Spletna peticija proti 5G
Ali lahko zaustavimo uvedbo 5G? Aktivisti pozivajo svetovno javnost k podpisu peticije za zaustavitev 5G https://www.5gspaceappeal.org/, ki bo predana vsem vladam po svetu, kot poziv javnosti, da se zaustavi uvedba novega močnejšega 5G omrežja, saj učinki na zdravje niso poglobljeno raziskani in so verjetno škodljivi. Če pridemo do točke preloma, ko se bo dovolj ljudi zavedalo učinkov EMS in da je to pomembna tema, bo industrija začela z oblikovanjem varne tehnologije in ko to naredi, se lahko celotna družba pomakne k bolj zdravi prihodnosti (1).

Mobilni telefoni, bazne postaje, Wi-Fi, 3G, 4G, 5G … Zakaj ne smemo le domnevati, da je brezžična tehnologija varna? Jeromy Johnson (1) zastavi pomembno vprašanje: »Ali ste prebrali drobni tisk v uporabniškem priročniku vašega pametnega telefona, v katerem je zapisano, da naj ne bi bili nikoli bližje glavi kot 0,5 m?« Mnogi ne vedo, da imajo vsi novi telefoni izmerjeno SAR vrednost (SAR vrednost vašega telefona lahko preberete na spletni strani proizvajalca), ki pove stopnjo sevanja na telo in glavo uporabnika. Postavi se vprašanje, čemu vse te meritve?

Kakšen pa je vpliv trajne izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju (EMS) in zakaj so nekateri znanstveniki ter zdravniki po svetu začeli svariti pred posledicami? Children’s Health Defense Team (2) v uvodu opozorila o nevarnosti 5G-ja zapiše: »Navdušenje, s katerim javnost sprejme vsako novo mobilno in brezžično tehnologijo (od katerih večina nikoli ni bila podvržena ustreznemu testiranju varnosti ali razvoju standardov), kaže, da potrošniki redko razmišljajo o zdravstvenih posledicah brezžične infrastrukture.«

Vzpostavitev 5G

Peta generacija (5G) omrežij in tehnologije ter antenski stolpi, ki bodo postavljeni bolj na gosto (viri: 1, 5, 6), nas bo podvrgla neprimerljivim oblikam in količinam neprekinjenega sevanja, brez predhodnih študij o morebitnem vplivu na zdravje (vira: 2, 3).  

Razkrito je bilo tudi, da je v načrtu »poselitev« orbite okoli zemlje z 20.000 sateliti, ki bodo oddajali 5G mikrovalovno sevanje preko vsakega kvadratnega metra zemlje našega planeta (5).

Dr. David Karpenter (3) je v intervjuju poudaril: »/V/emo, da je radiofrekvenčno sevanje /(visokofrekvenčno sevanje)/ 3G in 4G povezano z različnimi učinki na zdravje ljudi. Vsi bomo izpostavljeni radiofrekvenčnem sevanju, še bolj neprekinjeno in bolj intenzivno, in to bo povzročilo več bolezni ljudi.« V kolikor ima prav, nas v prihodnosti lahko čakajo zelo neprijetna spoznanja, ki jih bomo lahko primerjali z odkritjem škodljivosti kajenja.

Belgijska vlada je zaustavila načrte za vzpostavitev 5G omrežja, zaradi učinkov na zdravje. Poudarja, da ne more sprejeti tehnologije, če se ne spoštujejo standardi sevanja, ki morajo varovati državljane. Bruselj tako postaja 1. večje mesto, ki zaustavlja 5G zaradi neraziskanih učinkov na zdravje (4).

Kakšno moč bo imelo 5G omrežje

Moč 5G bo povzročila veliko višje frekvence in valovanje, kot naše trenutne mikrovalovne naprave (5).

Danes še lahko izberemo in živimo v kraju z zmanjšano izpostavljenostjo mikrovalovom, tako da izberemo kraj, ki je bistveno bolj oddaljen od mobilnih stolpov. Vendar že v bližnji prihodnosti to ne bo več možno, ker nas bo 5G omrežje obsevalo kjerkoli bomo živeli ali delali, opozarja tudi John P. Thomas (6).

 »Pametni telefoni v omrežju 5G bodo prenašali in sprejemali mikrovalovne signale, ki so 10 krat močnejši od trenutnih 4G pametnih telefonov. Sistemi Wi-Fi v omrežju 5G bodo uporabljali mikrovalovne signale, ki so 150 krat močnejši kot 4G telefon,« povzame Thomas (5).«

Dr. Pall (7) je v poročilu raziskave navedel 4 pojasnila, zakaj bo 5G bistveno bolj nevaren, kot njegovi predhodniki:

 • Načrtovanih je veliko anten, ki bodo prenašale frekvence.
 • Uporabljeni bodo visoki energetski učinki za prodor frekvenc. 
 • Izjemno visoka stopnja različnih ravni utripov teh frekvenc.
 • Visoka stopnja interakcij 5G frekvenc na napajalnih napravah (napolnjene z napetostjo). 

Izključite Wi-Fi, ko ga ne uporabljate! Elektromagnetno sevanje (EMS; EM radiation) neprekinjeno potuje skozi prostor, s svetlobno hitrostjo. Obstaja neposredna povezanost med valovno dolžino in frekvenco sevanja (število valov na sekundo). Krajši kot je val, večja je frekvenca sevanja (2, 3).   

5G bo deloval na osnovi antene s faznim nizom

Sateliti bodo uporabljali enako vrsto anten s faznim nizom, kot 5G sistemi in bodo pošiljali tesno osredotočene žarke intenzivnega mikrovalovnega sevanja do vsake 5G naprave. Antene s faznim nizom sestavlja več sto drobnih anten, ki skupaj delujejo tako, da izstrelijo žarek energije do tarče (npr. naprave v 5G omrežju). Žarki sevanja bodo morali biti dovolj močni, da bodo pretekali skozi stene in tudi telesa ljudi, da bodo dosegli končni cilj. Nihče ne bo varen pred izpostavljenostjo (6).  

Akcijski načrt vzpostavitve 5G v EU

Children’s Health Defense Team (2) v svojem zapisu svari o velikem nekontroliranem eksperimentu na otroke in odrasle, ki se je kljub prošnjam, po zaustavitvi uvajanja 5G, številnih znanstvenikov, okoljskih organizacij, zdravnikov in državljanov po vsem svetu, pravzaprav že začel. Telekomunikacijski operaterji v ZDA in Evropi že začeli s procesom uvedbe 5G tehnologije.

Evropska komisija (11) je na spletni strani zapisala, da je novi 5G observatorij, ki sledi razvoju 5G omrežij v Evropi vzpostavljen. 5G opredeljujejo, tudi kot naslednjo generacijo telekomunikacijskih sistemov, ki bo uporabnikom priskrbela zelo visoko povezanost naprav, kot so gospodinjske naprave, senzorji, avtomobili in številne druge naprave (t. i. internet stvari).

Akcijski načrt in inovacije za uvedbo 5G so v Evropski uniji (EU) že začrtane. Z več kot 114 predkomercialnimi testi in preizkusi produktov ter storitev, ki podpirajo 5G omrežje. Za testiranje je bilo izbranih 20 mest. 3 države pa so že objavile nacionalne načrte za uvedbo 5G (Nemčija, Švedska in Velika Britanija). Evropska mesta so trenutno še v začetnih fazah uvedbe 5G omrežja (12). Več o uvedbi 5G omrežja v EU preberite na spodnjih zbranih povezavah.

Vplivi elektromagnetnega sevanja  

Lamech (8) ugotavlja, da so pogosti simptomi vpliva brezžičnega sevanja: glavobol, zvonjenje v ušesih, nespečnost, utrujenost in megla v možganih, kognitivne motnje, razdražljivost in stres.

Dr. Mercola (9) zapiše, da so posledice za možgane ob kronični izpostavljenosti elektromagnetnemu polju lahko tudi anksioznost, depresija, avtizem in alzheimerjeva bolezen, slednji sta po besedah dr. Palla manj podkrepljeni z dokazi kot preostale, ter tudi vpliv na hormone (7). »Tehnologija, ki jo uporabljamo danes ima biološke učinke,« razlaga dr. Sharon Goldberg (5). Dodaja, da pri ljudeh obstajajo dokazani primeri raka ter dokazi o poškodbi DNA, kardiomiopatiji (ki je predhodnica kongestivnega srčnega popuščanja) in nevropsihiatričnih učinkih.

Kako se človeško telo odzove na EMS

Jeromy Johnson (1) v svojem TEDx predavanju razkrije, kako se je v 1 tednu začel zavedati, da ima lahko brezžična tehnologija škodljive učinke na zdravje ljudi. Občutil je glavobole, zvonjenje v ušesih, nespečnost in utrujenost. To je delil s sodelavko, ki mu je povedala, da je njen mož občutil podobne simptome, ko so v njun dom namestili brezžične pametne števce. Tudi sam je preveril doma in odkril, da so ravno pod oknom spalnice inštalirali brezžične pametne števce.

Brian Thiesen (10) pojasnjuje, kako človeške celice sprejemajo EMS. Zemlja ima svoje elektromagnetno polje. Drevesa, živali, bakterije, virusi in človekove celice svoje. Vsi imamo svoje elektromagnetno polje. Sistemi, ki delujejo v človekovem telesu (gledanje, poslušanje, prebava, dihanje …) so povezani z električnimi funkcijami. Človeške celice so antene, ki nimajo izbire, kot pa da sprejemajo frekvence, ki se sprožajo v telesu vsak dan, ob delovanju pametnih telefonov, pametnih števcev, mobilnih stolpov. Celice in imunski sistem teh signalov ne prepoznajo in jih ne razumejo. Ti signali pa potisnejo celice v »električno okvaro« (bolezen), saj nismo kompatibilni z EMS.

Če vi učinkov EMS (še) ne čutite, lahko hitro rečete, da vpliva le na nekatere ljudi. Johnson (1) opozarja, da vendarle ni tako preprosto in da bi lahko EMS vplivalo le na nekaj naključnih ljudi. Dodaja še naslednje: »Znanost dokazuje, da na različne načine vpliva na vse nas, če to čutimo ali ne.« Zakaj? Ker so naša telesa električna, vsaka celica v našem telesu se sporazumeva tako, da oddaja majhne električne signale. Tako deluje naš živčni sistem.

Predpostavka, da smo lahko izpostavljeni ogromni količini EMS in ne bomo občutili posledic, je napačna. Posledice niso zgolj zgoraj našteti simptomi, posledice so lahko resnejše, kot so: neplodnost, poškodba DNK in sčasoma tudi rak, to začenjajo kazati tudi raziskave (1).

WHO (World Health Organization) je leta 2011 podala mnenje, da je brezžična tehnologija mogoče kancerogena (povzročijo nastanek raka oz. so rakotvorni). Danes pa znanstveniki po svetu trdijo, da je najverjetneje kancerogena (1).

Dokazov za ukrepanje je dovolj

Spodbujamo vas, da začnete raziskovati sami.
Za začetek si oglejte celotno predstavitev Jeromya Johnsona: Wireless wake-up call https://www.youtube.com/watch?v=F0NEaPTu9oI

Raziskave in spoznanja prikazujejo, da imamo dovolj dokazov, da vsaj previdnostno ukrepamo. Seveda boste rekli, saj obstajajo tudi že naprave s katerimi lahko bistveno omejimo vpliv EMS v naših domovih, pisarnah, šolah, vrtcih, na avtobusu ali vlaku. Vendar je ključnega pomena to, da se raziščejo vplivi novega omrežja 5G, ki bi po nekaterih opozorilih poznavalcev lahko močno poslabšalo naš življenjski prostor in ogrozilo naše zdravje praktično povsod – v mestih/na deželi, doma v službi ali v šoli.

Kaj lahko naredite danes  

 • Uporabljajte pametni telefon preudarno – telesu ga ne približajte več kot 0,5 m, uporabljajte funkcijo za prostoročno klicanje (zvočnik), priskrbite si slušalke, če telefon nosite na telesu vključite letalski način.
 • Uporabljajte žični internet, Wi-Fi izklopite. (Če pa že uporabljate Wi-Fi, ga po uporabi takoj izključite, še posebej pa ponoči, ko spite (npr. od 20.00 – 8.00). Nastavite pa tudi časovnik.
 • Vse prenesite na računalnik ali tablico ter nato izklopite Wi-Fi.  
 • Pametnih števcev in pametnega doma ne potrebujete. Če ga že imate, začnite s koraki za vzpostavitev analognega števca.
 • Vzpostavite varen prostor za spanje (najpomembnejše, saj je to čas, ko se telo obnovi) – izklopite naprave in Wi-Fi ((1) (2) in (3)).
 • Uporabljajte prenosni računalnik na mizi in ne v naročju.
 • Čim več naprav povežete z žicami (računalniške miške, tipkovnice in tiskalnike) (9).
Zgoraj opisane pristope lahko posvoji vsak
meni Johnson (1), ki dodaja, da pozna številne zgodbe ljudi, ki so po tem, ko so osvojili te pristope, bolje spali, so bile njihove misli med dnevom bolj jasne in so bili manj utrujeni.

Viri:

1 Johnson, Jeromy. 2016. Wireless wake-up call. Dostopno prek: https://www.youtube.com/watch?v=F0NEaPTu9oI (13. 4. 2019).

2 Children’s Health Defense Team. 2019. The Dangers of 5G to Children’s Health. Dostopno prek: https://childrenshealthdefense.org/news/the-dangers-of-5g-to-childrens-health/ (13. 4. 2019).

3 Elizabeth, Erin. 2019a. The Dangers of 5G to Children’s Health. Dostopno prek: https://www.healthnutnews.com/the-dangers-of-5g-to-childrens-health/ (13. 4. 2019).

4 Elizabeth, Erin. 2019b. Brussels becomes first major city to halt 5G due to health effects. Dostopno prek: https://www.healthnutnews.com/brussels-becomes-first-major-city-to-halt-5g-due-to-health-effects/ (13. 4. 2019).

5 John P. Thomas. 2019a. Public waking up to the fact that 5G has not been proven safe for human health. V Health Impact News in Health Nut News. Dostopno prek: https://www.healthnutnews.com/public-waking-up-to-the-fact-that-5g-has-not-been-proven-safe-for-human-health/ (13. 4. 2019).

6 John P. Thomas. 2019b. 20,000 satellites for 5G to be launched sending focused beams of intense microwave radiation over entire Earth. Dostopno prek: https://www.healthnutnews.com/20000-satellites-for-5g-to-be-launched-sending-focused-beams-of-intense-microwave-radiation-over-entire-earth/ (13. 4. 2019).

7 Newton, Terence. 2019. Prominent biochemistry professor warns: 5G is the »Stupidest idea in the history of the world«. Dostopno prek: https://www.wakingtimes.com/2019/02/20/biochemistry-professor-warns-5g-is-the-stupidest-idea-in-the-history-of-the-world/ (13. 4. 2019).

8 Dr. Lamech, Federica. 2014. Self-reporting of symptom development from exposure to radiofrequency fields of wireless smart meters in victoria, australia: a case series. V Altern Ther Health Med., 20 (6): 28–29. Dostopno prek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/25478801 (13. 4. 2019).

9 Dr. Mercola, Joseph. 2017. The Real Dangers of Electronic Devices and EMFs. Dostopno prek:
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/09/24/electronic-devices-emf-dangers.aspx (13. 4. 2019).

10 Brian Thiesen (2012). Smart Meters/Cell Phones/Microwave Radiation Health Part 1 in 2. Dostopno prek: https://www.babybook.si/vpliv-mobilnih-telefonov-mikrovalovnih-pecic-in-ostalih-naprav/ in https://www.babybook.si/vpliv-mobilnih-telefonov-mikrovalovnih-pecic-in-ostalih-naprav-2-del/ (13. 4. 2019).

11 Evropska komisija. 2018. An eye on the future: the European 5G observatory. Dostopno prek: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eye-future-european-5g-observatory (13. 9. 2019).

12 5G Observatory, 2018. 5G Observatory Quarterly Report 2. Dostopno prek:
http://5gobservatory.eu/wp-content/uploads/2019/01/80082-5G-Observatory-Quarterly-report-2-V2.pdf (13. 9. 2019).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR