fbpx
Domov Oznake Zdrava prehrana

Oznaka: zdrava prehrana

Vrednost ORAC

Kratica ORAC pomeni raven absorpcije kisikovih radikalov. »Živila z višjimi ORAC-vrednostmi vsebujejo višje količine antioksidantov, torej bolj učinkovito nevtralizirajo proste radikale, ki pa sicer uničujejo naše celice,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic.

Dnevni vnos hranilnih snovi

Zdrav način prehranjevanja je treba ohranjati tudi v času šolanja. Dobro zdravstveno stanje nam namreč omogoča, da lažje premagujemo vsakodnevne življenjske naloge in osvajamo cilje, ki smo si jih zadali.

Nadomestki za mleko in mlečne izdelke

Mleko je v naši prehrani skoraj vsak dan – nekateri ga zjutraj spijete v kavi, drugi ga pojeste s kosmiči, tretji ga pijete samega. Vaša je tudi izbira, ali boste privrženec kravjega, kozjega, riževega, sojinega, mandljevega, ovsenega, kokosovega ali konopljinega mleka.

Hitri recepti za študentsko kuhinjo

Nepogrešljiva oprema prehrane študentov je tudi tunina, ki se jo lahko pripravi na 1001. način. Ker vsi že poznate klasične recepte, vam za spremembo ponujamo nekaj receptov za vse priložnosti, za zajtrk, kosilo, večerjo ali pa kot prigrizek. Vse kar potrebujete je tuna, nekaj drugih sestavin in dobro voljo, ki da piko na i vsaki jedi. Pa dober tek!

Vodič po mlečnih izdelkih

V trgovini nas na polici z mlečnim izdelki danes čaka velika izbira kravjega mleka z različno vsebnostjo maščob, potem je tu tak z laktozo ali brez, z dodanimi vitamini in okusi, zraven so sadni in navadni jogurti s posebnimi mlečnimi kulturami, pa margarine, ki znižujejo holesterol, da o široki izbiri masla ne govorimo.

Vse o žitih

Žita sodijo v eno izmed glavnih skupin naše prehrane. Pestra izbira žit in načinov priprave odpira veliko možnosti za raznovrstne zdrave obroke. Ko se odločate, kaj se bo znašlo na vašem krožniku, upoštevajte načelo pestrosti, torej, da od škrobnih živil vključite kruh, riž, testenine, kaše, žita za zajtrk in druga živila, ki vsebujejo višji delež škroba.

Pomen olj za zdravje

Olja so del kuhinjskega vsakdana, saj jih uporabljamo pri pripravi različnih jedi. Z njimi ocvremo krompir, namažemo pekač za sladico, kapljico olja dodamo v vodo k testeninam, da se te ne sprimejo in še bi lahko naštevali. Toda kakšen je pomen kuhinjskih olj za naše zdravje in kdaj uporabiti katero?

Ne pecite nad 120 °C

Ste že slišali za akrilamid? Nastane preko kemične reakcije pri pečenju škrobnatih jedi in je v prevelikih količinah škodljiv za zdravje. Na akrilamid smo postali pozorni, ker se kot industrijska kemikalija uporablja pri proizvodnji papirja, vodnih in komunalnih cevi, v tekstilnih tovarnah itd.

Ribe za vsak dan

Ribe so bile že od nekdaj pomemben del človeške prehrane. Svetovni trend se nagiba k naraščajoči uporabi rib na jedilnikih. Zaskrbljujoče pa je, da Slovenci po tem merilu sodimo na sam rep Evrope.

Eko, bio ali kaj vmes?

Se radi zdravo prehranjujete in kupujete ekološko pridelano hrano? Na slovenskem trgu se lahko danes kupi veliko različnih proizvodov z oznakami, kot so ekološko in biološko, toda kaj pravzaprav te oznake pomenijo?