Prijava na e-nasvete

Potek razgovora za delo

Cilj razgovora za delo je v tem, da potencialnega delodajalca prepričate, da ste ravno vi najboljši za razpisano delovno mesto. Zato morate na razgovoru vzbuditi občutek, da podjetju ponujate tista znanja, sposobnosti in lastnosti, ki jih pri kandidatu iščejo. Vedeti morate, da razen bontona ni neke veljavne formule, kako na razgovoru za delo uspeti. Med razgovorom za zaposlitev tudi vi izbirajte delodajalca, podjetje in delovno mesto. Ne glejte na razgovor, za delo kot da samo delodajalec izbira vas. Predvsem pa nikoli ne pokažite svoje obupanosti, tudi če delo iščete dalj časa.

V večjih podjetjih je na zaposlitvenem razgovoru običajno več ljudi – to so kadrovniki, vodje oddelkov in bodoči sodelavci. V manjših podjetjih lahko razgovore vodi tudi direktor. Po uvodnih besedah in rokovanju vam najprej postavijo bolj splošna vprašanja o izobrazbi in delovnih izkušnjah. Sledijo vprašanja, ki se nanašajo na delovno mesto samo. Na koncu so spet “lahkotnejša” vprašanja o vaših hobijih, preživljanju prostega časa itd. Na koncu razgovora vam sporočijo, kako vas bodo o poteku izbora obveščali. Sledi pozdrav in rokovanje.

Podjetja preko razgovora za delo iščejo ljudi, ki:

 • Imajo delovne navade, primerne delovne izkušnje, izobrazbo, pokažejo zanimanje za delovno mesto in jih ne zanimajo samo pravice (dopust, prazniki, odmori);
 • imajo sposobnosti komunikacije in učenja, so fleksibilni, samoiniciativni, samostojni, učinkoviti, iznajdljivi in dinamični;
 • so lojalni in znajo ohraniti poslovne skrivnosti;
 • bodo prispevali nove, sveže ideje in rešitve;
 • izžarevajo pozitivno energijo in jim iskren nasmeh ni nekaj neznanega.

Pred razgovorom za delo

 • Preverite podjetje: kakšne produkte ali storitve opravlja, število zaposlenih, enote v tujini, preverite sporočila za javnosti, promocijska sporočila, splet, povprašajte znance, zaposlene …
 • Preverite stanje sektorja, v katerem deluje podjetje: kakšni so trendi in kako bo v prihodnosti ter kaj delajo konkurenčna podjetja.
 • Preverite sogovornika s pomočjo omrežij ter njegova zanimanja (če je ta znan).
 • Spoznanjte sebe – pripravite seznam vaših lastnosti in sposobnosti, jih povežite s svojimi dosedanjimi izkušnjami ter pripišite potrebam podjetja – tako boste jasno videli, kje podjetje potrebuje prav vas.
 • Uredite si pričesko, punce se lahko rahlo naličite, oblecite se elegantno, očistite čevlje. Obleka naj bo čim bolj diskretna, ne pretiravajte z barvami, modnimi dodatki, kričečimi vzorci ali s preveč vpadljivimi čevlji.
 • S seboj prinesite življenjepis, seznam referenc, še posebej, če vas zanje niso prosili. S tem boste vaše izkušnje še podkrepili.
 • Na razgovor ne zamujajte, saj zamuda kaže vašo neresnost. Na dogovorjeno mesto pridite 5 ali 10 minut prej.

Če boste zaradi oddaljenosti podjetja, lokacije v tujini ali časovne stiske opravljali razgovor preko video klica, boste najverjetneje uporabili program Skype. Pazite, da imate ustrezno uporabniško ime, primeren prostor brez hrupa, kar velja tudi pri telefonskem klicu. Pomagate si lahko z vnaprej pripravljenimi opornimi točkami, pri roki imejte pisalo za zapisovanje dogovorjenega. Med intervjujem glejte v kamero in ne tipkajte ali brskajte po spletu, najbolje je, da zaprete vse ostale programe. Odgovarjajte razločno in jasno, s celimi stavki, kar je še bolj pomembno pri telefonskem razgovoru, saj vas izpraševalec ne vidi. Tudi po telefonu se lahko nasmehnete (seveda ob pravem času), saj bo izpraševalec to čutil na barvi glasu.

Prvi vtis razgovora

Za dober prvi vtis imate samo eno priložnost, zato naj bo vaš prihod veder, s sproščenim nasmehom, glejte v oči, primerno stisnite roko, pazite na gibe rok in imejte vzravnano držo. Stisk roke naj ne bo premočan in ne mlahav, traja naj približno tri sekunde. Z rahlo nagnjenostjo naprej med sedenjem izražate zanimanje.

Potek razgovora za delo

Na začetku kadrovnika zanimajo vaša znanja, izobrazba in delovne izkušnje. Med razgovorom se ocenjujejo vaše sposobnosti komuniciranja, vaše ideje, stopnja samozavesti, vaš potencial in kompetence. Če bo delodajalec ugotovil, da izpolnjujete določene zahteve za delovno mesto, bo pričel vaše karierne cilje, poglede, želje, povezovati z delovnim mestom, za katerega kandidirate. Če so bili za vas zainteresirani, vam bodo v zaključku povedali še kaj o načinu dela, možnostih napredovanja, plači, dodatnem izobraževanju … Podali vam bodo informacije o tem, kdaj vas bodo v naslednjih dneh poklicali, o naslednjem razgovoru ali sestanku … Ob koncu razgovora povejte, da vas delo zanima, se zahvalite, prosite za kakšno vizitko in se še enkrat ustrezno rokujte. V roku enega dne po razgovoru lahko pošljete zahvalno pismo, v katerem se zahvalite in s tem tudi malo spomnite nase.

Med razgovorom za delo

Govorite jasno in razločno, ne pretiravajte z dolgimi odgovori, prav tako ne samo z da ali ne. Pomembno je, da zastavite kakšno vprašanje, na katerega med razgovorom niste prejeli odgovora in vas zanima. Ne zastavljajte vprašanj glede plače.

Pozorno poslušajte in iskreno odgovarjajte na vprašanja.

Med pogovorom spraševalca ves čas glejte v oči in ohranjajte očesni stik, ki naj ne bo predolg in ne prekratek. Ne glejte v tla ali nekam predse, sedite vzravnano z obema nogama na tleh, pazite na gibe rok in mimiko obraza.

Ne govorite po nepotrebnem, ne skačite v besedo, ne žvečite, ne igrajte se z lasmi, ključi ipd., ne govorite slabo o prejšnjih delodajalcih in izključite mobilni telefon. Pokažite razumevanje, strpnost, lepo vedenje, interese, navdušenje in željo po novi zaposlitvi.

Med razgovorom dobro opazujte prisotne in ocenite, ali so pripadni svojemu podjetju, navdušeni nad delom. Se čutite dobrodošli ter, ali so vam izpraševalci všeč, predvsem vaš bodoči nadrejeni. Ko se sprehodite po hodniku, se razglejte naokoli, ali je okolje za delo za vas ustrezno. Opazujte, če sodelavci delujejo srečni in sproščeni.

Po razgovoru za delo

Po vsakem razgovoru za službo naredite nekakšno analizo. Kakšna vprašanja so vam postavljali in kako ste nanje odgovarjali, kaj ste dobro odgovorili in kaj bi lahko še bolje. Kakšne so bile reakcije izpraševalcev na vaše odgovore in kakšen vtis ste naredili. Zapišite si vprašanja, vaše odgovore in opažanja; to vam bo pomagalo pri naslednjem razgovoru. Če ste zavrnjeni, premislite, zakaj ste bili zavrnjeni in kaj se lahko iz tega naučite. Ali ste odgovarjali dovolj dobro, imate dovolj in ustrezne delovne izkušnje, kakšna je vaša izobrazba in dodatna znanja itd. Na zavrnitev ne smete gledati kot na osebno zavrnitev ali poraz. To vzemite kot dejstvo, da je drug kandidat bolje ustrezal zahtevam kot vi.

ZAPOMNITE SI: Na razgovoru ne bo izbran najboljši, temveč tisti, ki se bo najbolje predstavil. Dobili ste bitko za službo – izpolnili vse pogoje, poleg tega ste se izkazali še na razgovoru. Sprejeti ste na delovno mesto! Ko pridete prvi dan v službo, se najprej javite predstojniku, ki vas bo seznanil z bodočimi sodelavci. Pri predstavljanju skušajte napraviti prijeten vtis. Naj vas ne spravi v slabo voljo, če kateri izmed sodelavcev ne bo ravno prijazen. Tudi če vas postavijo v najbolj temen kot pisarne, se ne vznemirjajte. Vedeti morate, da se vam kot novincu nihče ne bo umikal v najtemnejši del pisarne. Ker je prvi vtis najpomembnejši, se trudite, da ne zamujate v službo že na začetku in da med delovnim časom ne hodite po zasebnih opravkih. Svoje zmožnosti raje pokažite z dejanji kot pa z besedami. Službenega telefona ne uporabljajte za zasebne pogovore in pred vstopom v tujo pisarno vedno potrkajte. Če hočete, da se boste v službi dobro počutili, morate s sodelavci razvijati kolegialen odnos. To pomeni, da se spoštljivo vedete do vseh, ne glede na to, ali gre za direktorja podjetja ali za vratarja.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ