Prijava na e-nasvete

Varčevanje za večje nakupe: kako privarčevati kot študent


Kako privarčevati kot študent in hkrati ne pozabiti na varčevanje za večje nakupe? Ko se znajdemo v študentskih letih, je finančno varčevanje morda eden najmanj privlačnih vidikov naše vsakodnevne skrbi. Ko smo še mladi je ključno, da se naučimo pravilnega ravnanja z denarjem in kako ga pametno uporabiti. Mag. Karmen Darvaš Šega iz Finančne hiše d.o.o. deli svoje dragocene nasvete o tem, kako zasluženi denar učinkovito varčevati ter zakaj je pomembno razmišljati dolgoročno že v mladih letih.

Nasvet varčevanje za večje nakupe

»Z denarjem, ki ga zaslužite in ga ne potrebujete za tekočo mesečno porabo, predlagam, da ga hranite vsekakor kratkoročno na banki ali nalaga v vzajemne sklade, kjer se časovno ne vežejo,« pravi mag. Karmen Darvaš Šega iz Finančne hiše, d. o. o. Bolje, kot da denar hranite doma, je, da ga odnesete na banko, saj pokrivate vsaj inflacijo. Denar doma vam inflacija nažira, to pa pomeni, da si boste čez eno leto za isti denar kupili manj. Veliko mladih že danes misli na svojo prihodnost in sklepajo dolgoročna rentna zavarovanja za daljše obdobje (10–20 let). »Za dobo 10 let je primerno varčevanje za pologe za nakup prvega stanovanja – dovolj dolga doba, da si lahko z manjšimi mesečnimi zneski privarčujete konkreten znesek zaradi obrestno-obrestnega računa. Po drugi strani pa je tukaj tudi psihološki sprožilec, ko se vežete na dobo 10 let, da kljub oviram vztrajate daljše obdobje in predčasno ne potrošite denarja, ki bi bil namenjen dolgoročnemu cilju,« dodaja mag. Darvaš Šega.

Kako privarčevati kot študent za večje nakupe: piramida o varčevanju

Za ponazoritev različnih oblik varčevanja, tako dolgoročnih kot kratkoročnih, si lahko ogledate spodnjo piramido. Banke vam ponujajo TRR, depozite, v sodelovanju z zavarovalnicami pa tudi zavarovanja. Višje ko se premikate proti vrhu piramide, večje tveganje prevzamete z naložbo.

Na vrhu piramide pa so najbolj tvegane naložbe.

V sredini piramide je naložbeni del.

Čisto spodaj je temelj – osebna finančna varnost. 

O čem se pozanimati pri varčevanju na banki

Preden se pri banki odločite za varčevanje, se pozanimajte, kakšni so pogoji varčevanja, kakšne kazni lahko dobite, če se predčasno odločite, da varčevanje prekinete. Ne pozabite povprašati tudi o načinu obrestovanja, ali je obrestna mera fiksna ali spremenljiva.

Kako prihraniti in začeti varčevati za večje nakupe

Za denar, ki si ga puščate na transakcijskem računu (TRR), je večja verjetnost, da ga boste porabili prej, kot ste si zadali cilj. Ena možnost je, da se pri banki pozanimate o bonus računih. To so računi, kamor lahko položite poljuben znesek in ga kadar koli tudi dvignete. Ves čas, ko imate ta denar na posebnem računu, pa dobite obresti. Torej nekaj zaslužite v primerjavi s tem, če denar pustite na običajnem transakcijskem računu. »Običajno je ta račun ločen v okviru enega TRR, kar pomeni, da imate ločeno evidenco, koliko sredstev ste dali na stran.«

Ko se odločate za izbiro varčevanja, si odgovorite na sledeča vprašanja:

  • Kaj želim doseči z investiranjem v različne oblike?
  • V kakšnem časovnem obdobju želim to doseči?
  • Kakšno tveganje sem pripravljen prevzeti?

Ne glede na to, za katero obliko varčevanja se boste odločili, dobro premislite o vseh možnostih ter o svojih željah in potrebah, o prihodnjih izdatkih (avtomobil, stanovanje, potovanje ipd.). Nikakor ne sklepajte oblik varčevanja brez premisleka in brez razumevanja, kaj pomenijo ter kakšna tveganja in pogoje prinašajo.

Vira: www.financnahisa.si in www.zps.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ