Prijava na e-nasvete

Študijske obveznosti in interesi v ravnotežju


V sodobnem visokošolskem okolju, ki je polno izzivov in možnosti, so študijske obveznosti in interesi nepogrešljiv del študentskega življenja. Pravijo, da so študentska leta najlepši del življenja. Morje različnih aktivnosti, ki bi se jih radi udeležili, obenem pa tudi študijske obveznosti, kot so faks in učenje za izpite ter študentsko delo, brez katerih pač ne gre.

Organizacija za študijske obveznosti in interese

Sestavite si svoj urnik. Poglejte termine predavanj, vaj in seminarjev. Preverite, kje je prisotnost obvezna. Določite dneve, ko boste urejali gradivo in zapiske. Prav tako poglejte, kdaj in koliko lahko delate. Včasih je lažje, če vikende namenite študentskemu delu, preostanek tedna pa študiju in prostočasnim aktivnostim. Ne pozabite na spanec! Zadostno število ur spanja pozitivno vpliva na našo učinkovitost.

Vsaj en dan na teden namenite obveznostim, za katere vam sicer zmanjkuje časa – kot je npr. obisk knjižnice, kopiranje gradiva, nakup markerjev, plačilo položnic, pranje oblačil, pospravljanje sobe.  

Prioritete, prioritete, prioritete in interesi

Lahko se zgodi, da želite v svoje življenje vključiti več hobijev in aktivnosti, časa za vse pa menite, da vam zmanjkuje. Razmislite o seznamu vrednot. Kaj vam je zares pomembno? Katere prostočasne aktivnosti vas zares razveselijo, razbremenijo? Je možno, da se prvi semester ukvarjate z eno dejavnostjo, jo zaključite, nato pa drugi semester pričnete z drugo? Dobro je, da del prostega časa namenite tudi športu. Veliko študijskih programov v okviru izbirnih predmetov ponuja različne aktivnosti, s katerimi lahko izrazite svoj kreativni ali športni duh.

Zabava in aktivnosti, ki te razbremenijo, so nujen del (študentskega) življenja! Tako dobite nov zagon in dovolj energije, da se soočite z vsemi obveznostmi.

Študijske obveznosti in interesi naj imajo vedno rezervni načrt

Razmislite, katere izpite boste opravljali v prvem in katere v drugem roku. Med izpitnimi roki bodite disciplinirani. Ne zastavite si nemogočih ciljev – je res realno, da greste na tri izpite v enem tednu? Na dva v enem dnevu? Bodite objektivni, predvidevajte,  imejte rezervni načrt – lahko se zgodi, da kakšen izpit tudi padete. Povežite se s sošolci in se ob kavi pogovorite o snovi, ki je ne razumete. Mogoče bo kdo poznal odgovore na težja vprašanja; v nasprotnem primeru pa boste vsaj krepili svoje socialne kompetence.

O izpitih in zapiskih se pozanimajte pri svojem tutorju oziroma starejših študentih. Na družbenih omrežjih je veliko skupin, v katerih lahko najdeš ogromno nasvetov (in izpitnih vprašanj).

Razmišljajte tudi o prihodnosti

Razmislite, kako bi del prostega časa namenili pridobivanju izkušenj na svojem poklicnem področju. Izkušnje, ki jih pridobimo v študentskih letih, so bogata naložba za našo prihodnost. Bi se lahko udeležili kakšnega neformalnega izobraževanja, ki bi nadgradilo vaše kompetence? Mogoče poiskali študentsko delo, s katerim bi podprli svoje teoretično znanje tudi na praktičnem področju? Bi lahko opravljali prostovoljno delo in tako spoznavali ljudi s podobnimi interesi, izkušnjami? Nikoli ne veš, za katerim vogalom vas čaka priložnost.

Študijske obveznosti in interesi naj bodo usklajeni

Ne jemljite vsega preresno. Svet se ne bo podrl, če kdaj kaj zamudite, ne opravite vsega v predvidenem roku ali pa padete na izpitu. Ne bodite prestrogi do sebe! Včasih je za vas (in za vaše duševno zdravje) boljše, da greste na zabavo oziroma posvetite čas aktivnostim, ki vas razvedrijo, ali pa si namesto učenja in dela privoščite sproščujoč večer v družbi čaja in dobrega filma. Naj bo organizacija in usklajevanje obveznosti neke vrste izziv in preizkušnja samega sebe –  naj bo to trening za (odraslo) življenje.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ