Prijava na e-nasvete

VIDEO: Javno nastopanje

Javno nastopanje in kaj je tisto, kar loči dobrega govorca od slabega? Se lastnosti lahko priučimo in zamenjamo stare navade z novimi?

Javno nastopanje in kaj je tisto, kar loči dobrega govorca od slabega? So to lastnosti, ki se jih lahko priučimo? Zavržemo nekatere stare navade in jih nadomestimo z novimi? Vse se da, le namen naj bo jasen in cilj pozitiven. Kot študentje ste zagotovo že morali opraviti javni nastop. Pa naj bo to mini govor kot prezentacija seminarske naloge, tisti bolj pogumni pa ste svoj glas izpostavili tudi na kakšnih konferencah, delavnicah in podobno.

Andy Harrington, svetovno znani javni govorec, pravi, da se odlični govorci od povprečnih razlikujejo le v nekaj malih rečeh. Vendar ravno te reči igrajo ključno vlogo pri razlikovanju odličnih govorcev od ostalih. Katere so te reči in kakšne navade naj prevzeme dober govorec?

Nasveti za javno nastopanje

1. Javno nastopanje – začetek naj bo odličen

Prva stvar, ki jo mora obvladati vsak, ki javno nastopa, je imeti pod nadzorom svojo prezentacijo, svoj nastop. Pri temu je še kako pomemben začetek. Ob prihodu na oder ali pred skupino ljudi imejte v mislih da je od prvega vtisa odvisno kako se bo celoten nastop odvijal dalje. Priporočljivo je, da občinstvu takoj zastavite eno ali dve vprašanji, ki jih bo pritegnilo. S tem si pridobite njihovo pozornost in občinstvo se vam zaveže s sodelovanjem. Andy Harrington pravi, da se na tak način povežeš s skupino, katero želiš voditi. Kot govorec si ti vodja, občinstvo pa se tako združi v ekipo, ki ti sledi.

2. Razvijte svojo zgodbo

Ob nagovarjanju občinstva je pomembno, da pripovedujete na svoj unikaten način. Ne glede na to, ali predstavljate seminarsko nalogo, imate zagovor diplome, vodite tečaj ali predavanje ali pa imate motivacijski govor, vam bo občinstvo sledilo, če se bo iz vas iskrila energija in iskren ter spontan nastop. Najboljši govorci poznajo skrivnost povezovanja z občinstvom in mnogo energije vlagajo v razvoj, obdelovanje in predstavitev svojevrstnega načina pripovedovanja, ki jih povezuje z občinstvom.

3. Bodite samokritični

S tem mislim predvsem na to, da si ob nastopanju vedno zastavljate tiha a pomembna vprašanja:

  • Govorim povezano in zanimivo?
  • Je vsebina ki jo predstavljam res zanimiva za mojo publiko?
  • Kako lahko vsebino prilagodim dotičnemu občinstvu?
  • Kakšno vprašanje lahko zastavim občinstvu, s čimer se bo povezalo in mi sledilo skozi celoten nastop?
  • Če bi sam/a sedel/a in se poslušal/a, bi bil/a z govorom zadovoljna?

S takšnimi vprašanji in odgovori na njih že lahko pridete do ugotovitve, ali bi pri svoji prezentaciji karkoli spremenili.

4. Postanite mojster svoje tematike

Najboljši način za premagovanje nervoze in treme med nastopom je ta, da predmet svojega govora poznate kar se da dobro. Če vi ne boste negotovi, tudi občinstvo ne bo. Sledili vam bodo in občutili, da ste avtoriteta na mestu, zato bodo želeli od vas informacije, za katere bodo verjeli, da so verodostojne.

5. Pred javnim nastopom spoznajte lokacijo svojega nastopa

Se vam zdi to nepomembno? Pa vendarle je! Bo prostor majhen in dovolj velik za govor brez mikrofona? Boste nastopali na malem ali velikem odru? Bo potrebno dodatno ozvočenje in ali bom znal nastopati z mikrofonom? Vse te malenkosti vas lahko kot govorce zmedejo in zrahljajo vašo sigurnost, po drugi strani pa se nanje že prej lahko pripravite in se ne pustite presenetiti zunanjim dejavnikom.

6. Ne opravičujte se za napake

Če med govorom napravite kakšno manjšo napako ali celo nenamerno preskočite kak del prezentacije, ne skrbite! Za to veste le vi, vaše občinstvo ne. Občinstvo sledi vam, ne vi občinstvu. Mirno in samozavestno nadaljujte in med tem premislite, kam in kdaj bi umestili manjkajoči del – če je ta resnično potreben. Če se opravičite za svojo napako, kličete po pozornosti na napačni del vašega nastopa, kamor sedaj usmerjate svoje občinstvo. Tega pa seveda ne želite! Dober govorec zna voditi svoje občinstvo k pomembnim rečem in jih usmerjati stran od malenkosti.

7. Vizualizacija svojega dobrega nastopa

Dober način za dosego uspega je vizualizacija! To je pravzaprav del priprave na govor. Sama vizualizacija pa ne sme ostati osamljen del priprave – sledi naj ji akcija, torej uresničenje mentalnih priprav. Z vadbo boste okrepili svoj nastop in eliminirali kritične točke govora. Vadite, vse dokler ne boste govora izpeljali povsem tekoče in brez napak.

8. Osredotočite se na govor in nastop, namesto nase

Veliko začetnikov se spotakne ob svojo lastno tremo, saj se, namesto da bi pozornost usmerjali v govor in temo o kateri govorijo, osredotočijo na samega sebe. Opazijo, da se jim glas trese, da ne vedo, kam usmeriti svoj pogled, da je njihovo čelo potno in podobno.

9. Najdite svojo strast

Ob samem nastopu poiščite tisto svojo energijo in strast za zabavo, izobraževanje, inspiracijo in motivacijo svojega občinstva! Le tako bodo vaše besede prijetnih barv in pravega tona, kar bo občinstvo le očaralo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ