Prijava na e-nasvete

Vodnik za iskanje študijskega gradiva

Naj bo iskanje študijskega gradiva v knjižnici enostavno in hitro. Znate uporabiti vse različne vire, da pridete do najnovejših gradiv?

Digitalna knjižnica Slovenije

Dosegljiva je na naslovu www.dlib.si. Portal omogoča prost dostop do več kot milijon enot gradiva oziroma več milijonov strani digitaliziranega in izvorno digitalnega gradiva nacionalnega, kulturnega in znanstvenega pomena.

Za potrebe študijskega in znanstvenoraziskovalnega dela lahko uporabniki pregledujejo: okoli 400 naslovov znanstvenih revij:

  • več kot 1.300 naslovov starejše in druge sodobne periodike (časnikov, revij),
  • čez 34.000 knjig iz različnih zgodovinskih obdobij,
  • preko 28.000 starejših fotografij, plakatov, razglednic in vedut,
  • čez 4.000 enot notnega gradiva ter
  • številna visokošolska dela, umetniška dela, rokopise, zemljevide, tridimenzionalne predmete, načrte in virtualne razstave.

Iskanje študijskega gradiva v knjižnici

Pri iskanju študijskega gradiva v knjižnicah si pomagajte z aplikacijo Cobiss (Kooperativni online bibliografski sistem in servisi) https://www.cobiss.si/. V aplikacijo so vključene skoraj vse slovenske knjižnice. To pomeni, da lahko od koder koli, kjer imate dostop do interneta, brskate po online katalogu izbrane knjižnice. Gradivo lahko iščete po avtorju, naslovu, letu izida ali ključnih besedah.

Iskanje v knjižnici
1. Na spletni strani Cobiss (http://cobiss.si) odprite katalog slovenskih knjižnic Cobiss+. Izberite ustrezno bazo podatkov (torej ustrezno knjižnico) in poiščite gradivo po avtorju ali naslovu, letu izida … Način iskanja gradiva v Cobiss+ je enak ne glede na to, katero knjižnico izberete kot bazo podatkov. Lahko iščete tudi po vseh knjižnicah hkrati.
2. Ko se prikaže iskano gradivo, izberite izvod in si v zavihku zaloga izpišite podatke o izvodu (prvi stolpec), s katerimi boste v knjižnici našli izbrano gradivo. Npr. Študijski oddelek 027 KNJIŽNICA – pomeni, da je izbrana publikacija na Študijskem oddelku na številki 027 (skupina 0) pod črko K.
3. Poleg številke, kjer lahko najdete publikacijo, je tudi podatek o tem, ali je ta na voljo za izposojo in kakšen je rok izposoje.
4. Najlažja pot do gradiva je, da ga naročite v Cobiss+ prek spletne aplikacije Moja knjižnica. Pri vpisu v knjižnico preverite, ali ta omogoča to storitev ter določite geslo, s katerim boste naročali gradivo. Naročeno gradivo vas bo čakalo pri pultu za izposojo.

Dostopnost in razvrščenost študijskega gradiva

Dostopnost študijskega gradiva je v splošnih in visokošolskih knjižnicah večinoma v prostem pristopu. Razvrščeno je po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), ki je značilna za večino slovenskih, pa tudi evropskih knjižnic. Gre za razvrstitev gradiva po tematikah, pri čemer so tematike razvrščene po številkah od 0 do 9. Posamezna številka je nato prav tako glede na tematiko razdeljena na več podštevilk. Znotraj njih pa je gradivo razvrščeno po abecedi priimkov avtorja ali po naslovu. V Narodni in univerzitetni knjižnici je gradivo shranjeno v skladiščih. Če ga želite izposoditi, ga morate poiskati in naročiti preko računalniškega kataloga COBISS. Določen del gradiva je možno uporabljati le v čitalnicah NUK.

Članke in vire poiščite na spletu v podatkovnih zbirkah

Za iskanje študijske literature ali virov (zelo uporabno za znanstvene in strokovne tuje ter slovenske članke, tudi celotne knjige ali pa dele, prispevke na konferencah itd.) za seminarske naloge, vam priporočamo uporabo različnih podatkovnih zbirk.

Splet je preplavljen s številnimi informacijami, na žalost tudi nepopolnimi in lažnimi, zato informacije preverite več virih. Tudi na področju strokovne in znanstvene literature smo priča neverodostojnim informacijam, ki se pojavljajo predvsem v t. i. plenilskih revijah. Knjižnice vlagajo znatna sredstva v verodostojne vire, vse z namenom svojim uporabnikom zagotavljati kakovostne informacije. Čim prej se seznanite s knjižnicami, ki ponujajo gradivo za vaš program in čitalnicami, v katerih ga boste lahko pregledovali.

Iskanje študijskega gradiva in kakšen vir izbrati

Pri iskanju študijske literature ali virov (zelo uporabno za znanstvene in strokovne tuje ter slovenske članke, tudi celotne knjige ali dele, prispevke na konferencah itd.) za seminarske naloge vam priporočamo uporabo različnih podatkovnih zbirk. Uporabljate jih lahko tako v knjižnicah (predvsem visokošolskih) kot tudi z drugih lokacij (npr. od doma) preko oddaljenega dostopa.

V zbirkah različnih ponudnikov lahko iščete prek njihovih izvirnih vmesnikov. Ali uporabite katero od spodnjih orodij knjižnic. Ta omogočajo na enem mestu hitro iskanje in prikaz rezultatov iskanja iz številnih zbirk.

Pomembno!
Geslo, ki ga prejmete v knjižnicah za naročanje gradiva, služi tudi za dostop do zgoraj omenjenih orodij in podatkovnih zbirk.

NUK ima poseben portal Mrežnik, ki vsebuje informacije o dostopnih podatkovnih zbirkah, elektronskih znanstvenih revijah in knjigah, enciklopedijah, slovarjih itn. Vsebuje tudi pojasnila, kako do teh virov dostopati od kjerkoli. Naslov je https://mreznik.nuk.uni-lj.si

Digitalne knjižnice (Ljubljana)

  • mEga iskalnik NUK:

Iskalnik omogoča na enem mestu hitro in preprosto iskanje po več sto milijonih podatkov ter celotnih besedilih člankov in elektronskih knjig iz številnih zbirk ponudnikov, kot so: EBSCOHost, ELSEVIER, EMERALD, JSTOR, katalog NUK, dLib, Oxford UP, SAGE itd. Rezultati iskanj so prikazani v enem samem preglednem oknu, ki jih lahko preprosto omejujete po tematiki, jeziku, letu izida, ponudniku itd., mEga iskalnik ima tudi številne druge funkcionalnosti. Vmesnik je v celoti v slovenskem jeziku, uporabljajo ga lahko vsi uporabniki, tudi nečlani, ki lahko iščejo in prebirajo celotna besedila v prosto dostopnih virih, kot so npr. katalog NUK, dLib, ERIC, OAIster, arXiv, OAPEN Library itn., vsi člani NUK lahko uporabljajo prosto dostopne vire in večino naročniških virov, za katere imajo NUK in drugi konzorciji ustrezne licence; študenti in zaposleni na Univerzi v Ljubljani, ki so člani NUK, lahko uporabljajo vse vire. Dostop je možen tudi s študentsko identiteto. Aktualne informacije o dostopu so objavljene na portalu Mrežnik in pa na spletni strani sistema COBISS v meniju Baza podatkov.

  • DiKUL (dikul.uni-lj.si):

Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani temelji na podobni platformi kot mEga iskalnik, zato so njune funkcionalnosti zelo podobne, nekoliko se razlikujeta le po vsebini oziroma vključenih zbirkah. Uporabljajo ga lahko študenti in zaposleni na lokacijah UL, z geslom pa z oddaljenih lokacij študenti in zaposleni, ki so člani knjižnic UL.

Geslo, ki ga prejmete v knjižnicah za naročanje gradiva, služi tudi za dostop do zgoraj omenjenih orodij in podatkovnih zbirk.

Digitalne knjižnice (Maribor)

  • UM:NIK (www.ukm.um.si):

Temelji na enaki platformi kot DiKUL. Razlike so predvsem v dostopnih vsebinah oziroma zbirkah. Iskalnik lahko uporabljajo vsi, dostop do celotnih besedil imajo študenti in zaposleni Univerze v Mariboru (UM).

  • DKUM (dk.um.si):

Digitalna knjižnica UM je portal za dostop do elektronskih informacijskih virov, ki nastajajo na UM. Omogoča tudi dostop do diplomskih del, magistrskih in doktorskih nalog nekaterih članic, dostop do spletnih izdaj znanstvenih in strokovnih revij ter drugih publikacij, ki jih izdaja UM. Vključuje tudi plačljive podatkovne zbirke različnih ponudnikov, ki jih kupujejo knjižnice Univerze.

Digitalne knjižnice (Primorska)

  • Digital : UP:

Preko portala DIGITAL : UP – Digitalni portal Univerze na primorskem pa lahko brskate po oddelkih Univerzitetne knjižnice. Po tiskanih virih (zavihek Katalog UPUK), ki so na voljo v knjižnicah UP UK, in enotno iskanje po različnih elektronskih virih (zavihek E-viri UPUK), tako naročniških kot tudi prosto/odprto dostopnih. Bazo diplomskih, magistrskih in doktorskih del ima tudi Univerza na Primorskem (https://repozitorij.upr.si/).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ