Če se nemudoma po izgubi statusa ne zaposliš, moraš obvezno zdravstveno zavarovanje urediti sam. A tudi če se zaposliš in obvezno zdravstveno zavarovanje uredi delodajalec, moraš dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti sam. To uredi čimprej, saj so lahko stroški zdravstvene oskrbe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja izjemno visoki. Preveri, kako in kdaj moraš to storiti.

 

OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Zate ga uredi:

  • delodajalec, ko se zaposliš,
  • Zavod za zaposlovanje, ko se prijaviš kot iskalec zaposlitve in zaprosiš za denarno nadomestilo (vendar šele po prejeti odločbi),
  • Center za socialno delo, če pridobiš ustrezno odločbo.

Sam ga moraš urediti:

  • če ti nista dodeljena denarno nadomestilo ali socialna pomoč,
  • ko izgubiš status (pavziraš, diplomiraš …),
  • ko se samozaposliš (ustanoviš svoje podjetje).

Kje ga lahko urediš: na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Čas za ureditev: najkasneje v 8 dneh po prenehanju statusa študenta ali ob zaključku šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti.

Ko urediš obvezno zdravstveno zavarovanje, pa ne pozabi urediti še dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S  tem se zaščitiš pred stroški doplačil za zdravstvene storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.

 

DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

  • Ker je prostovoljno, ga moraš skleniti sam.
  • Kje ga lahko urediš: enostavno in hitro na spletu ali osebno na zdravstveni zavarovalnici.
  • Čas za ureditev: najkasneje v 30 dneh po prenehanju statusa študenta ali ob zaključku šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti. Če to storiš po preteku roka, boš moral še tri mesece po sklenitvi določen delež stroškov zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti, doplačevati sam. 

Ne pozabi, da se premija vsako leto nezavarovanosti poviša za 3 odstotke. Če se torej ne zavaruješ dopolnilno v enem letu od prenehanja statusa, boš, ko postaneš zavezanec za doplačilo, za vsako polno leto nezavarovanosti doplačeval za 3 odstotke višjo premijo.

Poskrbi zase in si uredi Dopolnilno pravočasno! Enostavno in hitro ga skleni preko spleta TUKAJ in pridobi posebno ugodnost bon za 20 evrov, unovčljiv v spletni trgovini enaA.com.

Za vse odgovore na tvoja vprašanja bodo z veseljem odgovorili svetovalci v Triglav, Zdravstveni zavarovalnici, ki so na voljo vsak dan na brezplačni telefonski številki 080 26 64.

Oglasno sporočilo Triglav, zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR