prejemam Zosiovo štipendijo, pridobljeno po novem zakonu. Naslednje leto si želim vzeti dodatno leto oz. absolventa, a nisem povsem prepričana, ali bom takrat tudi prejemala štipendijo?
  In ko se bom potem vpisovala na 2.stopnjo, se mi računa povprečno oceno izpitov, opravljenih v času absolventa ali povprečno oceno 3. letnika? Diplome drugače pri nas ne pišemo, tako da bom vpisala dodatno leto na podlagi neopravljenih izpitov.
  Upam, da sem bila razumljiva.:)
  Hvala in lep pozdrav.

  • Pozdravljena!
   V času dodatnega leta lahko prejemaš štipendijo, vendar v času celotnega izobraževanja le eno absolventsko leto (torej, če jo boš koristila po prvi stopnji, je po drugi ne moreš). Povprečna ocena se ti bo izračunala z ocenami v 3. letniku, saj se upošteva “povprečje vseh številčno izraženih končnih ocen, razen ocene iz diplomskega dela, ki jih je študent prejel v obdobju od 1. oktobra do 30. septembra preteklega študijskega leta glede na študijsko leto, za katerega se uveljavlja državna štipendija.” To pomeni, če boš uveljavljala pravico do štipendije v absolventu, se ti bodo upoštevale ocene 3. letnika, če pa je v času absolventa ne boš prejemala, pa se ti pri vpisu na 2. stopnjo upoštevajo ocene iz absolventa. Vendar, če je teh ocen manj kot tri, se povprečna ocena pa sploh ne računa. Lahko pa si več o tem prebereš v pravilniku: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11878 (predvsem 4. člen). Upamo da smo ti odgovorili na tvoje vprašanje 🙂

 20. Pozdravljeni!

  Mene pa zanima, kako je s tem…
  Sestra lani ni izdelala 4. letnika. Imela je 2 popravna izpita, zato ni mogla iti delat mature. S trenutnim šolskim letom se je ponovno vpisala, opravila popravne izpite in maturo – trenutno čaka še na rezultate. V šolskem letu 2015/2016 je prejemala državno štipendijo. Najprej so ji jo zamrznili, je ni bilo potrebno vračati (kao), nato pa je kar naenkrat dobila domov odločbo, da mora štipendijo v celotnem znesku vrniti, kljub temu, da je vpisana v letnik, ki ga ponavlja, je uspešno naredila popravne izpite in opravljala tudi maturo.

  Kako je torej sedaj z vračanjem štipendije? Jo mora vrniti ali ne? Njena sošolka, ista situacija, isti popravni izpiti, druga socialna delavka, štipendije namreč ne vrača, niti ni prejela nobene odločbe.

  Mi lahko, prosim, odgovorite, kako je s tem? Lahko tudi na elektronski naslov: lukikika@gmail.com

  Hvala in lp

  • S CSD Ruše so nam odgovorili naslednje: »Če prav razumem, je štipendistka prejemala štipendijo za 4. letnik v šolskem letu 2015/2016 in 4. letnik v šolskem letu 2016/2017 ponavlja. Če je tako, ji štipendijsko razmerje v tem šolskem letu miruje, vse obveznosti in maturo mora opraviti do 30.9.2017 (prva alineja prvega odstavka 95. člena ZŠtip-1). V tem primeru ni vračila.
   Če pa je štipendistka prejela štipendijo za 4. letnik v šolskem letu 2015/2016 in letnika ni zaključila ter ni opravila mature do 30.9.2016 in je štipendijsko razmerje v lanskem šolskem letu prenehalo (druga alineja 97. člena ZŠtip-1), mora štipendijo vrniti (1. odstavek 99. člena ZŠtip-1).«

   Upamo da je dovolj razumljivo. Če mislite, da je prišlo do napake, naj obišče svojo svetovalko na CSD oziroma vloži pritožbo.

 21. Pozdravljeni,
  sem prejemnica državne štipendije in sem v letu 2016/17 vpisana v 1. letnik faksa univerze v Ljubljani. Ugotovila sem, da mi ta študijska smer ne ustreza in se bom prepisala na drugo fakulteto. Zanima me ali moram V TEM LETU uspešno zaključiti prvi letnik, da ne rabim vračati štipendije; in ali ta v naslednjem študijskem letu (ko bom ponovno 1. letnik, le na drugi fakulteti) obvezno miruje, ali pa lahko storim kaj, da jo bi vseeno prejemala?
  Hvala, LP

  • Zdravo! Če letnika ne boš opravila, ti bo štipendijsko razmerje naslednje leto mirovalo. Na žalost ne moreš proti temu narediti nič. Naprej boš štipendijo dobivala šele, ko boš uspešno opravila 1. letnik. Če ga tudi naslednje leto ne boš, pa boš morala štipendijo vrniti.

 22. Zdravo! Od oktobra dalje nimam več statusa, do takrat pa sem že od prvega letnika faksa (2009/2010) prejemala državno štipendijo. Lani sem zaključila vse izpite na drugi stopnji, ostala mi je samo še magistrska naloga, ki pa je že v nastajanju. Zanima me, ali bom morala štipendijo vračati, če ne magistriram do konca tega šolskega leta? Saj mi ni čisto jasno, od kdaj se začne šteti odločba o prejemanju štipendije. Ko sem vložila prvič, leta 2009 ali leta 2014, ko sem po diplomi takoj vpisala drugo stopnjo? Ne vem, kateri zakon velja v mojem primeru?

  • Zdravo!

   S 1.1.2014 se je začel uporabljati nov zakon, tako da, če si vložila novo vlogo po tem datumu, potem velja zate nov zakon, stari zakon je veljal zate le do dokončanja prve stopnje. Ti pa zagotovo piše ime zakona tudi v odločbi – ZŠtip (stari zakon) ali ZŠtip-1 (nov zakon). Kar se tiče vračanja, moraš še napisati če si že koristila absolventski staž, če ti je štipendija že kdaj mirovala itd. V grobem, ti je še ni treba vračati, če vpišeš absolventa. Če si ga že izkoristila in ti je štipendija že mirovala, potem pa boš morala štipendijo vračati. Ti pa toplo priporočamo, da se že sedaj pozanimaš na svojem CSDju kakšne so tvoje možnosti. In veliko sreče pri magistrski 😉

 23. Zdravo, v drugem letniku magisterija(solsko leto 2015/16) sem prejemal državno stipendijo in dokoncal vse izpite tako da mi ostane se magistrska naloga, nato sem vpisal absolventa(solsko leto 2016/17) in se vedno prejemal stipendijo. 29.3.2017 sem zaposlil. Sedaj me zanima kaj se sedaj zgodi s stipendijo in kaj se zgodi ce ne magistriram v tem solskem letu? Zanima me tudi kaj se zgodi v primeru če vzamem podaljsanega absolventa? Hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Prva zadeva je, da moraš v roku 8. dni, odkar si se zaposlil, sporočiti to spremembo na CSD. To pomeni, da štipendije ne boš več prejemal, štipendijsko razmerje bo takoj prenehalo (če si jo že prejel za april, jo boš moral vrniti). Tudi če vzameš podaljšanega absolventa, štipendije ne boš prejemal. Štipendijo pa boš moral vrniti, če ne boš zaključil študija v tem študijskem letu, je pa velika verjetnost, da jo boš moral vrniti tudi zaradi zaposlitve – poskusi se dogovoriti, da ti je ni treba, če magistriraš do konca študijskega leta. Nujno pa sporoči spremembo na CSD! Sporoči kako se bodo odločili in srečno.

 24. Živjo,

  tole sporočilo pišem za vse, ki so si površno prebrali zakon o štipendiranju, in tako kot jaz, vzeli štipendijo v absolventu. Sam sem do konca absolventa opravil vse izpite, medtem ko pa mi magistrirati še ni uspelo. Štipendijo sem prejemal v 1, 2 letniku in absolventu magistrskega študija. Se pravi prejemati sem jo začel junija 2014, v šolskem letu 13/14. Ves čas sem imel v glavi zakon do leta 2014, ki pravi, da štipendije ni potrebno vračati, v kolikor imaš opravljene vse izpite. Ta podatek sem preveril tudi na CSD kjer so mi vrli delavci na našem uradu zatrdili, da je temu tako tudi v mojem primeru. Potem pa šok, ko sem prijel izračun za vrnitev štipendije, ki pravi, da je potrebno vrniti štipendijo tako za absolventa kot za zadnji letnik. Glede na lepo povprečje + dodatek za bivanje, bolje da ne povem kakšen znesek so mi poslali. Sedaj so mi svetovali, da naj napišem pritožno in mogoče mi bo, glede na absurdnost zakona, uspelo doseči, da bi vrnil samo za absolventa.

  Tako, da opozorilo vsem, če niste povsem prepričani, da vam bo uspelo magistrirati v podaljšanem letu, dvakrat premislite, če se splača jemati štipendijo.

  • Zdravo Uroš!

   Hvala za tole opozorilo. Res je, vsi ki so začeli štipendijo prejemati po 1.1.2014, ali pa so se vpiali na višjo stopnjo po tem datumu, avtomatsko velja nov zakon, ki predvideva, da študenti naredijo vse obveznosti študija do konca absolventa, v nasprotnem primeru pa mora študent vračati štipendijo. In kot si napisal, poskusi s pritožbo, saj konec koncev, si zadnji letnik opravil, manjka pa ti le magistrska. Držimo pesti da ti bo uspelo. Za ostale pa opozorilo iz prve roke 😉

  • Zdravo Uroš!

   Si že napisal pritožbo oziroma že dobil odgovor? Imam podoben primer, torej novembra 2014 (novi zakon) sem prvič dobil štipendijo za 2. letnik 1. stopnje, nato sem jo prejel tudi za 3. letnik in pa za absolventa. V času absolventa (letos) sem opravil vse izpite, diplomske pa še dejansko sploh nisem začel pisati, ampak jo nameravam opraviti do poletja 2018, torej niti ne eno leto od “prenehanja štipendije”.

   Če imaš kakšne informacije, lepo prosim če mi jih lahko posreduješ, saj mi je bilo na CSD rečeno, da bom absolutno moral vračati, da če se pritožim ne bo utemeljeno.

   LP, Matej

  • Matej držimo pesti da ti uspe s pritožbo. Zakon je sicer jasen, v kolikor študent do izteka absolventskega staža ne opravi vseh izpitov in diplomske naloge, mora štipendijo vračati za zadnji letnik in za absolventa. Vendar se pa strinjamo, da je zaradi različnih zakonov prišlo do zmede.

 25. Pozdravljeni,

  v šolskem letu 2015/2016 sem opravljal 4.letnik na programu tehnika, letnika nisem uspel narediti zaradi osebnih težav in malo zaradi bolezni in še drugih razlogov, končal sem z 3 popravci, ob koncu letnika sem klical na zavod in vprašal če mi bo treba vračati štipendijo in mi je bilo rečeno, da mi nebi bilo treba, če bi mi uspelo letnik uspešno narediti v naslednjem šolskem letu oziroma če šolanje nebi totalno opustil, v tem šolskem letu 2016/2017 šolo dokončujem po izpitih, ki jih plačujem in računam opraviti maturo v prvem možnem roku, danes sem dobil po pošti neko odločbo, ki zahteva da v roku osmih dneh prinesem potrdilo o zaključku šolanja z opravljeno maturo v letu 2015/2016 jaz seveda tega nimam, sedaj nevem kaj točno želijo in kaj naj naredim malo sem zaskrbljen in me zanima če to pomeni da bom moral vračati štipendijo, ker res ni majha količina denarja. Hvala za morebitne odgovore.

  • Zdravo!

   Podoben primer smo že imeli, in so nam na CSD odgovorili: “Če je štipendist prejemal štipendijo za 4. letnik v šolskem letu 2015/2016 in 4. letnik v šolskem letu 2016/2017 ponavlja. Če je tako, mu štipendijsko razmerje v tem šolskem letu miruje, vse obveznosti in maturo mora opraviti do 30.9.2017 (prva alineja prvega odstavka 95. člena ZŠtip-1). V tem primeru ni vračila.
   Če pa je štipendist prejel štipendijo za 4. letnik v šolskem letu 2015/2016 in letnika ni zaključila ter ni opravil mature do 30.9.2016 in je štipendijsko razmerje v lanskem šolskem letu prenehalo (druga alineja 97. člena ZŠtip-1), mora štipendijo vrniti (1. odstavek 99. člena ZŠtip-1).”
   Torej, če 4. letnik letos ponavljaš, potem ni potrebno vračanje, v kolikor pa ne, pa je vračanje potrebno. Svetujemo ti, da še enkrat pokličeš na CSD in preveriš. Kot kaže ti prvič niso dali pravilne informacije. Prav tako pa jim predstavi svoje stanje, zakaj ti ni uspelo narediti zadnjega letnika. Držimo pesti

 26. Pozdravljeni
  V šolskem letu 2011/12 sem dobival zoisovo štipendijo za 1.letnik. Vendar ker nisem opravil enega izpita nisem mogel naprej v 2.letnik zato sem ga najprej ponavlal potem pa še pavziral, ker me je profestor 7x vrgel. Vmes sem dobil pošto da moram štipendijo vrnt (znesek 2600€) in sem se pritožil in jim pojasnil da bom letnik dokončal 2 mesca kasneje ko sem dobil pošto. Odgovorili so mi da je zadeva v mirovanju. Lansko leto sem diplomiral, sedaj se pa dobil da moram štipendijo vrnt. Zanima me če kdo ve kako bi se lahko temu izognil?
  Hvala

  • Zdravo!

   Najprej ko si ponavljal, ti je štipendijsko razmerje mirovalo, nato, ko si pavziral, pa je prenehalo, in po zakonu moraš štipendijo vrniti za neuspešno opravljen letnik. Tukaj na žalost ni nekih izjem, ki bi jih lahko uporabil. Glede na to, da pa so ti odgovorili, da je zadeva v mirovanju, upamo da si jih obvestil o tem, da si uspešno končal letnik. V kolikor jih nisi, nimajo podatka, da si letnik uspešno zaključil, zato tudi pošta glede vračanja. Seveda pa tako kot svetujemo vsem, tudi tebi svetujemo, da jih pokličeš ali obiščeš in se dogovoriš za rešitev. Srečno

 27. Pozdravljeni,

  v 2016/17 šolskem letu obijskujem 1. letnik Filozofske Fakultete in mi na žalost ne bo uspelo uspešno opraviti ta letnik. Vendar imam namen se v letu 2017/18 prepisati na drugi faks. Trenutno prejemam državno štipendijo in me samo zanima, če jo bom morala ob koncu šolskega leta vrniti in če je potem še kaka možnost da bi štipendijo še naprej prejemala?

  Najlepša hvala za vaš odziv

  • Zdravo!

   Preden se boš prepisala, moraš pridobiti najprej soglasje od štipenditorja, torej od CSD. Štipendija ti bo mirovala in če boš 1. letnik uspešno opravila na novi fakulteti, ti štipendije ne bo treba vračati, v nasprotnem primeru pa jo boš morala. Kasneje, ko boš v 2. letniku, pa lahko zopet dobivaš štipendijo, če izpolnjuješ vse pogoje. Srečno!

 28. Zivjo,

  Tudi jaz imam vprasanje glede absolventskega staza in vracanja drzavne stipendije. V 1.letnik sem se vpisala 2013/2014, vse izpite sem opravila sproti, letos pa sem si vzela absolventa za pisanje diplomske. Ali bom v primeru, da mi ne uspe diplomirat do konca studijskega leta morala vracat stipendijo?
  (Bega me, saj sem stipendijo zacela prejemati pred 1.1.2014, se pravi po starem zakonu, na zadnji odlocbi pa mi pise ZŠtip-1.. Razen, ce je mogoce samo na prvi odlocbi, se pravi iz prvega letnika napisano ZŠtip in se potem steje, kot star zakon)?

  Upam, da nisem prevec zakomplicirala?
  Hvala!

  • Zdravo!

   Na CSD so nam odgovorili, da boš morala štipendijo vrniti, v kolikor si jo dobivala po novem zakonu. Kateri zakon se bo upošteval, ti ne moremo zagotoviti, zato je najbolje, da pokličeš na svoj CSD in jih povprašaš, zakaj je na novi odločbi uporabljen nov zakon in kateri se upošteva v tvojem primeru. Se pa strinjamo, da če si dobila prvič štipendijo po starem zakonu, da bi se slednji moral uporabljati do konca tvojega izobraževanja, torej do diplomiranja. Držimo pesti da se vse izide pravilno.

 29. Pozdravljeni,

  v letu 2016/17 sem vpisana v dodatno leto in delam magistrsko nalogo. Ce do septembra ne magistriram, ali je potrebno drzavno stipendijo vracati samo za dodatno leto ali tudi za drugi letnik magistrskega studija, ki je potekal v letu 2015/2016 (glede na to da magistrsko delo preko kreditnih tock ravno tako spada pod drugi letnik cetudi jo delam med dodatnim letom)? Naj opomnim, da sem izpitne obveznosti koncala ze v drugem letniku 2015/2016.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Živijo,

   na CSD so nam odgovorili, da boš morala vračati štipendijo za drugi letnik in za dodatno leto, v kolikor ne boš magistrirala. Zato držimo pesti, da ti uspe do oktobra magistrirati.

 30. Zdravo,

  ali je v primeru podaljšanja absolventa (statusa) potrebno vračati štipendijo, pridobljeno na drugi stopnji po novem zakonu, ki predvideva vračanje štipendije?

  Hvala za vaš odgovor.

  • Zdravo,

   v primeru podaljšanja absolventskga staža, moraš predložiti potrdilo o dokončanju študija po preteku podaljšanega absolventskega staža. Če ti v tem času ne uspe magistrirati, pa moraš štipendijo vračati. Srečno!

 31. Zivjo,

  Tudi jaz imam vprasanje glede absolventskega staza in vracanja Zoisove stipendije. V 1.letnik sem se vpisala 2013/2014. Letos sem si vzela absolventa za pisanje diplomske in dokončanje še zadnjega izpita. Ali bom v primeru,da še zadnji izpit opravim letos, vendar mi ne uspe diplomirat do konca studijskega leta ,morala vracati Zoisovo stipendijo?

  najlepša hvala za odgovor

  • Zdravo!

   Če si štipendijo prejela pred 1.1.2014, potem ti štipendije za absolventsko leto ni treba vrniti, saj se uporablja star zakon. Vendar moraš opraviti vse izpite za zadnji letnik. Preveri pa tudi na Skladu, da se resnično uporablja prejšnji zakon, po katerem ni potrebnega vračila. Srečno.

 32. Spoštovani,

  vljudno vas prosim za pomoč.

  Marca 2013 sem prejela poziv za vračilo neupravičeno prejete Zoisove štipendije za prejšnje študijsko leto, na odločbo sem se pritožila, vendar mi je bila po skoraj enem letu zavrnjena kot neutemeljena.

  Dne 7.3.2014 sem poslala prošnjo za odpis s podredno prošnjo za odlog vračanja Zoisove štipendije na podlagi socialnega statusa in starševstva. Prav tako sem navedla, da sem opravila obveznosti ter letnik, za katerega sem prejemala štipendijo zaključila in da študij nadaljujem kot redno vpisana v tretji letnik. Priložila sem vsa veljavna dokazila, ki so izkazovala moj socialni položaj in potrdila o statusu študenta. Na prošnjo mi nikoli niso odgovorili.

  Sedaj sem po štirih letih in enem mesecu prejela opomin pred izvršbo s strani Sklada, kjer mi grozi izvršba, če v roku 15 dni ne bom vrnila štipendije. Dodali so stavek, kjer se sklicujejo na drugi odstavek 51. člena (stari Zštip), kjer se lahko vračanje štipendije odpiše, če štipendist Zoisove štipendije ne more vrniti tudi po odlogu.

  Svetujejo mi, naj zaprosim za odlog.

  O prošnji za odpis/odlog sploh niso odločali tri leta, potem pa predlagajo prav to, kar sem že naredila. Ponovno sem poslala prošnjo za odpis/odlog, kjer sem se sklicevala na neodgovorjeno prošnjo in navedla, da je v praksi rok za odlog že trajal tri leta, torej naj bi imela pogoje za odpis vračila (moj socialni status je še vedno preslab za vračanje). Poslali so dogovor o odlogu vračanja.

  Zanima me sledeče:
  Ali zadeva lahko zastara po pretečenih petih letih odkar so nastopili pogoji za terjatev dolga, kljub temu, da podpišem dogovor o odlogu vračanja? Ali moj podpis šteje kot preklic trajanja zastaralnega roka? (Zadeva ni na sodišču). Naslednje leto marca naj bi namreč po mojem mnenju nastopili pogoji za ugotavljanje zastaralnega roka.

  (Mi je pa res hudo, ko zahtevajo vračilo kljub vsem opravljenim obveznostim, sem namreč en izpit oddaljena od diplome na istem študijskem programu) Neupravičeno prejeta štipendija torej po mojem mnenju tukaj zdrži samo pravniško logiko.

  Najlepša hvala za odgovor!

  • Odgovor so pripravili strokovnjaki portala Pravo za vse (http://www.pravozavse.si/): Pravno vprašanje se glasi, ali podpis sporazuma o odlogu dolga prekine tek zastaralnega roka. Zastaranje je pravni institut, ki omogoča, da se po določenem času upnikove neaktivnosti povračilo dolga ne more več uveljavljati. Zastaranje terjatve mora dolžnik uveljavljati. Zastaranje pretrga pripoznava dolga. Pripoznava/pripoznanje dolga je pravni institut, ki pomeni, da dolžnik upniku prizna, da njegov dolg obstoji (364. člen Obligacijskega zakonika). Takšno priznanje je lahko neposredno ali posredno, npr. plačilo, se pa tudi podpis dogovora o odlogu plačila dolga smatra kot pripoznava dolga. Tek zastaralnega roka pretrgajo vsakršne aktivnosti dolžnika, s katerimi ta priznava svoj dolg – plačilo, ipd. S tem se zastaralni rok pretrga in prične teči znova. V vašem primeru po aktivnostih, ki kažejo na to, da za svoj dolg veste (se pravi prošnja za odlog), zastaralni rok teče znova.

   Upamo da ste prejeli svoj odgovor. Srečno!

 33. Pozdravljeni.
  Zoisovo štipendijo sem prejela leta 2009, vendar letnika nisem izdelala, zato bi jo morala vrniti, vendar sem leta 2011 vložila prošnjo za odpis oziroma oprostitev plačila zaradi dalj časa trajajoče bolezni. Odgovora nisem prejela vse do zdaj, ko so mi poslali opomin pred izvržbo. Kako to da terjatev še ni zastarala, glede na to, da je zastralani rok 5 let???

 34. Pozdravljeni,
  državno štipendijo sem prejemala prvič 2012/2013, nato sem 1.letnik ponavljala in mi je štipendija mirovala. Nato sem ponovno dobivala štipendijo za 2.letnik, katerega nisem izdelala in naslednje leto sem opravljala izpite brez statusa in štipendija mi je ponovno mirovala za leto dni. Letos sem vpisana v 3.letnik in štipendijo dobivam. Zanima me, če mi letos ne uspe dokončati letnika in diplomirati ali moram naslednje leto vračati štipendijo? Naslednjo leto ne morem izkoristiti absolventa.

  • Pozdravljena,

   glede na to, da si štipendijo pridobila pred 1.1.2014, se zate upošteva star zakon. To pomeni, da ti štipendija zopet eno leto miruje, nato pa sledi vračilo. Preveri pa na svojem CSDju.

 35. Pozdravljeni.
  Imam samo podvprašanje glede na vaš zadnji odgovor. Zanima me samo definicija fraze “nato pa sledi vračilo”. Torej, če naslednje leto, ko štipendija miruje, letnik opravim bom na koncu vseeno morala vrniti štipendijo ali ne?
  Hvala za odgovor vnaprej

  • Ne, če letnik uspešno opraviš in diplomiraš, ti štipendije ne bo treba vrniti. Vseeno pa ti priporočamo, da preveriš na svojem CSD, saj prihaja pri razlagi po starem in novem zakonu, do različnih interpretacij – pomembno je, da veš, kateri zakon se uporablja v tvojem primeru – ZŠtip ali ZŠtip-1, saj je od tega odvisno vračanje.

 36. Pozdravljeni,

  rada bi samo opozorila na različne prakse CSDjev, ki se očitno izvajajo po Sloveniji.

  V študijskem letu 2013/2014 sem se vpisala na podiplomski študij na FDV ter prejemala državno štipendijo v 1. letniku, po starem zakonu o štipendiranju (Zštip). Opravila sem vse obveznosti/predmete, razen magistrskega dela. Naslednje leto (2014/2015) sem vpisala dodatno leto ter pravtako prejemala državno štipendijo. Magistrsko delo v času dodatnega leta nisem zagovarjala, zagovarjala ga bom letos v jeseni.

  Prejšnji teden sem dobila iz CSD poziv naj prinesem potrdila o dokončanju študija, ker drugače naj bi vračala štipendijo, kar je bil zame šok, saj sem se predtem pozanimala in naj bi zame veljal stari zakon (Zštip).

  Vendar sem našla naslednje informacije: ‘Stari ZŠtip v svojih določbah vsebuje t.i. zakonsko praznino, saj ne določa, kaj se zgodi v primeru, ko študent do konca absolventskega staža ne opravi vseh študijskih obveznosti. Omenjeno zakonsko praznino je tako napolnilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je dejalo, da se absolventski staž ne šteje kot samostojen letnik. Posledično študent ni dolžan vrniti štipendije, v kolikor do izteka absolventskega staža ne opravi vseh študijskih obveznosti.’

  S temi podatki in določbami iz zakona sem obiskala CSD. Socialna delavka mi je dejala, da zame to naj ne bi veljalo, ker se magistrsko delo po bolonjskem sistemu šteje kot eden izmed predmetov. Res je, da imam za 1.letnik zaradi tega napisano, da sem opravila 5/6 obveznosti, manjkajoča obveznost je še magistrsko delo. Socialna delavka se je sklicevala tukaj na to, da ne glede na to, da zame velja stari zakon, moram vrnit štipendijo za absolventa (samo za absolventa, za letnik ne), ker sem po bolonjskem sistemu. Če bi bila po starem sistemu ne bi bilo problema. Wtf?

  Potem sem klicala v Ljubljano na CSD in v Sevnico za drugo mnenje in tam so mi potrdili, da mi ni potrebno vračat. V našem CSDju in v CSDju sosednje občine pa so trdili, da moram. Spet wtf? Pozanimala sem se tudi na pravni svetovalnici, kjer so mi zagotovili, da gre tukaj za zakonsko praznino v moj prid in mi ni potrebno vračati štipendije.

  V telefonskem pogovoru je socialna delavka našega CSDja še vedno trdila, da bom štipendijo morala vračati, ker tako določa zakon in pravilniki, ki jih imajo iz ministrstva. Ko sem jo vprašala, kateri so ti zakoni in pravilniki mi je dejala, da je vse objavljeno na internetu, ampak, da zakonov tako ali tako ne bom razumela oz. si bom napačno razlagala. Ter, da naj ne sprašujem pravnikov in drugih CSDjev, ki ne poznajo mojega primera. Odločila sem se, da bom zadevo preverila še na ministrstvu in ji to tudi sporočila, saj se mi ni zdelo pravilno, da CSDji izvajajo različno prakso po Sloveniji (da ne govorim o tem, kako mi je razlagala, da so potem v Ljubljani na CSDju v prekršku, da imajo notranjo revizijo, da preverijo vsak primer na ministrstvu itd.)

  En dan kasneje, še preden, sem uspela kontaktirati ministrstvo, pa me je omenjena socialna delavka klicala po telefonu in povedala, da imam prav in da mi ne bo potrebno vračati štipendije.

  Pri tem se mi poraja vprašanje, koliko ljudem so zaradi napačne prakse nekaterih CSDjev že poslali odločbo in morajo štipendijo vračati, kljub temu, da je zakon na njihovi strani?

  • Zdravo Tjaša, hvala da si delila z nami tole zgodbo. Se strinjamo s tabo, da je praksa na različnih CSD-jih različna ter da vsak malce po svoje interpretira zakon, ravno zaradi te zmede s starim in novim zakonom, poleg tega pa je tu še bolonjski sistem, kot si napisala, kjer se ponekod diploma šteje kot predmet, drugje ne, ponekod pa je sploh ni. Tudi osebno smo imeli podoben primer na uredništvu, ko smo prejeli pošto, da je treba predložiti dokazilo o dokončanju študija. Vendar so nam potrdili, da za štipendiste po starem zakonu, ni potrebnega vračanja. Upamo da bo tale zgodba komu pomagala in da ni prišlo do napačne uporabe zakona, da je kdo neupravičeno vračal štipendijo, kar res ni pravično do študentov.

 37. Pozdravljeni,

  drzavno stipendijo sem zacela prejemati na 2. stopnji v 2. letniku (februar 2016). Po drugem letniku sem vpisala absolventa in prejemala stipendijo do januarja 2017. Od septembra 2016 do januarja 2017 sem bila na erasmus prakticnem usposabljanju v tujini, kjer so mi nato pogodbo podaljsali do izteka leta 2017. Ker sem s tem podpisala pogodbo o delovnem razmerju (ferialarbeiter – recimo kot pri nas studentsko delo), sem o tem seveda obvestila CSD, ki mi je sporocil, da moram vrniti vso prejeto stipendijo, ce ne diplomiram do konca solskega leta 2016/17.

  Magistrska naloga je sicer ze v obdelavi, vendar zaradi pocitnic, ter nedosegljivosti profesorjev naloge najverjetneje ne bom mogla zagovarjati pred oktobrom. Tako bom verjetno studij zakljucila sele enkrat v prvi polovici oktobra. Zanima me obstaja kaksna moznost, da mi stipendije ne bo potrebno vracati, cprav bom diplomirala cca. 2 tedna po roku katerega mi je dal CSD?

  Za odgovor se vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem.

  • + Ali se mogoce rok vracila podaljsa, ce si uredim podaljsam absolventski staz? Vsaj za ta en mesec (oktober)?

  • Zdravo,

   tako kot ti je napisal CSD, boš morala štipendijo vrniti v kolikor ne boš magistrirala do oktobra. Imaš pa dve možnosti. Lahko se individualno dogovoriš s CSDjem, da ti odložijo rok za magistriranje, vendar dvomimo da ti bo uspelo, saj ni nobene zakonske podlage. Druga možnost pa je podaljšanje absolventskega staža – v tem primeru moraš predložiti dokazilo o magistriranju do zaključka podaljšanega absolventskega staža. Srečno!

 38. Kako je pa potem z vračilom, če naslednje leto pavziram in diplomiram do konca leta, vendar sem istočasno vpisana za status v srednji šoli, da lahko delam preko študentskega servisa?

  • V kolikor boš pavzirala in ti bo dovoljeno opravljanje obveznosti na fakulteti ter boš diplomirala do konca leta, potem ti štipendije ne bo treba vrniti. Hkrati pa si lahko vpisana »fiktivno«, saj bo tvoje štipendijsko razmerje mirovalo. Ti pa priporočamo, da se obrneš na svoj CSD, saj bodo oni najbolj vedeli, kako bodo postopali. Srečno 🙂

 39. Pozdravljeni,
  sem študent 3. letnika z državno štipendijo, ki so mu trenutno podaljšali 3. letnik iz zdravstvenih razlogov. Ostali sta mi le še diploma in 1 izpit, ki naj bi ju opravil do konec septembra, a se mi z diplomo mogoče ne bo izšlo. Leta 2013/2014 in 2015/2016 sem brez težav opravil prva dva letnika, sem pa 2012/2013 neuspesno zaključil prvi letnik na drugi fakulteti in takrat moral vrniti štipendijo. Slednje mi tudi onemogoči absolventa (po mojih informacijah). Ko sem se dogovarjal za štipendijo za leto 2016/2017 mi je bilo rečeno da naj bi bilo letos potrebno opraviti “le” izpite (brez diplome), da mi nebi bilo potrebno vračati štipendije. V nasprotnem primeru pa bi moral vrniti štipendiji za dve leti. Ker gre v tem primer za veliko denarja in prav toliko stresa sem se odločil povprašati tudi za vaše mnenje oziroma kakšne so moje možnosti, če mi do septembra uspe dokončati zadnji izpit, ne pa tudi diplome.
  Lep pozdrav

 40. Pozdravljeni,
  sem izredni študent in sem ravnokar zaključil prvi letnik. Še vpisal se nisem v drugi letnik, pa sem dobil iz Javnega štipendijskega , razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS (???) opomin pred izvršbo (vračilo neupravičeno prejetih zneskov Zoisove štipendije), ki sem jo prejemal manj kot eno leto pred sedmimi leti (2009/10). Takrat sem redni študij na drugem programu prekinil zaradi dlje trajajoče (kronične) bolezni, s katero živim od svojega 17. leta.

  Takrat sem prosil za oprostitev vračila štipendije in to podprl z mnenjem specialista. Dobil nisem nobenega odgovora, sem pa tja klical in so mi rekli, da me ne bodo terjali za vračilo in da lahko mirno spim.

  Mine sedem let, po izboljšanju stanja se vpišem na višjo šolo na drugačen program in to izredno, pa dobim opomin pred izvršbo.

  Kličem spet na javni sklad z dolgim imenom in mi gospa, ki mi je opomin poslala pravi, da nimam šans in da bolezen sploh ni važna, da pa lahko prosim za odlog, ki je baje predpogoj za kakršenkoli ugovor kasneje. Da pa bom moral verjetno vseeno vračat. Da imajo takšna navodila, da morajo zdaj vse postopke zaključiti.

  Zanimivo je, da sem pred trenutnim študijem opravil še maturitetni tečaj in študiral še na drugi fakulteti, pa mi takrat niso poslali opomina pred izvršbo, češ, da torej nisem prekinil študija in da moram vrniti štipendijo.

  Spomnil sem se na rok zastaranja, ki naj bi bil po mojih informacijah 5 let. Gospo sem vprašal tudi po tem, kako da moj primer ni zastaral, pa mi je rekla, da je rok zastaranja 10 let in mi citirala nek zakon, ki ga zdaj ne morem najti in preveriti.

  Govorila je tudi o obrestih, ki da jih zdaj ni in da se mi bolj splača štipendijo vrniti zdaj, kot kasneje, ko bodo.

  Sprašujem se, ali me je gospa vlekla za nos, ali mi je res skušala pomagati in razložiti, kaj se v resnici s takšnimi primeri potem zgodi.

  Prosim za mnenje.

  Lep pozdrav in hvala,

  Dare

  • Živijo Dare,

   ravno pred nekaj časa smo imeli podoben primer, kjer so pravniki odgovorili “Splošni zastaralni rok je 5 let in velja tudi pri štipendijskih razmerjih. Na opomin pred izvršbo odgovorite z ugovorom zastaranja, v katerem zapišete, da je terjatev zastarala po poteku 5 let od zadnje komunikacije. Terjatev je zastarala.” Glede na to, da na vaš dopis niso odgovorili, ZUP pa jim nalaga rok za odgovor največ 1 mesec (222., člen ZUP), je zastaralni rok pričel teči en mesec po vašem dopisu in je zastaral, če je od takrat minilo 5 let. Zato se lahko sklicujete na zastaranje. Še enkrat jih pokličite in preverite zakon, ki vam ga navaja kot razlog, da je rok zastaranja 10 let.

 41. Pozdravljeni,
  trenutno sem 3.letnik faksa za katerega prejemam državno štipendijo. Verjetno mi ne bo uspelo diplomirati do konca tega študijskega leta (do 15.9.2017) za katerega prejemam državno štipendijo. Zanima me, ali moram štipendijo vračati tudi če bom diplomirala npr. do konca leta 2017.

  Lep pozdrav in hvala za odgovor.

  • Zdravo,

   če ne boš diplomirala do konca septembra in ne boš vpisala absolventskega staža, boš morala štipendijo vračati za 3. letnik. Tudi če boš diplomirala konec leta 2017 (npr. decembra 2017), boš morala štipendijo vrniti. V kolikor pa boš vpisala absolventski staž, pa imaš čas do 30.9.2018.

 42. Pozdravljeni,

  Zoisovo štipendijo sem pridobila po starem zakonu po koncu OŠ leta 2009, leta 2013 pa se mi je prenesla še na podiplomski študij, prejemala sem jo ves čas izobraževanja. Letošnje študijsko leto uveljavljam absolventski staž ter imam namen diplomirati do konca septembra. Zanima pa me, kaj se zgodi, če do konca tega študijskega leta ne uspem diplomirati? Poleg tega moram avgusta opraviti še en izpit in skrbi me, kaj se zgodi, če ga slučajno ne opravim? Ali bi mi v zgoraj naštetih primerih štipendija mirovala ali bi jo bilo potrebno vračati?

  Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav 🙂

  • Živijo Vesna,

   če imaš štipendijo po starem zakonu (preveri na pogodbi o štipendiranju – ZŠtip je star zakon, ZŠtip1 pa nov), potem ti štipendije ni treba vračati, vendar le v primeru, da imaš opravljene vse izpite za zadnji letnik. Zato se potrudi pri zadnjem izpitu. Držimo pesti 🙂

 43. Pozdravljeni,
  sem študent 6. letnika, prejemnik zoisove štipendije po starem zakonu, in bi sedaj avgusta rad odšel v Nemčijo delat za 1-2 meseca. Naslednje leto se vpisujem na absolventski staž (dodatno leto), med katerim naj bi še zadnje leto prejemal štipendijo. Ker v Nemčiji nimajo študentskih napotnih, bi moral podpisati pogodbo za delo za 1 mesec in to pomeni, da sem v delovnem razmerju. Torej bi mi po zakonu o štipendiranju prekinili štipendijsko razmerje in tako je ne bi bil deležen naslednje leto v absolventu. Še vedno je to študentsko delo (čeprav v tujini) zato ne razumem zakaj bi mi jo prekinili. Je bil kdo v podobni situaciji in pozna rešitev oz. kaj narediti v tem primeru?
  Hvala za vse odgovore.

  LP, Matej

  • Zdravo,

   tvoj primer je zelo specifičen. Nič nisi napisal, ali v primeru zaposlitve obdržiš status v Sloveniji ali ne. Namreč če ga, mislimo da s štipendijo ne bi smelo biti težav. Če pa ga ne boš, pa to lahko vpliva. Toplo ti svetujemo, da pokličeš na Javni sklad, jih obvestiš o svoji nameri in povprašaš, kaj to pomeni za tvoj primer. Če boš dobil kakšne uporabne informacije, pa nam javi, saj bodo zagotovo koristile še komu. Srečno 🙂

 44. pozdravljeni,
  2015/16 sem obiskovala filozofsko fakulteto 1. letnik in to leto prejemala državno štipendijo. Tega faksa žal nisem dokončala. Nato sem eno leto pavzirala in nisem bila vpisana na nobeno fakulteto, letos 2017/18 pa sem vpisana na fakulteto za dizajn zoped 1. letnik. Ali to pomeni, da državne štipendije ne rabim vrniti, če letos naredim prvi letnik? In mi štipendija letos miruje (jo ne prejemam).
  Zanima me zato, ker nevem, če tisto leto pavziranja, ko nisem bila vpisana na noben faks (sem pa bila vpisana na srednjo šolo zaradi statusa) vpliva na vračanje štipendije.
  Najleša hvala za morebiten odgovor.

  • Luna živijo,

   glede na to, da 1. letnika nisi opravila v času mirovanja štipendije, boš zagotovo dobila poziv za vračanje štipendije. Ne glede na to, da si se ponovno vpisala v 1. letnik, boš štipendijo morala vrniti. Ti pa priporočamo, da pokličeš na svoj CSD in se pozanimaš, če imaš kakšen drugačen izhod v sili.

 45. Pozdravljeni,

  sem absolventka bolonjskega magistrskega študija in prejemam državno štipendijo po novem zakonu 3 leta zapored. Najverjetneje mi magistrske naloge ne bo uspelo dokončati do izteka absolventa, zato me zanima kakšne so moje možnosti. Vem, da je potrebno štipendijo vračati za dve leti, kljub temu, da sem že v 2. letniku naredila vse izpite, razen seveda magistrsko nalogo; ali je možno, da štipendije ne rabim vrniti, če magistriram 1 mesec po roku? Je možen odpis vračila, če je študent socialno ogrožen/nezmožen vračati? Lahko prosim za odlog 3 leta, saj sem prebrala, da je možen odlog za toliko let, kot je študent prejemal štipendijo? Ali se je mogoče izogniti vračilu s podaljšanjem absolventskega staža?

  Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor, LP

  • Zdravo Polona,

   odgovorili ti bomo kar na vsako vprašanje posebej:
   – tudi če magistriraš en mesec po roku, moraš štipendijo vračati. Sicer se lahko pozanimaš na CSDju če obstaja kakšna možnost da ti podaljšajo rok, vendar je zakon glede tega jasen in CSDji ga dosledno upoštevajo;
   – odpis vračanja je mogoč, in sicer v primerih: invalidnost I. kategorije, najmanj 24 mesecev neprekinjeno trajajoča bolezni oziroma poškodba, če štipendist štipendije ne more vrniti tudi po odlogu vračila štipendije zaradi socialne ogroženosti in če bi bili stroški postopka izterjave vračila štipendije v nesorazmerju z višino terjatve. Za odpis pa moraš predložiti ustrezna dokazila, postopek pa lahko traja;
   – CSD lahko zaprosiš za odlog plačila, in sicer moraš pred iztekom roka za plačilo podati prošnjo, v kateri navedeš, da uveljavljaš odlog ali obročno vračanje štipendije in za kakšno obdobje. Priložiti moraš dokazila, ki potrjujejo utemeljenost razlogov za odlog vračila ali pa za obročno vračanje štipendije. Načeloma so CSDji do takšnih prošenj pozitivni, vseeno pa se, preden boš podala prošnjo, oglasi pri njih, morda imajo kakšen že vnaprej narejen obrazec;
   – odlog ali obročno vračanje je časovno največ za čas dobivanja štipendije – v tvojem primeru največ 3 leta;
   – če podaljšaš absolventa, se lahko izogneš vračanju – v tem primeru moraš predložiti dokazilo o magistriranju do zaključka podaljšanega absolventskega staža.

   Upam da smo odgovorili na vsa vprašanja 🙂

 46. Pozdravljeni

  30.9 mi poteče absolventski staž, na faksu pa imam še za opraviti 2izpita in diplomo, ki jih pa bom opravila do konca šolskega leta2018. Vendar imam namen se vpisati zaradi statusa, ki ga potrebujem za študentsko delo. Zanima me glede tega ali bom morala vračati štipendijo če se vpišem drugam in še nisem diplomirala, ko sem vprašala na CSD so mi rekli da naj samo takrat ko bom oz. če bom izgubila status študenta sporočim in da oni rabijo samo potem ko diplomiram potrdilo da zaključijo štipendijsko razmerje. Prejemala pa sem državno štipendijo še po starem zakonu.

  Za kakršnokoli odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

  • Živijo,

   res je tako kot so ti rekli na CSD, glede na to, da dobivaš štipendijo po starem zakonu, ti je ni treba vrniti, pa tudi če diplomiraš šele čez 5 let (seveda navijamo da diplomiraš čim prej ;)). Spremembe o vpisu za status (česar ne podpiramo), ti ni treba sporočiti, na CSD pošlješ le potrdilo o diplomiranju, in sicer v roku 8. dni po spremembi. Srečno 🙂

 47. Pozdravljeni,

  letos sem bil vpisan v drugi letnik fakultete vendar mi ni uspelo izpolniti pogojev za napredovanje niti za ponavljanje. Prihajajoče leto bom torej pavziral, vendar bom vseeno lahko opravljal zaostale obveznosti. Letos sem tudi prejemal državno štipendijo, sedaj pa ne vem ali jo bom moral vračati.

  Najlepša hvala za morebiten odgovor.

  • Zdravo,

   prvo leto ti štipendija le miruje, tudi če nimaš statusa. V kolikor pa po letu pavziranja ne boš opravil letnika, pa boš moral štipendijo vračati (glej 95. člen ZŠtip-1). Če se boš v prihajajočem letu zaposlil, to vpliva na štipendijo, in sicer se lahko zgodi, da jo boš moral vrniti (zaposlitev se lahko šteje kot prekinitev izobraževanja). Če se boš zaposlil, moraš to sporočiti svojemu CSDju, še pred zaposlitvijo pa se posvetuj z njimi. Srečno 🙂

 48. Pozdravljeni,

  kaj pa v primeru, da se vpišem zaradi statusa v srednjo šolo, vendar še vseeno opravljam zaostale obveznosti. Moram slučajno potemtakem vračati državno štipendijo?

  Hvala za odgovor,

  Marko

  • Tudi če se vpišeš v srednjo šolo, ti bo štipendijsko razmerje le mirovalo, in ko boš opravil letnik, boš zopet naprej upravičen do nadaljnjega prejemanja, če pa ga ne opraviš naslednje leto, pa boš moral štipendijo vračati. Vpis za status načeloma ne vpliva na tvoje razmerje, ti pa svetujemo, da preveriš pri CSD, ali to štejejo za spremembo izobraževalnega programa ali izobraževalne ustanove.

 49. Pozdravljeni!

  Sem absolventka in zanima me sledeče: Državno štipendijo prejemam že od študijskega leta 2011/2012, torej, če sklepam logično, po starem zakonu. Z vpisom na podiplomski študij (diplomirala sem ravno septembra 2014), pa so me prestavili in začeli obravnavati po zakonu ZŠtip-1, na kar sploh nisem bila pozorna, saj sem do sedaj vse opravljala redno. Ugotovila sem, da mi najverjetneje ne bo uspelo magistrirati do 30.9.17, zato sem se šla pozanimat na CSD, kjer so mi rekli, da bom morala vračati štipendijo za absolventsko leto in za drugi letnik. Kako je to mogoče da te obravnavajo po dveh zakonih? Se sploh da še kaj ukreniti da mi štipendije ne bi bilo potrebno vračati, ali da mi znesek vsaj zmanjšajo? Zamrznejo? Magistrirati nameravam do konca leta, čimprej če bo možno. Na podaljšanje absolventskega staža sploh nisem niti pomislila, saj se mi je zalomilo zdaj (privatne zadeve) in me skrbi, da mi časovno enostavno ne bo vse zneslo. Kljub težavam z zdravjem nimam namreč nikakršnega dokaza in “utemeljene” obrazložitve zakaj mi ne bi uspelo.
  Vnaprej hvala za odgovor.

  • Živijo,

   star zakon je veljal do zaključka na tvoji prejšnji stopnji, nato začne avtomatsko veljati nov zakon. Na žalost je res tako kot so ti povedali na CSD – štipendijo boš morala vrniti za 2. letnik in za absolventsko leto. V zakonu piše, da moraš štipendijo vrniti v 30 dneh po dokončnosti odločbe o prenehanju. Zmanjšanje zneska je skoraj nemogoče (možen je odpis vračila, in sicer v primerih: “če štipendist opusti izobraževanje zaradi invalidnosti I. kategorije, najmanj 24 mesecev neprekinjeno trajajoče bolezni oziroma poškodbe, če štipendist štipendije ne more vrniti tudi po odlogu vračila štipendije zaradi socialne ogroženosti, če bi bili stroški postopka izterjave vračila štipendije v nesorazmerju z višino terjatve.” Lahko pa zaprosiš za obročno odplačevanje oziroma za odlog plačila. Odobrijo ti lahko odlog oziroma obroke za enako obdobje, kot si dobivala štipendijo – torej za dve leti. Svetujemo ti, da če le lahko, podaljšaš absolventski staž – to je trenutno edini način, da ti štipendije ne bo treba vračati. Seveda pa je pri tem pomembno, da magistriraš do konca podaljšanja absolventskega staža.

 50. Pozdravljeni,

  prešnji teden sem pisala na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede podaljševanja statusa absolventa ter s tem izogib vračanja štipendije za dve leti nazaj. Citiram besede gospe Tatjane Strojan: ”Zakon o štipendiranju (Zštip-1) določa v 99. členu , da mora štipendist v primeru, da do konca enoletnega podaljšanja študentskega statusa (absolventa) po izteku trajanja izobraževalnega programa (to je po zaključnem letniku) ne zaključi vseh obveznosti izobraževalnega programa, vrniti štipendije, prejete za zadnji letnik izobraževalnega progama in za podaljšan študentski status. Takšno je pravilo, ki ga določa zakon, edina predvidena izjema je, če štipendist ne zaključi izobraževanja iz opravičljivih razlogov (starševstvo, zdravstveni razlogi, izjemne družinske in socialne okoliščine, neizpolnjene študijske obveznosti zaradi višje sile, ki jih zakon podrobneje opredeljuje v 87. členu). Če je torej podan eden od navedenih razlogov, je zaključek izobraževanja mogoče podaljšati, v nasprotnem primeru pa ne, ne glede na to, kakšen status vam odobri fakulteta.”

  Tako da vsi študenti, ki si nameravate podaljšati status zaradi nevračanja štipendije (kot predlagajo na tem forumu), samo to žal ne bo dovolj. V primeru bolezni rabite opravičilo specialista za obdobje 4 mesecev-vašo vlogo za podaljšanje obravnava CSD.

  LP

  • Hvala Polona da si delila z nami to informacijo. Je pa tako kot si napisala, tudi za podaljšanje dodatnega leta na fakultetah, potrebuje študent opravičljiv razlog (potrdilo zdravnika specialista, da gre za dlje časa trajajočo bolezen, starševstvo, izjemne socialne ali družinske okoliščine itd.), zato smo mnenja, da v kolikor ima študent opravičljiv razlog za podaljšanje statusa, je tak razlog dovolj “močan” tudi za podaljšanje štipendijskega razmerja. Seveda v skladu z zakonom.

 51. Zdravo!
  Državno štipendijo sem začel prejemati leta 2009 ob vpisu na gimnazijo in sem jo normalno prejemal do zakljucka srednje šole. Na fakulteto sem se vpisal 2013 in prejemal državno štipendijo za prvi letnik, ki sem ga ponavljal in stipendija se mi je zamrznila za to leto. Potem sem normalno prejemal naprej štipendijo za 2 in 3. letnik. Sedaj pa ne bom izdelal 3. letnika, saj nisem uspel narediti enega predmeta in napisati diplomske naloge. Absolventa ne morem vzeti, saj sem že ponavljal prvi letnik in tako bom to leto pavziral, da napišem diplomo in opravim preostali izpit. Zanima me kako je zdaj z vracanjem stipendije in ali se mi stipendijsko razmerje lahko tudi zamrzne, glede na to da mislim v naslednjem letu opraviti ta izpit in diplomirati? Zanima me tudi to ali vpliva na vracanje stipendije to, da se vpisem na srednjo šolo za status, da lahko seveda delam preko napotnice. Najlepša hvala za odgovor in lp.

  • Student123,

   upamo da niso prepozni z odgovorom. Štipendijsko razmerje ti bo najprej le zamrznilo (miroval, v kolikor ti je dovoljeno opravljanje študijskih obveznosti še naprej, če pa po pretečenem enem letu ne dokončaš študija, pa boš moral štipendijo vračati za 3. letnik. Kar pa se tiče vpisa za status, to načeloma ne vpliva na štipendijsko razmerje, ti pa svetujemo, da se vseeno pozanimaš pri svojem CSD, ali jim moraš to spremembo javiti. Srečno 🙂

 52. Pozdravljeni!

  V šolskem leti 2016/17 sem prejemala Državno štipendijo po ZŠtip-1. Aprila sem se zaposlila in dobila odločbo, da bom morala v primeru neopravljenih obveznosti vračati štipendijo. Opravila sem vse izpite, vendar ocene enega izpita zaradi službene odsotnosti profesorice do novembra ne bom imela vpisane (kar pomeni, da se šteje kot neopravljen). V naslednjem šolskem letu bom vpisana v absolventski staž. Zanima me ali je v tem primeru potrebno vračati štipendijo?

  Hvala za odgovor,
  Maja

  • Maja, upamo da nismo prepozni z odgovorom. Glede na to, da si se že zaposlila, je tvoje štipendijsko razmerje poteklo, kar pomeni, da moraš vrniti neupravičeno pridobljeno štipendijo, v kolikor ne opraviš obveznosti. Tu ne velja mirovanje štipendije, saj si že zaposlena, tudi če se vpišeš v absolventski staž. Zato ti svetujemo da kar pokličeš na CSD in jih povprašaš, kakšen znesek boš morala vrniti in kakšni so pogoji.

 53. Pozdravljeni.
  Obiskujem Višjo strokovno šolo , torej 2 letni študij in v času študija sem obe leti prejemala državno štipendijo (od leta 2015-2017). Ker je na šoli gneča z diplomskimi nalogami (premalo mentorjev, mesečni postopki potrjevanja teme diplomskih nalog in dispozicije), sem se odločila, da zaključim z vsemi obveznostmi 2 letnika (opravila vse izpite, tako mi je ostala le diplomska naloga). In tako sem nameravala diplomsko nalogo pisati v času opravljanja pripravništva.
  Nakar sem izvedela, da naj bi bilo tako, da če ne diplomiram v 60 dneh po zaključku študija oz. zaključku zadnjega letnika, moram vračati štipendijo za zadnji letnik. Bolj kot berem manj mi je jasno, sem dolžna vračati štipendijo če sem pa uspešno zaključila zadnji letnik- za katerega sem tudi prejemala štipendijo? Nisem pa vzela tega ”absolventskega staža”, ki na višji šoli traja 60 dni. Zaradi statusa pa se imam namen vpisati na isto šoli v drug program (končala sem program velnes, vpisala se bom v 1. letnik programa gostinstvo in turizem), da bom lahko delala in seveda spisala diplomsko nalogo (v tem času pa nimam namena, da bi prejemala štipendijo).

  Hvala za čimprejšnji odgovor.

 54. Pozdravljeni,

  sem študentka Fakultete za turizem. Državno štipendijo prejemam od leta 2014. Letos sem imela absolventski staž, ampak zaradi določenih nevšečnosti še nisem uspela diplomirati. Imam pa opravljene obveznosti iz tretjega letnika. Zelo me skrbi, da bom morala vrniti štipendijo.

  Zahvaljujem se vam za čimprejšnji odgovor

  • Živijo Študentka, na žalost je tako, kot si napisala, štipendijo boš morala vračati, če jo dobivaš po novem zakonu, torej ZŠtip-1 – preveri na odločbi, kateri zakon velja zate. Preveri pa tudi na svojem CSDju.

 55. Pozdravljeni.
  Zanima me ali moram vračati državno štipendijo, če ne diplomiram do 30.9. letos. Težava je v tem, da imam diplomo že napisano in je trenutno pri mentorju na pregledu, vendar ne bo tehnično pregledana s strani faksa do 30.9. Kar pomeni, da bom rok zamudila za slab teden. Je kakršna koli možnost, da v tem primeru CSD odobri oz počaka 1 teden? Ker sem se enkrat prepisala možnosti absulventa nimam. Je morda kakšna druga možnost, da mi ne bi bilo potrebno vračati štipendije npr. pavziranje in vpis nekam za status?

  • Zdravo Taja, na žalost si nam napisala premalo informacij, zato ti predlagamo da preveriš kar na svojem CSD – pokliči jih in povprašaj.

 56. Pozdravljeni!

  Sem študentka magistrskega študijskega programa. Ker mi v absolventu ni uspelo opraviti vseh obveznosti sem tega septembra vpisala v podaljšanega absolventa 2017/2018. Državno štipendijo sem prejemala v 2.letniku ter v absolventu. Pravkar sem bila na CSD Pesnica in prinesla potrdilo o šolanju ter prošnjo za mirovanje štipendije da se izognem vračilu. Nakar mi skrajno neprijazna in napadalna delavka vse papirje vrže nazaj in mi reče da do tega nimam pravice in bom štipendijo mogla vrniti. Pa da bo jasno…vstopila sem v pisarno, jo lepo pozdravila in ji povedala zakaj sem prišla. Preden sem lahko do konca povedala vse je bil ta izbruh. Ko je spravila vso agresijo iz sebe sem se vljudno poslovila in šla k drugi delavki. Ta je vlogo vzela ampak mi sploh ni znala dati informacij ali je moja prošnja izvedljiva ali ne.
  Prosila bi vas ce mi lahko vi pomagate. Je kakšna možnost da ne vračam štipendije?

  Hvala za vaš odgovor!

  • Obravnavam pa se po novem zakonu.
   Dodatno bi še prosila za informacije kam se lahko obrnem ce bi bila prošnja zavrnjena in kako še lahko ukrepam.

   Hvala!

  • Natalija pozdravljena,
   kot je pisala že Polona, nekaj vprašanj bolj gor, moraš za podaljšanje roka glede vračanja imeti opravičljive razloge, npr. starševstvo, izredne socialne okoliščine, dlje časa trajajoča bolezen itd. S tem potrdilom lahko dokazuješ, da nisi opravila študija, zato ti predlagamo, da greš še enkrat na svoj CSD (seveda k prijazni delavki ;)) in dodaš še to potrdilo, ki dokazuje, da imaš razlog, da nisi morala dokončati študija – oglej si 87. člen: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6571. Držimo pesti da ti uspe.

 57. Pozdravljeni, štipendijo za magistrski program sem začela prejemati po letu 2014. Prvo leto magisterija nisem prejemala štipendije, sem jo prejemala pa v drugem letniku in v absolventskem stažu. V sklopu drugega letnika sem naredila vse izpite, ostala mi je samo magistrska naloga in praksa. V absolventskem stažu sem naredila prakso ampak mi ni uspelo magistrirati, zaradi osebnih problemov. Ker so mi iz centra za socialno delo sporočili, da bom morala vračati štipendijo v primeru, da ne dokončam obveznosti, sem istočasno podala prošnjo na CSD za enoletno zamrznitev štipendije ter v referat fakultete sem oddala prošnjo za podaljšanje absolventa. Iz CSD-ja in iz referata sem dobila pozitiven odgovor. Torej štipendija je bila eno leto zamrznjena ter iz referata so sporočili, da so mi podaljšali absolventski staž še za eno leto. Sedaj pa me zanima…. ali takrat bi vseeno morala vrniti štipendijo, če ne bi CSD-ju posredovala vloge za zamrznitev saj so mi načeloma takrat podaljšali absolventa, kar bi načeloma moralo zadostovati…ali imam po tem takem zdaj še enkrat možnost zaprositi za enoletno zamrznitev ali ne?

  Hvala za odgovor, LP Polona

 58. Zdravo!

  Na dodiplomskem študiju sem prejemala Zoisovo štipendijo. Prejemala sem tudi v času absolventskega staža oz. dodatnega leta.
  Na podiplomskem študiju sem prejemala državno štipendijo. Ali lahko v dodatnem letu podiplomskega študija prejemam državno štipendijo?

  Hvlaa za odgovor že vnaprej!

  • Dodajam še informacijo, da sem Zoisovo štipendijo prejemala po starem zakonu, ki je veljal leta 2011. V času od 2011/12 do 2014/15 sem Zoisovo štipendijo prejemala brez prekinitev, torej po starem zakonu.
   Državno štipendijo sem prejemala od 2015/16 do 2016/17 in upam, da jo bom tudi v študijskem letu 2017/18 (dodatno leto/absolvent).

  • Zdravo Maja,

   štipendijo lahko prejemaš tudi v absolventu v dodatnem letu, seveda če oddaš vlogo. Vendar pa opozarjamo, da moraš zaključiti vse obveznosti do konca študijskega leta, sicer boš morala štipendijo vračati.

 59. pozdravlejni dobila sem odločbo za vrnitev štipendije za leto 2014 zadnji letnik podiplomca. Letos sem tudi magistrirala in se tudi izselila iz slovenije ter tudi nisem več rezident slovenije od letos. moram klkub temu res štopendijo, da sem magistrala in nimam nobenih stikov več s slovenijo.
  Hvala

  • Tudi jaz imam podoben problem. Dobival sem stipendijo za leto 14/15 (drugi letnik podiplomca, ki sem ga opravljal kot erasmus), v tem letu sem opravil vse obveznosti razen magistrske. Med absolventom 15/16 nisem prejemal stipendije in zaradi narave raziskave, ki naj bi potekala na Tajskem nisem uspel zakljuciti magistrskega dela. Raziskavo na Tajskem sem opravil jeseni 2016 in magistriral z julijem 2017. Od aprila lets nisem rezident slovenije. Kaj lahko naredim?

   PS: odlocba je prisla na moj slovenski naslov, iz katerega sem odjavljen. Starsi so prejeli odlocbo. Lahko oni to zavrnejo, saj me ni doma in mi morajo potem poslai odlocbo na nov naslov?

  • Pozdravljena Milena in Gašper,

   na žalost sta vajina primera zelo specifična, zato vama predlagamo, da se pozanimate kar direktno na Centru za socialno delo, ki je pristojno za vaše štipendijsko razmerje.

 60. Pozdravljeni,

  zanima me naslednji primer. Oseba je v šolskem letu 2015/16 opravila 4. letnik gimnazije, vendar splošne mature ni opravila. V tem šolskem letu je tudi prejemala državno štipendijo. V šolskem letu 2016/17 pa je oseba zaključila enoletno izobraževanje za odrasle (poklicno oz. strokovno šolo), ter naredila poklicno maturo in ima tudi narejen 5. predmet. Ali je oseba primorana vrniti štipendijo za šolsko leto 2015/16?

  Lep pozdrav,
  Luka

  • Luka pozdravljeni,

   prejeli smo odgovor iz CSD, da mora štipendist, ki ni opravil mature vrniti štipendijo.

   Predlagamo vam, da se za točnejše informacije, obrnete na za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD.

 61. Pozdravljeni,

  tudi jaz bi rada opozorila na različne prakse na različnih CSD-jih in postavila eno vprašanje.

  Sama sem prejemala državno štipendijo po novem zakonu. Ker nisem magistrirala do konca sep 2017 (imela sem abs. staž), bom morala vrniti štipendijo za letnik+za abs.staž. Moja situacija je bila taka, da sem popolno prijavo k zagovoru oddala že 12.9.2017, tudi nalogo sem imela že tiskano teden dni pozneje, le komisija za zagovor se ni mogla uskladiti za zagovor do 16.10, ker je bil en član komisije na potovanju.
  Seveda sem bila seznanjena s tem, da naj bi morala vrniti, zato sem šla že pred 30.9 na CSD, povedala situacijo in razložila, da se počutim zelo nemočno, ker sem naredila vse (pokazala sem ji že tiskano nalogo), a ni v moji moči, da “pospešim” zagovor (ker člana komisije ni bilo). Rekla je, da je pač zakon tak in da lahko kasneje napišem pritožbo na ministrstvo. Ko sem prejela odločbo o pozivu k vračilu, sem seveda podala pritožbo na ministrstvo.
  Socialna delavka mi je dejala, da razrešitev pritožbe traja cca. 1 leto in da naj sama kličem na ministrstvo in sprašujem, ker njih bojda ne poslušajo. Kratkomalo rečeno me vedno samo naslovi drugam, da se me znebi.
  Moje vprašanje pa se nanaša na naslednje. Soc. delavka mi je rekla, da morava, da se zaščitim skleniti dogovor oz. napisati prošnjo za odlog dolga, da mi ne tečejo obresti. Dejala mi je, da lahko s tem dogovorom/prošnjo dolg odloživa za največ ENO leto (tj. bom mogla vrniti dec 2018). Problem pa nastane, ker se pritožbe na ministrstvu v resnici razrešujejo dve leti (klicala sem na ministrstvo) in zanima me, če bom morala res vrniti čez eno leto KLJUB temu, da se čez eno leto moja pritožba še ne bo razrešila? Ni mi namreč jasno, kako bom morala vrniti preden se pritožba sploh razreši.

  No, nekako sem se sprijaznila, da bom pač najverjetneje morala vrniti (ker so mi tudi na ministrstvu rekli, da lahko na odpis kar pozabim, ker oni gledajo zakon, ne pa subjektivnih okoliščin), čeprav znesek ni majhen in sem dejansko nalogo dokončala pred 30.9, a zaradi okoliščin, na katere nisem imela vpliva, žal zagovor ni bil izpeljan 30.9, pač pa 16 dni kasneje. Po mojem mnenju so to res anomalije v tem zakonu.. razumem pač, da nekdo zaradi lenobe ne dokonča, odloži zaključek za dalj časa, ne pa da moraš vrniti, ker si vestno in redno pripravljal nalogo, a nisi moral zaključiti, ker ti to ni bilo omogočeno. Sprašujem se, če bi moral vrniti tudi, če bi npr. član komisije zbolel, bi umrl.. ne bi me čudilo. Sedaj sem s prebiranjem vprašanj drugih posameznikov šele doumela, da bi morala nekako potruditi podaljšati abs. staž, a takrat sem res verjela, da mi zaradi takih okoliščin ne bo potrebno vrniti dolga (da bodo to razumeli).

  Nakar pa mi je prijatelj, ki je bil v isti situaciji (tj. absolventski staž, nov zakon) kot jaz, a iz drugega kraja povedal svojo zgodbo. Ker je vedel, da mu žal ne bo uspelo zagovarjati mag. naloge do 30.9, je šel na CSD, kjer je soc. delavki povedal, da ne bo uspel končati, ima pa namen zaključiti.. Soc. delavka mu je dejala, da mu bo “pogledala skozi prste” in da naj jo pride obvestit kdaj bo zaključil. Fant je, ko je izvedel, kdaj ima zagovor (imel ga je šele konec decembra), obvestil delavko in zadeva je bila zaključena. Soc. delavka mu je rekla, da mu štipendije ne bo potrebno vračati. Res ne razumem, kako se to lahko v praksi dogaja, da je ponekod potrebno vrniti, drugje pa ne?

  Se opravičujem za dolg zapis, a nisem zmogla skrajšati. Hvala za odgovor in pojasnilo 🙂

  • Pozdravljeni,

   vaš primer je zelo specifičen, zato vam predlagamo, da se ponovno pozanimate na, za vaš primer pristojnem, Centru za socialno delo ter jim sporočite vprašanje, ki ste ga napisali nam. Informativno vprašanje pa pošljete še na kakšen drug Center za socialno delo.

   ekipa portala MestoMladih.si

 62. Pozdravljeni,
  mene zanima kako je z vračanjem štipendije v primeru, da ne opravim 3. letnika dodiplomca, prejemal pa sem štipendijo za vse 3 letnike. Bom moral vrniti samo za 3.letnik ali za vse?
  Naj še dodam, da zame velja še star zakon
  Lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   se opravičujemo za pozen odgovor. Glede na vaše vprašanje so nam iz CSD sporočili, da v kolikor štipendist 3. letnika ne zaključi, mora vrniti štipendijo le za tretji letnik.

   ekipa portala MestoMladih.si

 63. lep pozdrav,

  Vračati moram državno štipendijo, ker nisem naredila 1. letnika in vmes eno leto pavzirala, šele letos 2017/2018 pa sem ponovno vpisana v 1. letnik drugega faksa (ki ga bom seveda naredila). Pred približno pol leta, sem se oglasila na CSD-ju in se pozanimala kako je z obročnim odplačevanjem in se zmenila za ponoven obisk, kjer bi podpisale pogodbo za obročno varčevanje. Ker sem v finančni stiski (sama nimam nobenih prihodkov, oče je brezaposlen, edino mama ima službo) se še zdaj nisem najavila nazaj na CSD, ker štipendije (zaenkrat) ne morem odplačevati. Zanima me naslednje: kakšne pogoje moraš izpolnjevati, da ti štipendije ni potrebno vračati in kako je sploh z pozivom s strani CSD-ja za vračilo (do danes nisem dobila nobenega pa je vsega skupaj že dve leti, od kar nisem naredila 1. letnika 1. faksa)?

  iskrena hvala za odziv.

  • Pozdravljeni,

   opravičujemo se vam za pozen odgovor. Vaš primer je zelo specifičen, zato smo vaše vprašanje smo posredovali na CSD, kjer so nam odgovorili takole:
   “V zvezi z vračilom štipendije predlagam, da štipendistka na pristojni CSD zaprosi za odlog vračila štipendije. Odlog je mogoč za največ tri leta. Če še takrat ne bo mogla dolga vrniti, naj zaprosi za odpis dolga.”

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 64. Živjo,
  Res sem vesel, da si tu nekdo vzame čas in podrobno odgovori na vprašanja mladih, Hvala! Imam vprašanji:

  Letos bom uspešno zaključil 4. letnik splošne gimnazije. Zoisovo štip. sem prejemal vsa leta. Nikamor se nebom vpisal, ker že vem kako bom služil prek interneta.

  1-Ali bom lahko začel svoj d.o.o. takoj po uspešno zaključeni maturi?
  2-Saj ne bom rabil vrniti zoisove štipendije?
  LP

  • Pozdravljeni,

   d.o.o. lahko po zaključeni maturi lahko odprete, seveda, če izpolnite vse pogoje za odprtje d.o.o. V primeru uspešno zaključenega letnika in mature, vam štipendije za 4. letnik ne bo potrebno vračati.

   ekipa portala MestoMladih.si

 65. pozdravljeni
  Zanima me kako je glede vračanje štipendije če letnik opraviš (2016/17) vendar v tretjem roku popravnih izpitov zato lahko maturo opravljam šele to leto (2017/18). Ne vem ali je potrebno štipendijo v tem primeru vračati če je letnik zaključen ne pa tudi matura?

  • Pozdravljeni,

   vračilu štipendije se lahko izognete tako, da v rokih izpolnite vse obveznosti, ki jih predpiše štipenditor in pravočasno poročate za vaš primer pristojnemu CSD o vseh morebitnih spremembah. Za izpolnjene vse obveznosti se šteje, da je dijak zaključil tudi maturo. Potem pa je še pomembno, kako ste se konec lanskega študijskega leta dogovorili s pristojnim CSD in tudi katero štipendijo pravzaprav prejemate.

   ekipa portala MestoMladih.si

 66. Zdravo. Sem prvi letnik druge stopnje in prjemam državno štipendijo. Prepisal se bom na drug faks (torej spet v prvi letnik). Mi v tem primeru za čas prvega letnika na drugem faksu štipendija miruje in jo lahko spet prejemam v drugem letniku tistega faksa? Ali pa moram štipendijo vrnat?

  Hvala.

  • Pozdravljeni,

   v tem primeru vam štipendije lahko miruje eno študijsko leto. O spremembi pa morate obvestiti za vaš primer pristojen CSD.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 67. Zdravo. Mene pa zanima, kako je s štipendijo, ko diplomiras (sem po starem štipendijskem zakonu, na medicinskm faxu), vsa leta prejemam državno štipendijo, letos pa julija/avgusta/septembra z zadnjim opravljenim izpitom diplomiram. To moram potem sporočiti na CSD? Če npr. končam avgusta, verjetno septembra, oktobra ne prejmem več štipendije? Da se izognem vracanju. Hvala za odgovor, lp

  • Pozdravljeni,

   Zakon o Štipendiranju določa v 89. členi, da se štipendija izplača v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za preostale mesece trajanja izobraževalnega programa, če štipendist zaključi izobraževanje pred iztekom izobraževalnega programa.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 68. Torej če prav razumem ne glede na prejemanju štipendije po starem zakonu (zacetek stipendijskega razmerja 2012), imam pravico prejeti ostanek stipendije v enkratnem znesku za preostale mesece, ce zdaj diplomiram?

  Hvala in lp, Tina

  • Pozdravljeni,

   tako je, za vas velja stari zakon, v katerem je zapisano Državna štipendija in Zoisova štipendija se lahko izplačata v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za šolsko oziroma študijsko leto, če štipendist konča izobraževanje prej, kot je določeno z učnim oziroma študijskim programom.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 69. Pozdravljeni,

  na drugo stopnjo (magistrsko) sem se vpisala šolsko leto 2014/2015. Oba letnika sem redno izdelala in za oba letnika sem dobila državno štipendijo. Potem sem koristila absolventa in v tem času sem dobila štipendijo. V absolventu sem tudi rodila (drugič) in zato sem lahko stalež podaljšala še v šolsko leto 2017/2018. Šolsko leto se hitro zaključuje in mislim, da mi ne bo uspelo napisati dveh mag nalog. Sem namreč študentka dvopredmetnega programa in moram napisati dve nalogi. Z eno sem sicer že skoraj končala, naslednji mesec jo dam kopirati in potem čakam na zagovor. Drugo sem že pričela pisati in bi mi mogoče uspelo do septembra napisati, vendar ne več če bom dobila zagovori pred koncem šolskega leta. Ali se da kakorkoli priporočiti za odlog vračila? oziroma ker bom eno nalogo končala in zagovarjala, ali moram tudi drugo v tem roku?

  Lp, Janja

  • Pozdravljeni,

   v primeru, da štipendist do konca enoletnega podaljšanja študentskega statusa po izteku trajanja izobraževalnega programa ne zaključi vseh obveznosti izobraževalnega programa, mora štipendist vrniti štipendije, ki jih je prejel za zadnji letnik izobraževalnega programa in tudi podaljšan študentski status.
   Iz tega izhaja, da kolikor štipendist ne diplomira do konca absolventa, mora vrniti štipendije, ki jih je prejel v zadnjem letniku izobraževalnega programa in za podaljšan študentski status. Čas da opravite zagovor diplomske naloge imate do 30. 9. V primeru, da do tega dne ne boste zaključili vseh obveznosti, bo potrebno vračilo štipendije za zadnji letnik izobraževalnega programa in za podaljšan študentski status. Ministrstvo na svoji spletni strani pojasnjuje, da izjeme niso mogoče, kar pomeni, da tudi če bi oddali do 30.9 2. magistrsko nalogo in ne bi imeli zagovora, menimo da bi to še vedno pomenilo da niste izpolnili vseh študijskih obveznosti.

   Je pa tudi vaš primer zelo specifičen, saj ste dobili še dodatno leto zaradi še dodatnega leta absolventskega staža, ki ste ga dobili zaradi starševstva. Svetujemo vam, da se čimprej posvetujete še z za vaše štipendijsko razmerje pristojnim CSD.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 70. Pozdravljeni,

  sem absolventka emš programa. Zoisovo štipendijo prejemam po starem zakonu od študijskega leta 2011/12. Septembra nameravam opraviti še zadnji izpit in s tem zaključiti študij (magistrske naloge na našem faksu ni). Na voljo imam dva jesenska roka. Zanima me, katerega dne v septembru lahko najprej zaključim, da sem še upravičena do štipendije za mesec september in katere dokumente moram takrat poslati na sklad?

  Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   Obveznosti morate opraviti do 30.9. Zoisova štipendija se izplača v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za študijsko leto, če štipendist konča izobraževanje prej, kot je določeno z učnim oziroma študijskim programom. Tako da tudi če opravite vse obveznosti na primer do 30. avgusta ali 1. septembra, se vam izplača še za september. Zasledili smo, da je potrebno posredovati le potrdilo o zaključku študija (magistriranju).

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 71. Hvala za odgovor.
  Če vas prav razumem to torej pomeni, da tudi če diplomiram junija, dobim julija v enkratnem znesku vse preostale štipendije, vključno s septembrsko? Zelo koristna informacija, še enkrat hvala.

 72. Pozdravljeni!

  Sem absolvent podiplomskega študija, ki ne bo uspel magistrirati v tem šolskem letu. Razumem, da bom moral vrniti republiško štipendijo za zadnji letnik in absolventsko leto (v absolventskem letu dobil le 2 štipendiji, ker sem ostale dobil v absolventskem obdobju dodiplomskega študija), me pa zanima sledeče. Kakšne naj bi bile obresti? Ali naj že sedaj prekinem štipendijsko razmerje ali počakam do konca šolskega leta? Ali je mogoče prekiniti štipendijsko razmerje po telefonu, se zglasiti osebno na centru za socialno delo ali je potreben kaksen obrazec? V primeru da počakam do konca leta ,ali je potrebno center za socialno delo obvestiti, da nisem zaključil študija, ali mi bodo sami poslali položnico za vračilo štipendije?

  Hvala za Vaše odgovore
  Lp Domen

  • Pozdravljeni,

   se opravičujemo za pozen odgovor. Vaše vprašanje smo poslali tudi na 2 CSD, ki sta nam oba odgovorila, da vam svetujeta, da se pozanimate na za vaš primer pristojnemu CSD.

   Je pa tako, da morate o vsaki spremembi, ki nastane v vašem štipendijskem razmerju, v 8 dneh od nastanka spremembe ali ko ste za njo izvedeli, obvestiti za vaš primer pristojen CSD. Navadno to naredite najprej preko telefona, nato pa vam bodo oni naprej svetovali, kaj bi bilo za vaš primer najbolje narediti.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 73. Pozdravljeni!

  Zelo sem vesela, da sem naletela na to stran, kjer vidim da redno odgovarjate na naša vprašanja, hvala!

  Moja situacija je sledeča:
  Sem absolventka podiplomskega študija in prejemam državno štipendijo, prejemala sem jo tudi že prej med študijem. To leto sem postala tudi mama, zato bom fakulteto zaprosila še za eno podaljšano leto zaradi starševstva (ZViS 70. člen, 4. odst.).
  Razumem, da državna štipendija pripada samo eno “dodatno” leto, torej če prav razumem med mojim rednim absolventski letom, ki ga koristim zdaj, v šolskem letu 2017/18, v času podaljšanja zaradi materinstva pa ne. Sem pa do sedaj mislila, (tudi na podlagi 95. člena ZSTip-a) da štipendija v primeru podaljšanja študija zaradi določenih razogov, npr. materinstva, miruje, torej se ne izplačuje in mi je niti ni potrebno vračati, ko sem CSD povprašala o tem, pa sem dobila odgovor, da če ne magistriram do konca letošnjega septembra, se moje prejemanje štipendije šteje kot neupravičeno.
  Zdaj pa me zanima kaj je res in ali štipendija miruje oz. ali jo bom res morala vračati, ker v letošnjem absolventskem letu ne bom zagovarjala magistrske naloge, saj bom študij podaljšala na račun materinstva.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   če prav razumemo, tudi menimo, da bi vam bilo mirovanje lahko odobreno. V primeru državne štipendije štipendijsko razmerje miruje, če štipendist ni izdelal letnika zaradi dokazanih opravičljivih zdravstvenih razlogov ali zaradi starševstva – uveljavlja lahko le tisti od staršev, ki prejema starševski dodatek). Zato predvidevamo, da bi mirovanje lahko bilo odobreno.

   Smo vaše vprašanje tudi poslali na CSD in še čakamo odgovor.

   Lep pozdrav,
   ekipa portala MestoMladih.si

 74. Pozdravljeni!

  Trenutno sem absolventka dodiplomskega študijskega programa. Vse izpite sem opravila že pred vpisom absolventskega staža, v tem letu sem nameravala napisati diplomsko nalogo, vendar mi je ne bo uspelo, zato bom naslednje leto pavzirala. Prejemala sem državno štipendijo, zato me zanima, če jo bom morala vrniti ter ali bo pavziranje kako vplivalo na prejemanje štipendije v primeru, da se odločim vpisati v podiplomski študijski program.

  Najlepše se Vam zahvaljujem ter Vas lepo pozdravljam!

  • Pozdravljeni,

   ali ste štipendijo začeli prejemati pred ali po letu 2014? Za 1. del vprašanje, je odvisno kateri zakon velja za vas.
   “V skladu z Zakonom o štipendiranju (ZŠtip), veljavnim pred 1. 1. 2014, ni potrebno vračilo štipendije, če štipendist ne diplomira oz. opravi zagovor zaključne naloge v času absolventskega staža. Izpiti za zadnji letnik, za katerega je prejemal štipendijo, pa morajo biti opravljeni. Štipendisti, ki so pridobili pravico do državne štipendije po Zakonu o štipendiranju (Ur. l. RS, št. 56/2013- ZŠtip-1; v nadaljevanju: ZŠtip-1), ki velja od 1. 1. 2014 dalje, morajo vrniti štipendijo, ki so jo prejeli tako za zadnji letnik kot za absolventski staž, če do konca absolventskega staža ne diplomirajo.”

   Glede nadaljnjega prejemanja: Ali ste mirovanje štipendijskega razmerja že izkoristili? Glede na podatke, ki ste jih napisali zgoraj, bi v vašem primeru prišlo do prenehanja štipendijskega razmerja pride, saj:
   -če štipendist po svoji krivdi ne dokonča letnika, za katerega je prejemal državno štipendijo,
   -ob izgubi statusa študenta (izgubite ga s pavziranjem), razen če je dovoljeno opravljanje študijskih obveznosti,
   – po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije.

   Lep pozdrav,
   ekipa portala MestoMladih.si

 75. Pozdravljeni! Zanima me kako naj nadaljujem v tej situaciji.. prosila sem za odpis vračila štipendije za leto 2011/12 ..dobila sem odgovor csd-ja navajam” seznanjamo vas tudi,da neunovčljivost premoženja pomeni, da terjatve ni mogoče izterjati , kar pa se lahko ugotovi zgolj v postopku izvršbe. Če se v postopku izvršbe ugotovi ,da terjatve ni možno iztirjati, pa bomo nadaljevali postopek za odpis vračila državne štipendije.”
  Hvala vnaprej ter lp.

 76. Pozdravljeni!

  Mene pa zanima, če moram vračati državno štipendijo. 2. letnik, hkrati moj zadnji letnik, sem prejemala štipendijo. Ker nisem opravila enega izpita, sem letnik ponavljala. To leto, mi štipendija miruje. Do opravljenega letnika mi manjkata en izpit, ter diploma.

  Zasledila sem tole:

  V kolikor štipendist ne diplomira, do konca podaljšanega študentskega statusa tj. do 30.9. mora vrniti štipendije, ki jih je prejemal v zadnjem letniku.

  Moj rok za diplomsko je oktober-november, kar pomeni da bom diplomirala kasneje, kot bi po zgoraj omenjenem “členu” morala.

  Nihče mi ne zna bolj podbrobno povedati, če bom štipendijo vračala.
  Hvala za pomoč!

  • Pozdravljeni,

   tega datuma naj bi se kar striktno držali. Pozanimajte se na vašem CSD o možnosti podaljšanja, saj vam vaša fakulteta dovoljuje, da opravite diplomsko kasneje. Morda, bi lahko CSD upošteval spremembo (oz podaljšanje) termina, ker ste jih pravočasno obvestili in se z njimi posvetovali oz. vam bi morali predstaviti, ali je možna še kakšna rešitev. Ampak kot omenjeno, pa se datuma 30.9. kar strogo držijo.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 77. Pozdravljeni!

  Sem absolvent in do konca študija mi manjkata le še izpit in diploma. Vendar če izpita ne opravim, seveda tudi diplome ne morem. Zanima me, če se lahko dogovoriš, da ti omogočijo, da narediš le to v naslednjem letu in ni potrebno vračati štipendije.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   navadno je bilo, da so glede tega kar strogi in se morate držati datumov in vse obveznosti opraviti do 30.9. Tako so nam tudi pred nekaj meseci odgovorili iz enega izmed CSD, ko smo jim zastavili podobno vprašanje. Svetujemo pa vam, da se vseeno pozanimate še na, za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD, če menijo, da je kakšna možnost, da bi vam to omogočili.

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

 78. Pozdravljeni!

  Moja situacija je sledeča: v letu 2014/15 sem se vpisala na dodiplomski študij prejemala pa sem tudi državno štipendijo, ker letnika nisem uspešno zaključila sem se odločila za prepis na drugo fakulteto (oz. visoko šolo v letu 2015/16), na CSD sem predložila prošnjo, da mi ni bilo potrebno vračati štipendije za nenarejen letnik, pogoj pa je bil, da naslednje leto (2015/16) uspešno zaključim letnik na drugi fakulteti, kar sem tudi storila. Državne štipendije pa nisem dobivala.

  V 2. letniku (2016/17) sem ponovno pridobila državno štipendijo ter uspešno dokončala letnik.
  V letošnjem letu (2017/18) ponovno prejemam državno štipendijo. Opravila sem vse obveznosti, razen diplomiranja. Zaradi prepisa na drugo fakulteto pred leti pa sedaj nemorem vzeti absolventskega staža, da dokončam diplomsko nalogo. Sedaj pa me zanima ali bo štipendijo potrebno vračati, če ne diplomiram do 30.9.2018 ?

  Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor. LP

  • Pozdravljeni,

   navadno je bilo, da so okoli tega datuma kar strogi in se morate držati datumov ter vse obveznosti opraviti do 30.9. Tako so nam tudi pred nekaj meseci odgovorili iz enega izmed CSD, ko smo jim zastavili podobno vprašanje. Svetujemo pa vam, da se vseeno pozanimate še na, za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD, če menijo, da je kakšna možnost za vaš primer.

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

 79. Pozdravljeni,

  trenutno sem vpisana v absolventa na podiplomskem študiju, in mi do dokončanja manjka le magistrska naloga, ki je že napisana in pregledana, a ker ima mentorica do konca septembra določene obveznosti, bom imela zagovor šele prvi teden oktobra.

  Štipendijo sem začela za dodiplomski študij dobivati leta 2012, za podiplomski pa 2016, tako da sedaj ne vem če spada pod stari ali novi zakon?

  Se mi pa zdi glede na mojo situacijo zelo nesmiselno vračati štipendijo, glede na to da bo razlika v datumu magistriranja par dni.

  Ali se če spadam pod novi zakon, da kako urediti, da štipendije ne bi rabila vračati?

  • Pozdravljeni,

   pod kateri zakon spadate, vam piše na pogodbi, ki ste jo sklenili s štipenditorjem. Ampak če ste neprekinjeno prejemali štipendijo, bi morali spadati pod stari zakon. Sicer niste navedli za katero štipendijo gre, ampak vseeno se obrnite na vašega štipenditorja, ki vam bo najbolje znal povedati. Ampak načeloma, kot smo nam povedali 2 izmed CSD se datuma 30.9. pri npr. državnih štipendijah kar strogo držijo. Preverite pa vseeno, če se lahko dogovorite drugače.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 80. Pozdravljeni,

  Zoisovo štipendijo prejemam po novem zakonu (zstip-1). V 1. letniku sem štipendijo imela, v 2. mi je mirovala, v 3. sem jo imela, v 4. letniku mi je spet mirovala (prenizko povprečje), letos, 5. letnik bom ponovno predložila dokazila za prejem štipendije. Zanima me, v primeru, da 5. letnik naredim in se redno vpišem v 6. letnik, vendar nimam dovolj visoko povprečje ocen za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije, moram štipendijo vračati?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   v primeru, da letnik naredite vam štipendije ni potrebno vračati. Če ne boste imeli dovolj visokega povprečja pa boste ponovno kandidatka za mirovanje štipendije.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 81. Pozdravljeni,

  trenutno sem vpisana v absolventa na dodiplomskem študiju. Za tri letnike sem dobivala štipendijo, prav tako sem jo imela v času absolventa. Zanima me če mi fakulteta odobri podaljšanje statusa z zdravniškim opravičilom ali moram kljub temu vračati štipendijo?

  • Pozdravljeni,

   V primeru utemeljenih razlogov, ki so vplivali na opustitev izobraževanja (npr. dalj časa trajajoča bolezen oziroma poškodba ali invalidnost I. kategorije štipendista), lahko štipenditor štipendista oprosti vračila štipendije in mu štipendijo odpiše. Pomembno je tudi, da sporočate štipenditorju o vseh morebitnih spremembah. Svetujemo vam, da čimprej stopite v kontakt z vašim štipenditorjem in predložite dokazila (zdrav. opravičilo).

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 82. Pozdravljeni
  V letu 2016- 17 sem opravljal zaključni letnik pti, v tem času sem imel hujšo poškodbo zaradi česar nisem dokančal 1 predmeta, štipendijo sem imel v letu 17/18 zamrznjeno. V letu 17/18 sem se ponovno vpisal v 2 letnik pti (zaključni) in s šolo sklenil učno pogodbo da sem opravljal samo nekončan predmet. Letnik sem zaključil z dopolnilnim izpitom v prvem roku, nato sem maturo opravljal v jesenskem roku vendar je nisem opravil v celoti ostal mi je en predmet, ki ga bom opravljal v rednem zimskem roku. Stvar je sledeča zanima me ali je v tem primeru potrebno vračilo štipendije, naj še dodam, da sem prejemal državno štipendijo.

  • Pozdravljeni,

   V vašem primeru, menimo da bo prišlo do prenehanja štipendijskega razmerja, saj če štipendist po svoji krivdi ne dokonča letnika, za katerega je prejemal državno štipendijo, pride do prenehanja. Ko štipendijsko razmerje preneha, štipendist preneha prejemati državno štipendijo. Če je vzrok za prenehanje, ta da ne dokončate letnika po svoji krivdi, potem je potrebno vračilo štipendije za letnik, ki ga niste uspešno zaključil. Vseeno pa se pozanimajte še na za vaše štipendijsko razmerje pristojnem CSD, ali ste morda še upravičeni do kakšnih olajševalnih okoliščin, zaradi poškodbe iz l. 2016/17.

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

 83. Pozdravljeni,
  Študiram na Dunaju v Avstriji in sem prejemal Zoisovo štipendijo za prvi letnik, ki sem ga tudi uspešno končal. Žal mi je za nadaljnje prejemanje štipendije zmanjkalo točk, ker je v Avstriji samo 5 ocen pri nas pa 6 in se povprečje točk tako zmanjša. Moje povprečje je bilo 2,3 = 8,05. Mislim, da v drugem letniku ne bom boljši, zato nameravam Zoisovo štipendijo ukiniti in zaprositi za državno, da mi bo vsaj malo stroškovno pomagalo.
  Moje vprašanje je, če ukinem Zoisovo štipendijo, ali jo moram povrniti?
  Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Filip

  • Pozdravljeni,

   ker ste letnik uspešno zaključili, vračilo štipendije ni potrebno. Ste preverili, na javnem štipendijskem skladu, kako je s povprečjem, če študirate v tujini? Preverite vseeno, ali morda obstaja, kakšna možnost, da Zoisovo štipendijo zadržite. Ali imate morda kakšen izjemen dosežek, saj v tem primeru povprečje ni nujno, da je 8,50.

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

 84. Pozdravljeni na faxu sem imela državno štipendijo in po koncu tretjega letnika vzela absolventa in tudi takrat prejemala štipendijo. Do konca roka mi ne bo uspelo diplomirati, ker sem vmes zbolela za približno tri mesece in bila nesposobna pripravljati diplome. Imam tudi zdravniško potrdilo. Imam kakšno možnost, da mi štipendije nebo potrebno vračati?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   glede na napisano menimo, da vam bi morda lahko opravičili vračilo štipendije za dodatno študijsko leto (absolventa), saj za opravičljive zdravstvene šteje bolezen ali poškodba, v trajanju skupaj najmanj štiri mesece v šolskem ali študijskem letu, v katerem je štipendist prejemal štipendijo, ki je vplivala na zmanjšanje učnih ali študijskih sposobnosti štipendista v tolikšni meri, da zaradi tega ni mogel izpolniti šolskih ali študijskih obveznosti, kar se dokazuje z mnenjem zdravnika specialista. Svetujemo pa vam, da se o tem čimprej posvetujete tudi s CSD, ki je pristojno za vaše štipendijsko razmerje.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 85. Pozdravljeni,
  imam eno vprašanje. Sem zadnji letnik magistrskega študija, katerega bom do junija 2019 uspešno zaključila. Kako je z štipendijo če jo sedaj dobim? Prejamala sem jo na dodiplomskem študiju in lansko leto v prvem letu podiplomskega študija. Absolventa nebom imela. Kako je če imam v letošnjem (2. letnik mag.) državno štipendijo in me mogoče podjetja sredi študijskega leta zaposli, v marcu. Pomeni, da moram že prejeto štipendijo od okt – marec vrniti, čeprav bom zaključila magisterij uspešno, saj mi je pogoj za izobrazbo.

  • Pozdravljeni,
   opravičujemo se za pozen odgovor. Obveznost oz. upravičenost za prejemanje štipendije (zaključek študija) boste izpolnili, zato vam štipendije ne bo potrebno vračati in jo boste s končanjem študija tudi prenehali prejemati.

   Lp,
   Ekipa portala MestoMladih.si

 86. Pozdravljeni,
  prejemala sem državno štipendijo za vsa 3 leta študija , kot tudi v času absolventskega staleža. ker zaradi zdravstvenih razlogov nisem uspela diplomirati. Komisija za študentske zadeve mi je odobrila podaljšanje absolventskega statusa in s tem opravljanje še neopravljenih izpitov in diplomske naloge. Zanima me ali moram vračati štipendijo ali lahko oddam vlogo za mirovanje? Mi mirovanje še sploh pripada?

  • Pozdravljeni,

   glede na to da je šlo za zdravstvene razloge, bi najverjetneje lahko vložili prošnjo za mirovanje. Vseeno se posvetujte še na, za vaše štipendijsko razmerje, pristojnem CSD. Obrnite se na njih ter jim predložite dokument komisije za študentske zadeve.

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 87. Pozdravljeni,
  moja situacija je malce zapletena. V letu 2017/2018 sem prejemala državno štipendijo za 1. letnik magisterskega študija. Za leto 2018/2019 je nisem več prejemala, ker sem Decembra 2017 dopolnila 26 let (sem pa uspela dobiti štipendijo oktobra 2017, ker še nisem bila stara 26 let – zato sem jo prejemala v prvem letniku, torej 2017/2018). V drugem letniku torej nisem prejemala več štipendije, prav tako je ne bom letos v absolventu (sem že vpisana). V kolikor mi ne uspe zaključiti študija v absolventu, torej do konca septembra 2020 (ker imam še veliko obveznosti od prej), bom torej morala vračati štipendijo? Zgoraj sem prebrala (in če sem prav razumela), da najnovejši zakon (po 2014) narekuje, da se ob nezaključenem programu vrne štipendija za zadnji letnik in absolventa. Jaz pa je za 2 letnik in absolventa nisem prejemala.
  Tudi jaz sem na CSD v preteklosti že prejela napačne informacije, zato se obračam na zunanjo pomoč in nasvet.

  • Pozdravljeni,

   štipendija se nanaša na letnik, za katerega vam je bila odobrena, tj 1. letnik, tako da morate zaključiti obveznosti 1. letnika do predvidenih rokov, da vam štipendije ni potrebno vračati. Štipendije za 2. letnik in absolventa niste/ne boste prejemali, ne boste rabili nič vračati, saj niste nič prejeli.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 88. Pozdravljeni,
  Sem absolventka magistrske stopnje, zanima me ali mi državna štipendija v dodatnem letu magistrske stopnje ne pripada, kljub temu, da sem v absolventskem stažu dodiplomske stopnje prejemala zoisovo štipendijo in ne državne?
  V primeru, če to drži, me zanima še v katerem členu pravilnika je to zapisano?

  Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Pozdravljeni,

   Vaše vprašanje smo poslali na CSD in vam odgovorimo, takoj ko prejmemo njihov odgovor.

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 89. Pozdravljeni,

  Sem študentka medicinske fakultete, trenutno vpisana v dodatno leto (prvič). Za magistriranje moramo po našem študijskem programu opraviti le zadnji izpit (brez magistrske naloge). Vse letnike študija sem opravila redno in prejemala Zoisovo štipendijo po starem zakonu (Zastop). Zanima ne kakšne so posledice, če do konca tega študijskega leta ne magistriram – torej ne opravim vseh preostalih izpitov. Ali moram v tem primeru štipendijo za letošnje leto vrniti?

  Hvala in lep pozdrav

  • Maruša pozdravljena,

   tako je, kot ste zapisali. Če štipendist ne zaključi obveznosti izobraževalnega programa v roku (30. sept), mora vrniti štipendije, prejete za zaključni letnik izobraževalnega programa ali za dodatno študijsko leto (če ste bil tudi v dodatnem letu upravičeni do štipendije).

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 90. Zdravo,

  V letu 2018/2019 sem bil študent prvega letnika magiaterija in sem mesečno prejemal državno štipendijo. Danes (konec novembra) sem prejel pošto, da moram za celotno lansko šolsko leto štipendijo vrniti, ker se je v tem času zaposlila moja sestra in smo tako presegli prag za prejemanje državne štipendije. Lanski letnik sem uspešno zaključil junija 2019.
  Vrniti moram štipendijo za obdobje 11 mesecev. Zanima me ali jo moram res, saj sem v tem času uspešno zaključil vse izpite 10/10 saj sem zasledil da se štipendija vrača le za neopravljen letnik
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   Opravičujem se vam za pozen odgovor. Lahko, da so se spremenili pogoji iz naslova prejemanja štipendije, in ste zato prejeli zahtevek. (99. Zakona o štipendiranju navaja, da mora v primeru sprememb, ki vplivajo na štipendijsko razmerje, vrniti neupravičeno prejete zneske štipendij.)
   V takšnih specifičnih primerih se je vedno najbolje obrniti kar na CSD pristojen za vaše štipendijsko razmerje in se pogovoriti s svetovalcem.

   LP,
   ekipa portala MestoMladih.si

 91. Pozdravljeni,

  sem študentka 1. letnika dvopredmetnega študija nemščine in italijanščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za študijsko leto 2019/20 mi je bila dodeljena Zoisova štipendija, vendar se imam namen v naslednjem študijskem letu 2020/21 prepisati iz italijanščine na francoščino, s študijem nemščine pa nadaljevati v 2021/22. Da povzamem: letos bi opravila vse izpite 1. letnika nemščine, naslednje leto pa 1. letnika francoščine; v študijskem letu 2021/22 pa bi se vpisala v 2. letnik dvopredmetnega študija nemščine in francoščine. Vljudno prosim za informacijo, ali je potrebno Zoisovo štipendijo zaradi prepisa vračati oz. kaj moram narediti, da bi štipendijo obdržala. Ali je možno, da mi Zoisove štipendije za 2019/20 ne bi bilo potrebno vrniti, ob pogoju, da uspešno zaključim letos 1. letnik nemščine in naslednje leto 1. letnik francoščine? Ali štipendijo zaradi prepisa ne izgubim, temveč mi le-ta naslednje leto ‘miruje’-se mi torej ne izplačuje, čez dve leti, ko bi se z obema programoma vpisala v 2.letnik, pa lahko zaprosim za nadaljnje prejemanje štipendije, seveda, ob pogoju, da dosežem zahtevano povprečje ocen?

  Lepo vas prosim za pomoč in vas lepo pozdravljam

  • Pozdravljeni,

   če sem prav razumela, boste ostali v 1. letniku v prihodnjem študijskem letu in ne boste napredovali, zato bo prejemanje štipendije mirovalo, saj boste vpisani v letnik v katerega ste že bili vpisani. Štipendija ne miruje več kot eno leto v nepretrganem trajanju na posamezni ravni izobraževanja (je nekaj izjem; npr. izjema je mirovanje zaradi opravičljivih razlogov – zdravstvene težave ipd.); če po tem letniku oz. ponavljanju ne izkažete izpolnjevanja pogojev za nadaljevanje štipendiranja, štipendijsko razmerje preneha. Štipendijo pa je treba vrniti, če letnik ni uspešno zaključen. V študijskem letu v katerem ste ponavljali letnik, pa potem obvestite dodeljevalca štipendije o nameri spremembe izobraževalnega programa in pridobite predhodno soglasje.

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 92. Pozdravljeni,
  sem študentka 3.letnika filozofske fakultete. V prvem letniku (2017/18) sem celo leto prejemala štipendijo, v drugem (2018/19) pa le letni semester. Ker drugega letnika nisem dokončala, sem ponavljala (2019/20) in štipendija je mirovala. V tretjem ne prejemam štipendije, ker presegam, ne bom pa uspela dokončati vse obveznosti iz tretjega in diplomo. Dokončan imam 1. in 2. letnik, 3. pa bom dokončala in diplomirala 2021/22. Bo potrebno štipendijo vrniti ali ne?
  Hvala

  • Pozdravljeni,

   letnike za katere ste prejemali štipendijo ste opravili, v 2. letniku, ki ga pa niste takoj opravili pa ste uredili mirovanje, tako da glede na napisano ne bi bilo treba vračati štipendije. Tudi do sedaj bi že prejeli odločbo za vračilo iz CSD, ker sta že skoraj 2 študijski leti mimo.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 93. Pozdravljeni,
  sem študentka na višji strokovni šoli. V prvem letniku (2019/2020) sem celo leto prejemala državno štipendijo, ker pa mi letnika ni uspelo uspešno dokončati, zdaj (2020/2021) ponavlajam letnik, zato mi štipendija sedaj miruje. Zanima pa me ali bo potrebno vračati štipendijo, v primeru da uspešno zaključim prvi letnik in preneham z šolanjem.

  Hvala že vnaprej in lep pozdrav.

  • Pozdravljeni,

   v kolikor letnik dokončate do roka 30.9. vam štipendije ne bo treba vračati, saj ste se dogovorili za mirovanje v letošnjem študijskem letu; hkrati pa je pogoj, da vam štipendije ni treba vračati, uspešno opravljen letnik (v vašem primeru 1.letnik).

   LP
   Ekipa MestoMladih.si

 94. Pozdravljeni,
  sem študentka tretjega letnika dodiplomskega študija in me zanima kako je z vračilom štipendije mojem primeru (nov zakon). Leta 2017 sem se vpisala na fakulteto in prejemala državno štipendijo. 1. letnika mi ni uspelo opraviti nato pa sem se prepisala na drugo fakulteto in mi je štipendija mirovala. 1. letnik sem nato opravila na drugi fakulteti, kjer trenutno opravljam tretji letnik in nimam na voljo abolventskega staža zaradi prepisa. Menim, da mi diplomske naloge ne bo uspelo napisati v tem letu in me zanima ali je štipendijo potem potrebno vračati ali mi štipendija miruje tudi če mi manjka samo diplomska naloga?

  Hvala za odgovor!

  Lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   če ste štipendijo prejemali tudi v 3. letniku in diplomske naloge ne boste opravili do 30.9. boste morali štipendijo vračati, saj niste izpolnili osnovnega pogoja za prejemanje štipendije (tj. uspešen zaključek letnika). Če pa ste jo prejemali samo v 1. letniku, se dogovorili za mirovanje in potem ste opravili vse obveznosti 1. letnika (četudi na drugi ustanovi, vendar ste o tem obvestili CSD), pa vam štipendije ne bo treba vračati.

   LP,
   Ekipa DijaskiSvet.si

 95. Sem študentka prvega letnika, in me zanima, če uspešno opravim 1 letnik, in ne nadaljujem šolanja v drugi letnik, saj bi se rada zaposlila, ali moram vračati štipendijo?

  Najlepša hvala za odgovor

  • Pozdravljeni,

   v kolikor uspešno zaključite letnik vam štipendije ni treba vračati. Štipendijo namreč prejemate za posamezno študijsko leto, torej če v študijskem letu 2020/21 uspešno zaključite letnik, ste izpolnili glavno obveznost, na podlagi katere ste bili upravičeni za prejemanje štipendije.

   LP,
   Ekipa DijaskiSvet.si

 96. Pozdravljeni,

  Sem študent – absolvent dodiplomskega študija, zanima me kako je z vračilom štipendije. 31.9 mi poteče absolvent, diplomo mi pravočasno ne bo uspelo napisat, tako da bom zaprosil za podaljšanje teme še za 1leto.
  Štipendijo sem dobival vse 3leta študija+ absolventi čas. Izpite imam vse opravljene v roku, nobenega letnika nisem ponavljal, manjka mi samo diploma, zadnji izpit sem opravil 14.7.2020. Ali bom moral Vračati štipendijo za absolventi čas? Ali če v tem podaljšanem letu diplomiram, se izognem vračilu štipendije?

  Hvala za odgovor.

  • Pozdravljeni,

   štipendijo prejemate za študijsko leto, in v kolikor v študijskem letu ne opravite obveznosti je treba štipendijo za neuspešno zaključen letnik vračati. Enako velja, če ste bili v absolventskem stažu in niste do roka opravili diplome. V zaključnem letniku letu se kot opravljen letnik šteje opravljena diploma in ne zgolj opravljeni izpiti. Študenti vračajo štipendijo, ki so jo prejeli tako za zadnji letnik kot za absolventski staž, če do konca absolventskega staža ne diplomirajo.

   V primeru podaljšanja absolventskga staža, je treba štipenditorju predložiti potrdilo o dokončanju študija po preteku podaljšanega absolventskega staža. Zato vam svetujemo, da se čimprej obrnete na štipenditorja in se z njimi dogovorite, kako je v vašem primeru.

   Lp, ekipa MestoMladih

  • Pozdravljeni,

   izredni študentje in mame so upravičeni tudi do državne štipendije; saj je državna štipendija pravica vezana na študentski status in ni pogojena s starševstvom.

   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 97. Pozdravljeni,
  imamo vprašanje glede državne štipendije. Letos sem imel absolventni staž podiplomskega študija. Ker zaradi višje sile (korona in lockdowni) nisem uspel magistrirati oz. napisati magistrskega dela do konca (moja še edina obveznost), mi je fakulteta na podlagi tega podaljšala status študenta še za eno študijsko leto (kar je tudi podrobno obrazloženo v prošnji za podaljšanje statusa študenta). Ker sem iz Velenja, študiram pa v Mariboru, moja magistrska naloga pa je vezana na Maribor, praktični del (ki je tudi temeljni del moje magistrske naloge) pa na konkretno službo, zaradi višje sile (lockdown, zaprtje regij, nezmožnost bivanja v študentskem domu) nisem mogel niti živeti v Mariboru, niti si poiskati službe, da lahko napišem praktični del magistrskega dela. Sedaj bi uveljavljal pogoje 87. člena ZStip za neizpolnjene študijske obveznosti zaradi višje sile, saj bi v nasprotnem primeru moral štipendijo za absolventno leto vračati, čeprav nisem imel vpliva na zgoraj navedene zadeve.

  Moje vprašanje pa je, kakšen je postopek za uveljavljanje le-tega? Kaj moram izpolniti, predložiti, poslati do konca septembra?

  • Pozdravljeni,

   glede točnega postopka vam bo svetoval za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD. Navadno je tako, da le obvestite CSD o spremembi in vam pošljejo odločbo.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 98. Pozdravljeni, mene za ima, kako je s državno štipendijo v primeru ponavljanja in nato še podaljšanega vpisa. Namreč ponavljal sem 1.letnik faksa, ki sem ga nato opravil trenutno pa imam podaljšan vpis saj mi ni uspelo opraviti 2.letnika. Dobil sem pa odločbo za vračilo štipendije za 1. in tudi 2. letnik.
  Lp, student

  • Pozdravljeni,

   s prejemanjem štipendije se “zavežete”, da boste uspešno opravili letnik, za katerega ste prejemali štipendijo. Menimo, da ste za konkretnejši odgovor zapisali premalo informacij (ste se dogovorili za mirovanje, ste jih obvestili da ste letnik opravili, ste jih obvestili o spremembi vašega statusa – npr. da ste ponavljali, da imate podaljšan vpis …)? Lahko da nimajo podatka, da ste letnik (vsaj 1. letnik) uspešno zaključili; in glede na njihove evidence lahko domnevajo, da letnika niste opravili, po zakonu pa morate štipendijo za neuspešno opravljen letnik vrniti. Svetujemo, da jih pokličete in se dogovorite za rešitev na CSD, ki ureja vaše štipendijsko razmerje in pojasnite morebitne nejasnosti.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 99. Hej,
  Sem student biotehniske fakultete (1. letnik) in dobivam drzavno stipendijo. Ali v primeru, da uspesno opravim letnik (torej opravim vse izpite), ampak se odlocim, da ne bom vec hodil na faks, moram vracati stipendijo?
  Hvala

  • Zdravo,

   štipendijo prejemate za posamezen letnik. Če letnik uspešno zaključite, vam štipendije ni treba vračati. Z novim šolskim letom pa se potem ne odločite za podaljšanje štipendijskega razmerja.

   Lp,
   ekipa MestoMladih.si

 100. Pozdravljeni
  opravljam višjo šolo in letos delam drugi letnik drugič in me zanima če sedaj ne diplomiram moram že vračati štipendijo ali je važno da imam opravljene izpite in mi potem ni potrebno vračati štipendije.
  Lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   kot je zapisano v 92. členu Z-Štip1 imate čas eno leto, da zaključite letnik oz. diplomsko nalogo: “uspešno zaključiti izobraževalni program oziroma pridobiti višjo raven izobrazbe do 30. septembra naslednjega koledarskega leta po zaključnem letniku.” Torej če do konca prihodnjega študijskega leta ne diplomirate, pa boste morali vračati štipendijo.

   LP,
   ekipa MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ