• Vrednostna kartica Urbana

Je rumene barve, nadomešča žetone in gotovino. Je brez imena in je prenosna. Na urbano je mogoče naložiti dobroimetje v vrednosti do 50 €. Najmanjša vrednost polnitve na Urbanomatih je 0,05 €, na drugih prodajnih mestih pa 0,10 €. Uporabljate jo lahko tudi v Mestni knjižnici Ljubljana, kjer vam natisnejo nanjo ime in priimek ter člansko številko.

  • Terminska kartica Urbana

Je sivo zelene barve in nadomešča vse vrste mesečnih vozovnic. Izdana je na ime in ni prenosljiva. Omogoča neomejeno število voženj na vseh linijah mestnih avtobusov. Pridobite jo lahko le na potniških blagajnah LPP in na Avtobusni postaji Ljubljana. Polnite jo lahko normalno na Urbanomatih in ostalih mestih, le da s plačilom podaljšate njeno veljavnost. Nanjo lahko naložite tudi dobroimetje (do 50 €), če jo npr. želite uporabljati za plačevanje parkiranja. Kartica je trajna in dobroimetje na njen ne zastara.

Z obema vrstama kartic je uveden sodoben elektronski plačilni sistem, ki omogoča brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje. Izdelava kartice stane 2 €.

Prodajna mesta

Kartico Urbana lahko kupite v vseh trafikah, kjer jo lahko tudi polnite. Poiščite jo tudi v turističnih centrih po Ljubljani, na Avtobusni postaji in potniški blagajni (Slovenska 56 – Bavarski dvor) LPP. Polnite jo lahko na vseh Urbanomatih in mestih, kjer najdete nalepko. To je sedaj možno že v različnih trgovinah, večinoma v trgovinah v bližini postaj, kjer pa ni urbanomata. Uporabniki storitev enotne mestne kartice Urbana si lahko na svoje pametne telefone s sistemom Android ali iOS namestite novo mobilno aplikacijo Urbana, ki služi kot virtualna kartica. Več preberite tukaj.

Kaj potrebujete za Urbano

Za nakup VREDNOSTNE kartice ne potrebujete ničesar. Za pridobitev TERMINSKE kartice pa potrebujete različne dokumente za različna polnjenja:

1. Šolska mesečna vozovnica

– potrjena Vloga za pridobitev subvencionirane mesečne vozovnice, osebni dokument (osnovnošolci potrebujejo samo osebni dokument).

2.  Splošna mesečna vozovnica

– osebni dokument.

3. Mesečna vozovnica s 50 % popustom

– potrdilo Zavoda RS za zaposlovanje o vpisu v evidenco brezposelnih oseb, ki ni starejše od 30 dni in osebni dokument.

4. Brezplačna vozovnica

– odločbo, ki dokazuje upravičenost;

– osebni dokument.

Terminske kartice vam ni treba zamenjati, če se vam zamenja status, le pravico za drugo vrsto mesečne vozovnice je treba zapisati nanjo.

Cene

VRSTA VOZOVNICECENA v EUR (z DDV)
Prevoz (s prestopanjem znotraj 90 minut) z uporabo kartice Urbana (cene veljajo tudi za plačilo z mobilnim telefonom, le da NE VELJA prestopanje)
CONA 1 (1 območje)1,30
CONA 2 (2 območji)

1,75

CONA 3 (3 območja)

2,70

Mesečne vozovnice (z uporabo terminske kartice Urbana):
– šolska cona 1

20,00

– šolska cona 2 in 3

25,00

– splošna cona 1

37,00

– splošna cona 2

49,00

– splošna cona 3

63,00

– s popustom za brezposelne

17,00

mesečna prenosna

42,50

Letna prenosna vozovnica

420,00

Kartica Urbana (elektronski medij)

2,00

Urbanomati

Na Urbanomatu je mogoče:

– naložiti dobroimetje na vrednostno kartico;

– naložiti mesečno vozovnico in/ali dobroimetje na terminsko kartico

– preveriti stanje na kartici in natisniti izpis stanja.

Z Urbanomatom “se pogovarjamo” s pomočjo zaslona, občutljivega na dotik. Gumbi za izbiro postopkov se pojavljajo na zaslonu in na zaslonu nanje tudi pritisnemo.

Kako plačam na Urbanomatu?

– z bankovci za 5, 10, 20 in 50 €;

– s kovanci za 1 in 2 € ter za 0,05, 0,10, 0,20, 0,50 €, v največji skupni vrednosti 10 EUR (omejitev je postavljena, da ne prihaja do prehitre polnitve kaset za kovance);

– s plačilnimi karticami ter kreditnimi karticami Diners, Mastercard in BA Maestro.

– z uporabo sistema VALÚ Moneta na mobilnem telefonu.

Najmanjša vrednost polnitve kartice na Urbanomatu je 0,05 €, najvišja pa 50 €. Lokacije Urbanomatov si lahko ogledate tukaj.

Če na Urbanomatu pride do napake pri zapisovanju dobroimetja ali mesečne vozovnice, to sporočite v klicni center na številko 080 60 77 skupaj s podatkom o identifikacijski številki vaše kartice.

Nadzor

Nadzor veljavnosti se izvaja med vožnjo. Po navadi do vas pristopi kontrolor, ki mu morate pokazati svojo kartico. Na zahtevo morate pokazati tudi osebni dokument (predvsem pri terminskih karticah). Če nimate kartice, morate zapustiti vozilo, če pa imate neveljavno vozovnico, pa vam jo odvzamejo (da jo ponovno pridobite morate plačati 40 €). Če ste plačali s telefonom, morate na zahtevo poklicati na 1899 in telefon prisloniti na kontrolorjev terminal. Potnik v vozilu, ki ni plačal vožnje ali ne pristane na kontrolo plačila vozovnice, mora vozilo zapustiti na zahtevo kontrolorja izvajalca, mestnega redarja ali inšpektorja. Šteje se, da potnik nima vozovnice, če se sklicuje na nedelovanje mobilnega telefona ob kontroli plačila vožnje. Če se zgodi, da kartice niste validirali ob vstopu na avtobus ali pa če je ne želite pokazati, vas kaznujejo z globo 40 €.

Izguba ali kraja

Izgubo ali krajo kartice Urbana nemudoma sporočite na številko 080 60 77 in se nato oglasite v potniški blagajni LPP na Slovenski cesti 56. Stroški izdelave in izdaje dvojnika izgubljene ali ukradene kartice znašajo 10 EUR (manipulativni stroški 7 EUR + kartica 2 EUR).

Vir: www.jh-lj.si/lpp

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR