Na univerzi v Arkansasu so ugotovili, da imajo študentje, ki redno obiskujejo kulturne prireditve boljše literarno znanje, toleranco in empatijo do drugih ljudi. Dosegajo tudi boljše rezultate na testih in hitreje prepoznajo, kaj drugi ljudje razmišljajo, občutijo ali jim želijo sporočiti.

Smešni prizori kulturnih dogodkov vas bodo razvedrili, ob resnejših pa premišljujete o pomembnih življenjskih vprašanjih, ki vam lahko razkrijejo tudi del lastne identitete. Morda boste kakšno lekcijo prenesli v lastno življenje, odnose ali način razmišljanja. Sodobni kulturni dogodki tudi spodbujajo razmišljanje o samem sebi, o vašem življenju in o svetu. V srednji šoli so kulturne aktivnosti za vas izbirali profesorji, zdaj pa imate priložnost, da sami izberete, kaj boste gledali ali obiskali. Slovenija ima veliko kulturnih znamenitosti, med katerimi so največ pozornosti deležni različni gradovi, galerije, muzeji. Izberite manj znane znamenitosti, ki so prav tako vredne ogleda.

Za prihodnje leto pa se lahko vpišite v abonma, tako da na dan prestave ne boste imeli izgovorov, da ne bi šli. Na ta način boste tudi prihranili, kot če bi vsako predstavo plačevali posebej, poleg tega pa boste imeli tudi zagotovljen sedež. Večina organizacij za vas ponuja različico po študentski ceni.

Če imate željo, da bi trenutke kulturne aktivnosti delili z nekom ali si izmenjali mnenja, vendar od bližnjih nihče ne goji tega navdušenja, se pridružite kulturnim klubom ali lokalnim kulturnim društvom.

Letni kulturni izziv

Naredite si letni plan, ki se lahko začne tudi aprila, da se boste udeležili vsaj 1 kulturnega dogodka ali obiskali 1 kulturno znamenitost na mesec. Sestavite si seznam kulturnih aktivnosti iz različnih področij kot prikazuje slika. Raznolik izbor vam bo pomagal, da poglobite vaše znanje in odkrijete nova področja zanimanja.

Oktober: SPOZNAJTE VAŠE UNIVERZITETNO MESTO  
V Ljubljani obiščite ljubljansko barje in Plečnikovo cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, sprehodite pa se lahko tudi do Rimskega zidu na Mirju.
V Mariboru se odpravite na Pekrsko gorco ali si ogledate dvorec Betnava in Muzej Nadškofije Maribor.
V Kopru vas čakata Taverna Koper, bivše skladišče soli, ter Škocjanski zatok.
V Novi Gorici si lahko ogledate grobnico zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov in se sprehodite po Erjavčevi ulici, ki z Alejo slavnih mož povezuje italijansko in slovensko stran mesta.
V Novem mestu lahko obiščete najstarejši narodni dom v Sloveniji, v Dolenjskem muzeju si ogledate arheološko razstavo, ali se sprehodite po Zupančičevem sprehajališču ob Krki in po Kettejev drevoredu.
November: OBISK MUZEJA DOMAČE IN KMEČKE OBRTI  
Obiščite zanimive zbirke in muzeje kmečke opreme, ki predstavljajo življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki so jih uporabljali. V marsikaterem muzeju pa so na voljo tudi predstavitve kmečkih obrti.  
– Muzej na prostem Rogatec
– Notranjski muzej Postojna
– Rokodelski center Ribnica
– Muzej kmečke opreme Podčetrtek
– Koroški pokrajinski muzej  
December: OBISK GLASBENEGA DOGODKA ALI BRANJA POEZIJE  
Udeležite se literarnega večera, na katerem se predstavijo pesniki in prozaisti, ki pogosto sami interpretirajo svoje zgodbe. Ne pozabite na predstave z več klasične glasbe, z obiskom opere ali baleta. Med poslušanjem opere se v možganih sproščajo večje količine hormona dopamina, zato ste srečnejši. Umirila se bo vaša srčna frekvenca in znižal krvni tlak. Ritmi tovrstne glasbe so podobni srčnemu ritmu, zato boste mirnejši in boljše razpoloženi.    Decembra pa se lahko na Prešernov rojstni dan, ko praznujemo Ta veseli dan kulture, udeležite še katere od številnih brezplačnih predstav v vseh večjih mestih.  
Januar: OBISK GLEDALIŠKE PREDSTAVE   
Ponudba gledaliških predstav je pestra in zagotovo boste našli temo, ki bi vas zanimala. Popularne so zgodbe v pesmi, mjuzikli, ki imajo poleg dramskega dogajanja vpletene še zabavne koreografije in pesmi, katerih uprizoritev vam lahko še mesece odzvanja v ušesih. Nekatera gledališča ponujajo t. i. nadaljevanke (pripravijo predstavo, ki se odvija čez več delov oziroma uprizoritev, ki se med seboj povezujejo, podobno, kot da bi gledali TV serijo).
Februar: UDELEŽBA NA BREZPLAČNEM KULTURNEM DOGODKU  
Vsako leto na državni kulturni praznik imate možnost, da se brezplačno sprehodite po večini muzejev in galerij, brezplačne pa so tudi vstopnine in ogledi nekaterih koncertov, gledaliških predstav, filmov itd. Določene knjižnice imajo ta dan tudi možnost vračila knjig brez stroška zamudnine in/ali brezplačen vpis.    
Marec: OGLED DOKUMENTARNEGA FILMA  
Zasledite lahko različne stile dokumentarnega filma od razlagalnih, opazovalnih, poetičnih in refleksivnih do uprizoritvenih in participativnih. Ideje za dokumentarni film lahko poiščete tudi na Festivalu dokumentarnega filma, ali na različnih spletnih straneh (npr. topdocumentaryfilms.com, timeout.com, documentaryheaven.com). 
April: OGLED ROJSTNE HIŠE SLOVENSKEGA PESNIKA ALI PISATELJA  
Pridobite vpogled v odraščanje in življenje slovenskih pesnikov in pisateljev.  
– Velika Polana (bližina Lendave) – rojstna hiša pisatelja Miška Kranjca
– Vrhnika (blizu Ljubljane) – Cankarjeva spominska hiša
– Vrba (Žirovnica) – Prešernova rojstna hiša
– Kamnik – Rojstna hiša pesnika Rudolfa Maistra
– Mežiška dolina – Spominski muzej Prežihovega Voranca  
Maj: OBISK GALERIJE ALI MUZEJA  
Pozorni bodite na Mednarodni dan muzejev (18. maj), ko svoja vrata brezplačno odprejo muzeji in galerije po vsej Sloveniji.  
– Pokrajinski muzeji (Celje, Maribor, Ptuj, Koper, Koroški, Murska Sobota)
– Umetnostna galerija Maribor
– Gornjesavski muzej Jesenice
– Loški muzej Škofja Loka
– Kobariški muzej
– Mestna galerija Ljubljana
– Moderna galerija
– Muzej novejše zgodovine
– Muzej športa
– Slovenski etnografski muzej
– Vojaški muzej
Junij: OBISK RAZSTAVE  
Razstave se ponašajo s predajanjem unikatnih, vznemirljivih, sodobnih, privlačnih in navdihujočih umetnin, ki vzbujajo občutke in razmišljanje v opazovalcu. Tematike razstav so različne, lahko obiščete tradicionalne razstave v galerijah, izberete zanimive sodobne instalacije, lahko pa se udeležite potopisnih razstav, fotografsko razstavo, zbirka razglednic pesnika/pisatelja. Bodite med letom na preži tudi za Pop Up razstavami in instalacijami. Sprehodite se lahko tudi po parkih, npr. po Galeriji v parku Tivoli ali Krajinskih parkih po Sloveniji, ki med letom prav tako organizirajo razstavo v krajinskih parkih (npr. Rakova jelša, Goričko, Strunjan, Sečoveljske soline).
Julij: FILMSKI VEČERI  
Po Sloveniji poleti kar mrgoli filmskih večerov na gradovih, v parkih, gledališč in drugih prizoriščih na prostem. Izberite novo destinacijo in se podajte na ogled filma. Pogosto so izbrani filmi, s katerimi želijo kulturne ustanove spodbuditi k drugačnemu pogledu na svet, motivirati in navdahniti vse generacije. 
Avgust: STAND-UP KOMEDIJE  
Tekom leta se zvrstijo številni dogodki stand-up komedije. Stand-up komedija izvira iz Velike Britanije, moč pa jo je bilo zaslediti že od 18. stoletja naprej na britanskih dvorih. Svoj zmagoviti pohod po odrih je začela v 70. letih, ki jih lahko označimo kot začetek moderne stand-up komedije. Na primer udeležite se lahko Festivala PANČ ali že med letom spremljate standupsi.com, kjer združujejo različne dogodke.
September: URBANA KULTURA  
Čeprav ima izraz urbana kultura tudi negativen prizvok, označuje predvsem umetniško izražanje subkultur, včasih poglejte tudi stran od tradicionalne kulture in opazite kakšen nov slog. Preživite sončno popoldne na sprehodu po mestu in opazujte spektakularne grafite in skulpture. Na vaših dopustniških popotovanjih in sprehajanju po mestih bodite pozorni, hitro boste opazili, kako se menjajo trendi in kako nasprotni so si umetniški izdelki, slogi oblačenja, glasba. Poskusite si ozavestiti in spoznavati drugačnost ljudi – v razmišljanju, umetnosti, izražanju.  

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR